بازخوانی یک پرونده مالی - سیاسی؛
پولشویی ترامپ در همسایگی ایران/ ماجرای همکاری تجاری واشنگتن با شرکت ایرانی چه بود؟
برخی رسانههای آمریکا با بازخوانی پرونده کسب و کارهای مشکوک ترامپ در آذربایجان مدعی شده اند که ترامپ تا زمانی که با یک شرکت ایرانی به طور غیر مستقیم همکاریهای مالی داشت هرگز دست به خروج از برجام و تروریست خواندن سپاه نزده بود.
رویداد۲۴ روز دوشنبه دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا اعلام کرد از این پس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی این کشور قرار داده است. این اولین بار است که نیروهای نظامی رسمی یک کشور در فهرست گروههای تروریستی قرار میگیرند. بر اساس گزارش رسانههای آمریکا، بسیاری از مقامات ارشد سیا و پنتاگون با این تصمیم ترامپ مخالف بودند و معتقدند این کار نیروهای آمریکایی در منطقه را به خطر خواهد انداخت. اما بر اساس همین گزارشها، فشار «مایک پمپئو» وزیر خارجه و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ سبب اعلام این موضع شده است.
برخی رسانههای آمریکا با اشاره به این خبر، گزارش تحلیلی نشریه آمریکایی نیویورکر در ماه میسال ۲۰۱۷ درباره کسب و کارهای ترامپ در سراسر جهان را بازخوانی کردهاند.
«نیویورکر» در ماه میسال ۲۰۱۷ یعنی در ابتدای روی کار آمدن ترامپ گزارشی منتشر کرده و در آن جزییات یک سرمایه گذاری کلان ترامپ در همسایگی ایران را فاش کرده بود.
بر اساس این گزارش، عملیات ساخت برج ترامپ در باکو که به دلیل برخی فسادهای انجام شده در جریان مهندسی برج توسط خاندان الیگارش آذربایجان و رابطه آنها با برخی افراد نزدیک به ایران متوقف شده و هرگز بازگشایی نشده است.
به گزارش رویداد۲۴ «آدام دیویدسون» در سال ۲۰۱۲ در گزارشی نوشته بود سازمان ترامپ قراردادهای متعددی را برای ساخت این هتل در آذربایجان با خاندان «محمدوف» که در واقع خانواده زیا محمدوف وزیر حمل و نقل آذربایجان است به امضا رسانده بود.
«نیویورکر» مدعی شده که «محمدوف» از نظر مالی با خانواده «درویشی» ارتباطات زیادی دارد و خانواده درویشی با ایران مراودات زیادی دارد.
زمانی که خبر ساخت برج منتشر شد، «ضیا محمدوف» قراردادهای چند میلیون دلاری مرتبط با ساخت این برج را به آذرپاسیلو که یک کمپانی ساحتمانی ایرانی تحت مدیریت درویشی است اعطا کرد.
همزمان با آغاز تجارت ترامپها با محمدوفها، بسیاری از بانکها از قبول پولهای مرتبط با کسب و کارهایی که کمپانی ایرانی در انها نقش داشته خودداری کردند و ایران مجبور شد راههای دیگری برای جابجایی پول هایش پیدا کند. یکی از راههایی که ایران برای این منظور در نظر گرفته بود از طریق کمپانیهای پوششی نظیر آذرپاسیلو با مدیریت درویشی بود.
پیش از این سایت دیپلماسی ایرانی به نقل از نیورکر درباره آذرپاسیلو نوشته بود: آذرپاسیلو یکی از بزرگترین شرکتهای مدیریت شده از سوی ایران است. این شرکت قراردادی عظیم برای ساخت بزرگراه در کشور همسایه آذربایجان بست. به اعتقاد مقامات ایالات متحده این قرارداد به واسطه زد و بند با ضیا محمدوف، وزیر وقت حمل و نقل آذربایجان بسته شده است. در همان زمان، پسر و برادر محمدوف قراردادی با سازمان ترامپ برای ساخت یک هتل و برج مسکونی در پایین دست یکی از جدیدترین بزرگراههای کشور امضا کردند. به عنوان بخشی از این قرارداد که در سالهای ۲۰۱۱ تا دسامبر ۲۰۱۶ اعتبار داشت، سازمان ترامپ حق داشت که سوابق حسابداری کسب و کار خانواده محمدوف را بررسی کند. از این تاریخ به بعد، شرکت ترامپ میتوانست هر زمان که بخواهد بررسی کند و ببیند که پولی که دریافت میکند در واقع از ایران نشأت گرفته است یا خیر. البته به نظر، آنها تصمیم گرفتند این کار را انجام ندهند.
«نیویوکر» در گزارش خود نوشته بود با کمی دقت متوجه میشوید که پروژه برج ترامپ مشغول عملیاتهای غیر قانونی از جمله پولشویی بوده است.
در این گزارش به رد و بدل شدن پولهای کلان به صورت نقدی در قرادادهای مرتبط با برج ترامپ اشاره شده و از قول فرانک مک دونالد که مدتهای مدید در کشورهای در حال توسعه در بخش ساختمانی مشغول به کار بوده نوشت: شرکت او همیشه به صورت نقدی به او پول میداده و او میدیده که سایر پیمانکاران نیز به همین روش کار انجام میدهند.
او گفته در کمپانی انار محمدوف به او ۱۰۸ هزار دلار به صورت نقدی دادهاند که در کیف لپ تاپش جا داده، اما به همکار او دو میلیون دلار پول نقد پرداخت کردهاند که مجبور شده برای حمل این پول یک چمدان با خود ببرد.
وکلای آذربایجانی نیز در این گزارش تایید کردهاند که پیمانکاران برج باکو نیز به صورت نقدی پول میدادند.
«الن گارتن» وکیل سازمان ترامپ به نیویورکر گفته در سال ۲۰۱۵ آنها متوجه شدهاند که ممکن است خاندان محمدوف با ایران ارتباطاتی داشته باشد، اما آنها قرادادشان را در باکو تا سال ۲۰۱۶ قطع نکردند.
«گارتن» گفته دستان سازمان ترامپ بسته بوده چرا که قرادادی را با محمدوفها امضا کرده و نمیتواند به راحتی زیر قراداد بزند. در اواخر سال ۲۰۱۷، گارتن اعلام کرده خانواده ترامپ نمیتواند قاطعانه تایید کند که محمدوف و درویشی با هم ارتباطی داشته باشند.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط