طرح مجلس برای تقویت سپاه چقدر کارائی دارد؟/ علیرضا رحیمی: طرح سهفوریتی هیجانی بود
رویداد۲۴ محمد آیتی: کاخ سفید در اقدامی متفاوت از قوانین بینالمللی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را رسماً در لیست تروریستی دولت آمریکا قرار داد. در بیانیه آمریکا آمده بود: «بطور رسمی برنامه دولتم برای تروریستی اعلام کردن نیروهای سپاه پاسداران ایران از جمله نیروهای قدس را ذیل بند ۲۱۹ قانون مهاجرت و تابعیت اعلام میکنم.»
نمایندگان مجلس هفته گذشته در حالی که با لباس سپاه به پارلمان رفته بودند، با دو فوریت طرح تقویت جایگاه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در برابر آمریکا موافقت کردند. به گزارش خبرنگار پارلمانی رویداد۲۴، ابتدا از سوی برخی نمایندگان مجلس طرحی تهیه شد که بر پایه آن ایران با تمام نیروهای نظامی آمریکا وارد جنگ میشد. در آن طرح از کشورهای دیگر درخواست شده بود نیروهای نظامی آمریکا را به عنوان تروریست ایران تحویل بدهند. این طرح اما با طرحی دیگر ادغام شد و در نهایت به صورت طرح دوفوریت حمایت از سپاه و مقابله با اقدام آمریکا تبدیل شد که در آن نیروهای امنیتی و اطلاعاتی فعال آمریکا در غرب آسیا (موسوم سنتکام) در فهرست تروریستها قرار میگیرند.
اینکه طرح مجلس تا چه اندازه کارایی دارد، موضوعی است که رویداد۲۴ آن را بررسی کرده است.
علی نجفیخوشرودی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با رویداد۲۴ در پاسخ به اینکه مصوبه مجلس در برابر اقدام اخیر آمریکا موثر خواهد بود؟ گفته اقدام مجلس بازتاب سیاسی و بینالمللی خودش را مخصوصاً در افکار عمومی جهان خواهد گذاشت. ضمن اینکه به لحاظ موازین بینالمللی این بخشی از فرآیند مستندسازی از اقدامات نیروهای نظامی آمریکا در منطقه و حمایت آنها از تروریسم است. پس بدون شک این مصوبه مجلس ارزش و تاثیر خود را خواهد داشت.
وی افزود: اقدام آمریکاییها فاقد وجاهت قانونی و حقوقی بینالمللی است و آنها روی به یک کار سیاسی و روانی آوردند و این موضوع کاملاً مشهود است که نقض مقررات حقوق بینالملل اتفاق افتاده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی در پرسش به اینکه آیا امکان دارد روزی ایران به این تصمیم آمریکا پاسخ عملی دهد، گفت: تصمیم اخیر آمریکا در خصوص بردن نام سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی هرچند به لحاظ شکلی نسبت به کارهای گذشتهاش متفاوت است، ولی به لحاظ ماهیت و محتوا در ادامه سلسله اقدامات تهدیدآمیز و محدودیتهایی است که دولتهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی داشته و دارند بنابراین مجلس تصمیم گرفت با مصوبهای که داشت به اقدام آمریکاییها پاسخ دهد، اما باید بدانید که هر گونه تصمیمی که قرار باشد در ایران برای مقابله با آمریکاییها گرفته شود باید متناسب با منافع و ملاحظات جمهوری اسلامی ایران باشد و این موضوع در سطوح اصلی تصمیمگیری یعنی شورای عالی امنیت ملی قابل بررسی و پیگیری است.
پیش از این حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه اقدام مجلس را تایید کرد و گفته بود طرح مجلس طرحی جدی است و شاید برخی فکر کنند هر طرح و لایحهای که مجلس ارائه میدهد، ابتدا شوخی و مزاح بوده اما اصلا این موضوع را شوخی نمیدانم و اتفاقا هم بسیار جدی است. آن کشوری که دست برتر دارد و قدرتمند است، طبیعتا شکنندگی هم دارد و اگر بخواهند به گونهای عمل کنند که نتوانند ادعایشان را عملی کنند هم شکست میدانی هم شکست حیثیتیشان زیاد خواهد بود.
علیرضا رحیمی یکی دیگر از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به رویداد۲۴ گفته هفته گذشته دو طرح در مجلس مطرح شد. طرح سهفوریتی که به امضای حدود ۲۵۰ نماینده رسید به لحاظ ادبیات و جهتگیری که داشت یک طرح هیجانیتر به حساب میآمد. به هر تقدیر برای اینکه مجلس با طرح ترامپ مقابله به مثل کند باید یک طرحی را ارائه میداد که دارای مبانی حقوقی باشد. از اینرو طرح دوفوریتی که توسط گروهی دیگر در مجلس تهیه شد و بیشتر از چارچوبهای حقوقی برخوردار بود در مجلس مطرح و به رای گذاشته شد که با رای قاطع نمایندگان، تصویب شد.
او در ارزیابی خود از تصویب این طرح گفت: پس از آنکه ترامپ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست تروریستی دولت آمریکا قرار داد ما هم میبایست فوراً جوابی متناظر با رفتار آنها میدادیم هرچند که هنوز طرح ترامپ در کنگره به رای گذاشته نشده است. تصویب قانونی که ما در مجلس شورای اسلامی داشتیم در حد مقدورات خودمان بود اگرچه سپاه و نیروهای مسلح برای اقدام متقابل، خلاء قانونی ندارند. آمریکاییها یک حرکت سیاسی را در قالب قانونگذاری شروع کردند و از این طرف هم، مجلس یک جواب متناظر و متناسب به آنها داد.