وکیلی عضو فراکسیون امید مجلس دهم در گفتگو با رویداد۲۴ در مورد انتخاب میان عارف و لاریجانی:
اگر دوقطبی در مجلس شکل بگیرد، قطعا حامی عارف هستیم
محمدعلی وکیلی، نماینده مردم تهران در مجلس دهم، گفت: «چنانچه دوقطبی شکل بگیرد و عارف به عنوان سمبل اصلاح طلبی و لاریجانی سمبل اصولگرایی معرفی شوند، بنده، اصلاح طلبان، اعتدالگرایان و حامیان دولت که به واسطه لیست امید راهی مجلس دهم شدند حتما حامی عارف خواهیم بود.»
رویداد۲۴- محمدعلی وکیلی، منتخب مردم تهران در مجلس دهم گفت: «چنانچه دوقطبی شکل بگیرد و عارف به عنوان سمبل اصلاح طلبی و لاریجانی سمبل اصولگرایی معرفی شوند، بنده، اصلاح طلبان، اعتدالگرایان و حامیان دولت که به واسطه لیست امید راهی مجلس دهم شدند حتما حامی عارف خواهیم بود.»
طی روزهای گذشته، رفتارهای اصولگرایان برای ایجاد تنش میان فراکسیون امید و ایجاد دوقطبی در مجلس دهم بار دیگر تشدید شد، در حدی که برخی نمایندگان اصولگرا از موافقت لاریجانی با تشکیل فراکسیون فراگیر خبر دادند؛ موضوعی که پیش از هرچیز به انتخاب ریاست مجلس برمی گردد.
از سوی دیگر، نکته مهم دیگر چرخش موضع لاریجانی از تشکیل فراکسیون رهروان به سمت تشکیل فراکسیون فراگیر اصولگرایان است که البته با توجه به هوشمندی سیاسی لاریجانی به هیچ وجه امر بعیدی به نظر نمیرسد.
محمدعلی وکیلی، از اعضای لیست امید در مجلس دهم، در گفتگو با رویداد۲۴ در پاسخ به سوالی در مورد اهداف رفتارهای اخیر اصولگرایان گفت: «از بین بردن برتری عددی فراکسیون امید و جلوگیری از ریاست یک اصلاح طلب بر مجلس، اهدافی در راستای یکدیگر است. اگر واقعا چنین ارادهای وجود داشته باشد، حتما یکی از اهداف آن این است که فراکسیونی با یک عنوان جامعتر تشکیل دهند که از قید کمتر و به دنبال آن محدودیت کمتری برخوردار باشد. در همین راستا پیش از این و در مجلس نهم فراکسیون رهروان بر همن اساس و در مقابل طیف تندرو اصولگرا شکل گرفت، اینک اگر قرار باشد که این آقایان با طیف تندرو ائتلاف کنند و در عین حال قالب فراکسیونی آنها همچنان رهروان باشد، با یک تناقض روبرو میشوند. بنابراین احتمال دارد اگر عنوان جدیدی برای ائتلاف موجود انتخاب کنند، عنوان آن فراگیر باشد. تشکیل یک فراکسیون جدید و یا تغییر عنوان رهروان به هر عنوان جامعی، میتواند با هدف جذب حداکثری باشد.»
وی در مورد موافقت لاریجانی با تشکیل فراکسیون فراگیر گفت: «اینکه لاریجانی موافقت کرده یا نه را نمیتوان قضاوت کرد. راستی آزمایی این موضوع را باید از خود لاریجانی یا از نزدیکانش پرسید، بنابراین نمیتوان در مورد این موضوع قضاوت کرد.»
وکیلی در مورد روایاتی مبنی بر حمایت وی از لاریجانی برای ریاست مجلس، گفت: «بنده بیش و پیش از اینکه دربند اسمها باشم، به دنبال یک مدالیته بودهام. از ابتدا معتقد بودم که مدالیتهای شکل دهیم و بر اساس آن به یک مدل برسیم که انتخاب رئیس در چارچوب آن بدون رقابت صورت بگیرد. معتقدم که حفظ ائتلاف ما از اسمها مهمتر است، اگر ائتلاف امید با محوریت لیست امید مبنا قرار گیرد، به هر اسمی که برسیم، پیروز هستیم؛ اما اگر ائتلاف ما شکسته شود، هر کدام که به ظاهر پیروز شود، این پیروزی خسارت بار است. به عبارت دیگر، همان طور که به کرات گفتهام، خسارت شکست هر یک از آقایان عارف و لاریجانی قابل مقایسه با منفعت پیروزی آنها نیست و عاقلانهتر این است که به دنبال مدلی باشیم که در آن خسارت و شکست وجود نداشته باشد که البته این مدل لزوما به معنی انحصار لاریجانی و یا انحصار عارف نیست، چون این پیش فرض اجازه مدالیته را میگیرد. مدالیته یعنی در قالب لیست امید به یک نظرخواهی نهایی برسیم و هر یک از این دو که بر اساس آن شانس بیشتری داشت، به عنوان کاندیدای رسمی فراکسیون امید برای ریاست مجلس معرفی شود.»
نماینده مردم تهران در مجلس دهم، در این مورد افزود: «با این وجود اگر دوقطبی شکل بگیرد و عارف به عنوان سمبل اصلاح طلبی و لاریجانی سمبل اصولگرایی معرفی شوند، بنده، اصلاح طلبان، اعتدالگرایان و حامیان دولت که به واسطه لیست امید راهی مجلس دهم شدند حتما حامی عارف خواهیم بود. این موضوع واضح است و جای بحث ندارد، اما به دنبال این هستیم که دوقطبی شکل نگیرد چرا که به صلاح مجلس، دولت و مردم نیست. با این حال اگر این ساختار دوقطبی شکل بگیرد، تکلیف اردوگاهها روشن است.»
وکیلی در مورد توطئه جدیدی که علیه فراکسیون امید ایجاد شده، گفت: «در حال حاضر توطئهای وجود دارد که برخی قصد دارند با جعل عناوین کاذب، موج اصلاح طلب هراسی را در مجلس به راه بیندازند و از طریق آن اصلاح طلب ستیزی را در ارکان مجلس نهادینه کنند و این ظلم و مصادره کردن رای مردم خواهد بود. اصلاح طلبان نیز باید مراقب این دام باشند که گرفتار اصلاح طلبیزه کردن مجلس نشوند؛ چرا که پیاده کردن این موضوع در مجلس در حد اصلاح طلب ستیزی در ارکان مجلس خطرناک خواهد بود. بنابراین ارکان مجلس باید بر پارادایم ائتلاف ۷ اسفند شکل بگیرد، که یک پارادایم ائتلافی، اعتدالی، تعاملی و تعادلی است و این ارکان باید بر اساس اصل تعادل سازمان دهی شود و نمایانگر صداهای مختلف در مجلس باشد و هیچ اقلیتی در مجلس نباید از حضور در ارکان محروم بماند.»
منتخب لیست امید در تهران، در مورد تدابیر فراکسیون امید برای از دست نرفتن برتری عددی در مجلس دهم گفت: «مهم این است که اخلاق ما همچنان اخلاق امیدی باقی بماند، نباید به دلیل این آمارسازیها و جوسازیها از مدار اخلاق امیدی خارج شد. با حفظ اخلاق امیدی، میتوانیم برتری عددی خود را نیز حفظ کنیم. اخلاق امیدی همان اخلاقی است که در انتخابات ۱۳۹۲ تجلی پیدا کرد؛ در خرداد ۱۳۹۲ با جذب حداکثری و تسامح نسبت به مرزهای حداقلی، توانستیم طرح فراگیری ایجاد کنیم که خروجی آن ریاست جمهوری روحانی بود. با این وجود اگر قرار بود که اخلاق حزبی و جناحی به کار بگیریم، احتمالا به بهانه اینکه روحانی پیش از این عضو جامعه روحانیت مبارز بوده، در گزینه انتخابی ما قرار نمیگرفت؛ اما چون اخلاق ما برد-برد بود و در چارچوب جذب حداکثری حرکت کردیم، پیرامون مرزهای حداقلی تسامح به خرج دادیم. پس از آن با همین اخلاق امیدی لیست امید را برای اسفند ۹۴ تشکیل داده و ائتلافی را شکل دادیم که شامل اصلاح طلبان، اعتدالیون و هم اصولگرایان معتدل بود. بنابراین پارادایم جدیدی را در خرداد ۹۲ و اسفند ۹۴ شکل دادیم که ائتلافی بود و در حال حاضر نیز مهم این است که همچنان در همان پارادایم حرکت کنیم. نباید وارد بازی دو قطبی شویم، چرا که در این صورت، هر دو جریان بازی باخت-باخت را آغاز خواهند کرد که دود آن هم به چشم مجلس خواهد رفت و هم به چشم ملت.»
وی در مورد جذب مستقلها در فراکسیون امید، گفت: «ورود به فراکسیون در اساسنامه باز است و هیچ پیش فرضی برای آن لحاظ نشده است. به عبارت دیگر، این گونه نیست که فراکسیون امید فقط شامل اعضای لیست امید شود، بلکه حتی اصولگرایانی که مایل به پیوستن به فراکسیون امید هستند، منعی برای آنها وجود ندارد. مهمتر از این ساز و کار فراکسیونی و اساسنامهای، این است که تلاش کنیم که با اخلاق امیدی، بدون دخالت دادن بازیهای حزبی و جناحی و تنگ نظریهای مرسوم، به تمام کسانی که قصد دارند در یک فضای تعاملی به فکر مشکلات اصلی مردم باشند، فرصت دهیم که ذیل فراکسیون امید قرار بگیرند و در قالب این فراکسیون بتوانیم گامهای اساسی در جهت حل مشکلات مردم برداریم.»