روزگار سخت پزشک سیاستمدار/ ولایتی استعفا میکند؟
رویداد۲۴ میثم سعادت: تصادف مرگبار اتوبوس دانشجویان علوم و تحقیقات که منجر به مرگ تعدادی از آنان شد، موجب اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد به مدیریت علی اکبر ولایتی و سایر مدیران این دانشگاه شد. در تجمع ظهر امروز در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، دانشجویان معترض فریاد ولایتی استعفا سر میدادند و رسانهها نیز اخبار آن را پوشش میدادند جز رسانههای نزدیک به دانشگاه آزاد!
ایسکانیوز و آنا، دو رسانه دانشگاه آزاد، نه چیزی از فریاد اعتراض دانشجویان نوشتند نه اشارهای به درخواست استعفای ولایتی داشتند. روایت آنها از ماجرا این بود که مسئولان دانشگاه آزاد در میان دانشجویان حاضر شدهاند به آنها گل میدهند. تصاویری که از حضور ولایتی با بادیگاردهای پرشمار منتشر شد، نشانی از گل دادن به دانشجویان نداشت!
سال گذشته روزنامه اعتماد نوشته بود علی اکبر ولایتی، همزمان ۳۷ مسئولیت همزمان بر عهده دارد. از مسئولیتهای سادهای که تقریبا زمانی از آقای دکتر نمیگیرد (مثل ریاست کنگره دوسالانه بیماریهای ریوی، مراقبتهای ویژه و سل) تا مسئولیتهای سنگین که مدیریت همزمان آنها عموما از عهده یک انسان معمولی خارج است؛ مثل ریاست بیمارستان مسیح دانشوری یا ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک تشخیص مصلحت نظام.
مسئولیتهای ولایتی را میتوان در ۵ دسته تقسیم بندی کرد. مسئولیتهای مرتبط با پزشکی، مسئولیتهای مرتبط با دیپلماسی، مسئولیتهای دانشگاهی، مسئولیتهای مربوط به تاریخ اسلام و مسئولیتهای مرتبط با سایر حوزهها! همه این مسئولیتها باعث شده این تصور برای دانشجویان دانشگاه آزاد پیش بیاید که ولایتی به اندازه کافی برای دانشگاه آزاد وقت نمیگذارد و از کمبودها و کاستیهای این دانشگاه با خبر نیست.
این مسئله بیشتر به این خاطر مطرح میشود که ولایتی چند مجموعه بزرگ رسانهای نزدیک به دانشگاه آزاد (خبرگزاری ایسکانیوز، خبرگزاری آنا، روزنامه فرهیختگان، روزنامه آفرینش و ...) را کاملا به طیفی از سیاستمداران تندروی اصولگرا واگذار کرده است که به جای توجه به مسائل دانشگاه آزاد، بیشتر به مسائل سیاسی اصولگرایان میپردازند. چنانچه روز شنبه اصلیترین مطالب این سایتها گزارشی علیه اسحاق جهانگیری و محمد جواد ظریف بود و اخبار اعتراض دانشجویان به مدیریت ناکارآمد دانشگاه آزاد کاملا سانسور شده بود.
در سالهای گذشته، دانشگاه آزاد به لحاظ سیاسی نه برای اصولگرایان و نه برای اصلاحطلبان، ایده آل نبوده است، اما در عین حال تعدد شعب دانشگاه آزاد باعث شده بود بسیاری از چهرههای سیاسی به خاطر بهرهمندی از عنوان دهان پرکن «استاد دانشگاه» با این دانشگاه سر ناسازگاری نداشته باشند.
طهرانچی، دوست صمیمی ولایتی
نه تنها ولایتی که محمد مهدی طهرانچی یار نزدیک به او نیز پس از حادثه اتوبوس دانشگاه علوم و تحقیقات زیر تیغ انتقادها قرار گرفته است. مرداد ماه سال ۹۶ و چند ساعت بعد از برکناری فرهاد رهبر اعلام شد که محمدمهدی طهرانچی با اکثریت آرای هیات امنا، جایگزین فرهاد رهبر و سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی شده است. آن زمان گفته میشد اختلافات ریشه در عزل و نصبها دارد. ظاهرا علی اکبر ولایتی از همان ابتدا طهرانچی را برای ریاست دانشگاه آزاد به فرهاد رهبر ترجیح میداده است. اما به هر حال رهبر توانست به ریاست دانشگاه برسد.
طهرانچی و رهبر هر دو از روسای دانشگاههای بزرگ کشور در دولت محمود احمدی نژاد بودند، رهبر در دانشگاه تهران و طهرانچی در دانشگاه بهشتی. اما طهرانچی به علی اکبر ولایتی نزدیکتر بود. هنگامی مرحوم هاشمی رفسنجانی ولایتی را به عنوان رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کرد، ولایتی، طهرانچی را به عنوان معاون خود به مجمع تشخیص برد. با این وجود در ۲۵ تیر ۹۶، هیات امنای دانشگاه آزاد فرهاد رهبر را به عنوان رئیس پیشنهادی دانشگاه آزاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کرد در اول مرداد ۱۳۹۶ جلسه کمیته انتخاب رؤسای دانشگاهها در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد و فرهاد رهبر با تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی، به عنوان رئیس قطعی دانشگاه آزاد اسلامی منصوب شد.
طهرانچی متولد سال ۱۳۴۴ است، او در پرونده کاری خود سمتهایی همچون ریاست دانشگاه شهید بهشتی، معاونت علمی آستان قدس رضوی، معاونت پژوهشهای علم و فناوری مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و ریاست مرکز نشر دانشگاهی را دارد. طهرانچی درجه استادی فیزیک را پس از گذراندن دورههای استادیاری و دانشیاری در دانشگاه شهید بهشتی در سال ۱۳۸۵ کسب کرد.
ولایتی چند روزی است که زیر تیغ نگاه منتقدان قرار گرفته است. او که به تاریخ تسلط خوبی دارد، به خوبی میداند بارها مدیران نالایق توسط مردم معترض به پایین کشیده شدهاند. حالا او که در عرصه دیپلماسی خود را با تجربه میداند، شاید به سبک مدیران اروپایی از مسئولیت خود استعفا کند؛ شاید هم به تاسی از تجربهای که در پزشکی دارد، دست به یک جراحی در دانشگاه آزاد بزند. فعلا این پزشکِ سیاستمدار ِ دیپلمات ِ تاریخدان، روزگار سختی را تجربه میکند و معترضان جز به استعفای او راضی نیستند.