تاریخ انتشار: ۱۳:۳۰ - ۲۴ خرداد ۱۳۹۷

چند نکته در مورد احکام فطریه

در استفتاء درباره اینکه «آیا فطریه را مى‌توان به سادات فقیر داد؟» بیان شده است: غیر سادات نمى‌توانند به سادات فطریه پرداخت کنند.
رویداد۲۴در فرهنگ اسلامی اولین روز ماه شوال به عنوان عید فطر و جشن بازگشت‌ به فطرت معین شده است، زیرا مسلمانان روزه‌‌دار در ماه رمضان با ارتباط‌های پی در پی با خداوند متعال و استغفار از گناهان به تصفیه روح و جان خویش همت گماشته و از تمام آلودگی‌‌های ظاهری و باطنی که بر خلاف فطرت آن‌ها است، خود را پاک کرده‌‌اند. به مناسبت در پیش بودن عید سعید فطر به بیان برخی استفتائات مرتبط با مطابق با فتوای حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب می‌پردازیم:

-آیا زکات فطره را مى‌‌توان به خانواده فقیر غیر متدین داد؟

*در زکات فطره، عدالت گیرنده لازم نیست؛ ولى به کسى که آشکارا گناه کبیره انجام مى‌‌دهد، بنابر احتیاط نباید زکات فطره داد.

 
-آیا پدر مى‌‌تواند زکات فطره را به فرزند دانشجوى خود که محتاج است، بدهد؟

*اگر فرزندان فقیر باشند، پدر و مادر باید مخارج واجب آنان را بپردازند و نمى‌توان چیزى از زکات فطره را بابت مخارج زندگى به آن‌ها داد، ولى براى اداى دین و یا مایحتاجى که تأمین آن بر پدر واجب نیست اشکال ندارد. 

- آیا جایز است زکات فطره را به عنوان هدیه به خویشاوندان آبرومند و مستحق داد؟

* می‌تواند به عنوان هدیه بدهد و لازم نیست به او بگوید زکات فطره است؛ ولى باید در نیت قصد زکات کند.


- کسى که سید نیست، می‌تواند فطره را به سید بدهد؟

* خیر، جایز نیست.

 

- آیا جایز است زکات فطره را در امور فرهنگى و مذهبى که باعث نشر معارف دین می‌شود صرف کرد؟

* صرف زکات فطره در راه نشر معارف دین اشکال ندارد؛ ولى بهتر است آن را به فقیر بدهند.


- همسرم از سادات مى‌باشند با توجه به اینکه فطریه ایشان به عهده اینجانب مى‌‌باشد و من نیز سید نیستم و با عنایت به اینکه فطریه سادات جداگانه دریافت مى‌شود، آیا فطریه مربوط به همسرم را در محل فطریه سادات باید قرار داد؟

*ملاک در پرداخت فطریه معیل(پرداخت‌کننده فطریه) است نه عیال، بنابراین شما نمى‌توانید فطریه خود را به سید بپردازید هر چند همسر شما از سادات باشد.


- آیا فطریه را به سادات فقیر مى‌توان داد؟

* غیر سادات نمى‌توانند به سادات فطریه پرداخت نمایند. 

- اگر شخصى وضع مالى خوبى ندارد و براى مداواى بیمارى دختر بچه‌اش که هزینه زیادى دارد نیازمند پول است، آیا زکات فطره به او تعلق مى‌گیرد؟ و اگر بعداً معلوم شود که اصلاً او مستحق نبوده حکم چیست؟

* اگر فقیر است، زکات فطره بر او واجب نیست و مى‌توانید زکات خود را به او بدهید و اگر بفهمید فقیر نبوده، چنانچه مالى را که به او داده‌اید از بین نرفته باشد، مى‌توانید پس بگیرید و به مستحق بدهید و اگر نتوانید پس بگیرید، باید از مال خودتان فطره را بدهید.

منبع: ایسنا
برچسب ها: احکام ، فطریه ، زکات
نظرات شما