بیش از 100 برج در تهران روی گسل!
تفحص از شهرداری تهران که رأی نیاورد، نمایندگان وعده دادند تا نکتههایی را درباره محورهای برزمینمانده و پرسشهای بیپاسخ با مطبوعات در میان بگذارند. حالا قاسم میرزایینیکو، نماینده دماوند به وعده خود وفا کرده و جزئیاتی از سؤالها و محورهای مطرحشده از سوی او و جمع دیگری از نمایندگان را در اختیار روزنامه «شرق» قرار داده است.
رویداد۲۴- تفحص از شهرداری تهران که رأی نیاورد، نمایندگان وعده دادند تا نکتههایی را درباره محورهای برزمینمانده و پرسشهای بیپاسخ با مطبوعات در میان بگذارند. حالا قاسم میرزایینیکو، نماینده دماوند به وعده خود وفا کرده و جزئیاتی از سؤالها و محورهای مطرحشده از سوی او و جمع دیگری از نمایندگان را در اختیار روزنامه «شرق» قرار داده است.
روزنامه شرق نوشت: تفحص از شهرداری تهران که رأی نیاورد، نمایندگان وعده دادند تا نکتههایی را درباره محورهای برزمینمانده و پرسشهای بیپاسخ با مطبوعات در میان بگذارند. حالا قاسم میرزایینیکو، نماینده دماوند به وعده خود وفا کرده و جزئیاتی از سؤالها و محورهای مطرحشده از سوی او و جمع دیگری از نمایندگان را در اختیار روزنامه «شرق» قرار داده است.
محور اغلب سؤالهای او از شهرداری تهران نقد بلندمرتبهسازی شتابان در پایتخت است. نکته دیگر پرسش از چرایی ساخت صد برج روی گسلهای زلزلهخیز تهران است و نکات بعدی نیز اغلب به ساخت برجها معطوف شده است.
میرزایی تأکید دارد که «در دوران طلایی این شهردار جمعا فقط در سال ١٣٩٠ تا ١٣٩٣ بیش از ٣٠ میلیون مترمربع تراکم فروخته شده است و این یعنی شهرفروشی». همچنین ٢٧٥ برج در عرض ٦ تا ١٢ متر قرار دارد و ٢٩١ متر در معبر ١٢ تا ٢٠ متر. نماینده دماوند و فیروزکوه نکات عجیبتری نیز برای طرح دارد، نکاتی که حالا تعجب از رأی منفی بهارستانیها به تفحص از شهرداری را دوچندان میکند؛ پرسش از فقدان وجود اسناد ٢٣٠ برج در شهرسازی.
میرزایینیکو با حوصله همه جزئیات و ناگفتهها را بازگو میکند: «٢٧٧ برج ١٦ تا ٢٠ طبقه دارد که هیچ مصوبه بلندمرتبهسازیاي ندارد و درباره نزدیک به ٢٣٠ برج هیچ اطلاعاتی در شهرسازی وجود ندارد».
رویش ٢٦٥ برج در مدت ١٠ سال از دل تهران
به گفته او «از سال ١٣٥٠ تا سال ١٣٨٠ در طول ٣٠ سال ٢٦٥ برج ساخته شده اما از سال ١٣٨٥ تا ٩٥ تعداد ٢٦٥ برج در تهران ساخته شده یعنی به اندازه ٢٠ سال تراکم تهران را افزایش داده است».
میرزایی همچنین به «شرق» میگوید: «تاکنون با فروش تراکم و مجوز بلندمرتبهسازی و اضافهکردن غیرقانونی منطقه ٢٢ فقط در سه سال بیش از از ٥/٢ میلیون نفر یعنی سالی ٧٠٠ هزار به جمعیت تهران اضافه میشود که اساسا شهردار چنین اجازهای نداشته است و اگر داشته، بفرمایند». تفحص از شهرداری تهران با اختلاف رأی پایینی راه به جایی نبرد تا محمدباقر قالیباف نزدیک به یک دهه مدیریت شهری را بیپرسش و پاسخ خاتمه دهد.
به چند کارمند و مدیر تخفیف دادهاید؟
بحث مشارکت و پروژههای مشارکتی شهرداری در مناطق مختلف به باور او خود شاهنامه مفصل دیگری است. میرزایینیکو میگوید: «درباره املاک نجومی فرض بگیریم همهچیز پاک و سالم است اما سؤالي که میشود مطرح کرد، اين است؛ جناب شهردار رسما اعلام کند به چند نفر از مدیران شهرداری در واگذاری اموال عمومی تخفیف داده و میزان تخفیف در هر مورد چند درصد از قیمت واقعی بوده است؟ مجموع تخفیفها چند هزار میلیارد تومان بوده است؟ و اینکه آیا مجوز قانونی برای اعمال چنین تخفیفهای کلانی داشته است؟».
سه سؤال مطرحشده در تحقیقوتفحص از شهرداری تهران شامل پرسش از نحوه واگذاری املاک، پروژههای کلان شهرداری و تغییر کاربریها بود. محورهایی که به گفته تفحصکنندگان پاسخ درخوری به آنها داده نشده و به جاي آن سیاسیکاری و لابی شد.
حجم بودجه از فروش تراکم چه میزان بود؟
یکی از نمونههای تخفیف در خرید خانه همانی بود که محسن سرخو در جلسه علنی شورای شهر بر زبان آورد. ١٧٠ میلیون تومان تخفیف در خرید خانه. یکی دیگر از محورهای پرسش به میزان و حجم واگذاری املاک به کارکنان و...، جمع ارزش و تعداد آن مرتبط است. همچنین میزان تخفیف و مقایسه قیمت قبل و بعد از واگذاری املاک، زمینها و خانه نیز مطرح شده است.
درباره تراکمها هم میزان فروش تراکم در سه سال گذشته و دلایل و مستندات آن مورد سؤال قرار گرفت که باز هم پاسخی ارائه نشد.
درباره فروش تراکم نیز نکاتی لابهلای پرسش نمایندگان به چشم میخورد، اینکه حجم بودجه از فروش تراکم چه میزان بوده و جرائم ماده صد حجم و میزان دریافتی چقدر بوده است؛ میزان تغییر کاربری بهویژه در رابطه با مسکن، حجم تغیيرات پهنهها در هر منطقه به صورت تفکیکی؟
برجهای تهران حاشیه زیاد دارد
در مسئله برجسازی هم بسیاری از نمایندگان انتقادهایی دارند، محور سؤالها نشان از آن دارد که در ساختوساز برجهای بلندمرتبه تهران اما و اگرهای فراوانی وجود دارد. میرزایینیکو میگوید: «برجهای تهران خیلی حاشیه دارد. شورای شهر گویا نظارت کافی نداشته و شهرداری نیز پاسخ لازم را نمیدهد. سؤال ما این بود که اطلاعات اصلی درباره ٢٦٧ برج بلندمرتبه (١١طبقه و بیشتر) و میزان مشارکت شهرداری در این برجها، نوع نظارت و مستندات ساختوساز چگونه بوده است».
همچنین درباره مغایرت طرح جامع و تفصیلی و میزان تغییرات دادهشده در پهنههای کاربری و تغییرات در سطح پهنهها و وضعیت جابهجایی در هر منطقه به تفکیک و میزان مطالعه و سود و هزینه (اقتصادسنجی) طرحها و پروژههای کلان سؤالهایی مطرح بود که پاسخی نگرفتیم.
علت تولید هولوگرام و فروش آن چیست
این اواخر نکاتی درباره انتشار هولوگرام هم مطرح شده بود. محمود صادقی در صحن علنی مجلس گفته بود که برادر یکی از اعضای کمیسیون عمران هولوگرام گرفته است. هرچند خبر میان تأیید و تکذیب یله ماند اما یکی از سؤالهای مطرحشده از سوی نمایندگان از شهرداری تهران این است: «هولوگرام و علت تولید و انتشار آنها و دلایل و مستندات قانونی این اوراق چه بوده و حجم و ارزش واقعی این هولوگرامها در دست مردم و میزان بدهی شهرداری در قبال این اوراق نیز مورد پرسش واقع شد».شهرداری تهران قسر در رفته است، هم از شورای شهر و هم از مجلسیها.
نه تلاش معدود اعضای منتقد شورای شهر راه به جایی برد و نه تلاش نمایندگان مجلس دهم برای طرح بحث و سؤال از این مجموعه شهری. بااینحال از شورای شهر و سکوت معنادارش در برابر شهرداری که بگذریم، مجلسیها حالا طرحهای تازهای در دستور کار قرار دادهاند؛ از کمیسیون اصل ٩٠ تا طرح دوباره تفحص از شهرداری و افشاگری در رسانهها. قالیباف گویا بنای رئیسجمهورشدن ندارد. با این حال اما و اگرها پیرامون دوره مدیریت او بر شهرداری تهران فراوان است.