ارزانفروشی پساب فاضلاب با استناد به یک بخشنامه قدیمی
رویداد۲۴ بهنام وکیلی مدیرکل نظارت بر بهبود روشهای بهرهبرداری از فاضلاب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشوراظهار داشت: یک میلیارد و 136 میلیون مترمکعب پساب تصفیه شده فاضلاب در سال در کشور تولید می شود که این پساب به مصارف گوناگونی می رسد.
وی افزود: متولی اصلی پساب تصفیه شده فاضلاب، شرکتهای آب منطقهای هستند؛ در برخی استانها پساب تولیدی به صورت کامل تحویل شرکت های آب منطقه ای می شود اما در برخی استانها، از زمانی که حضور سرمایه گذار در پروژه های آب و فاضلاب مطرح شد، کمیسیون تخصیصی در وزارت نیرو داریم که این کمیسیون در برخی استانها، مالکیت پساب را به شرکتهای آب و فاضلاب داده تا این پساب را به سرمایه گذاران تحویل دهد.
وکیلی تصریح کرد: سرمایهگذاران پساب را تحویل می گیرند و در ازای آن، شبکه و تصفیه خانه اجرا می کنند، حتی بازسازی تصفیهخانه های موجود نیز از این محل صورت می گیرد، همچنین اخیرا بهرهبرداری از تأسیسات نیز از محل همین پسابها برنامه ریزی و اجرایی می شود.
وکیلی اذعان داشت: هم آب منطقهای و هم آب و فاضلابها هر دو در بحث ساماندهی پسابها مشارکت دارند اما متولی اصلی و مالکیت اصلی طبق بخشنامههای قدیمی، شرکتهای آب منطقهای هستند.
مدیرکل نظارت بر بهبود روشهای بهرهبرداری از فاضلاب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه "بخشنامه قدیمی مربوط به قیمت فروش پساب به شرکتهای آب منطقهای همچنان در دستور کار است"، گفت: هر مترمکعب پساب بر اساس بخشنامههای قدیمی موجود با قیمت 3 تا 5 ریال در اختیار شرکتهای آب منطقهای قرار می گیرد اما در خصوص سرمایهگذاران، بر اساس شیوههای مختلف مالی، قیمت پساب تعیین می شود.
وی افزود: این رقم 3 تا 5 ریالی قیمت هر مترمکعب پساب باید مورد بازنگری قرار گیرد، البته موضوعی است که باید در هیئت دولت مطرح شود و مسائل مربوط به آن از سوی خود وزارت نیرو حل و فصل شود و یکی از مواردی است که دائما در حال پیگیری آن هستیم و به صورت کتبی و شفاهی درخواست می کنیم این است که تعرفه پساب باید بر اساس قیمتهای متعارف آن باشد.
وکیلی در پاسخ به اینکه "قیمت متعارف و واقعی پساب چقدر است؟"، گفت: قیمت هرمترمکعب پساب بالای هزار تومان برآورد می شود و این رقم با رقم 3 تا 5 ریال، فاصله بسیار زیادی دارد.
وی ادامه داد: در برخی استانها نرخ واقعی پساب، با توجه به نوع تصفیه، تا 4 هزار تومان افزایش می یابد که همین قیمت 1000 تا 4000 تومان که به عنوان قیمت واقعی پساب برآورد می شود، مربوط به یک سال پیش است و برآورد جدیدی روی این تعیین این قیمت، انجام نشده و با افزایش قیمتهای یک سال اخیر، قطعا این رقم هم افزایش یافته است.
مدیرکل نظارت بر بهبود روشهای بهرهبرداری از فاضلاب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: در دیگر نقاط جهان هم فروش پساب برای تصفیه خانه ها به عنوان منبع درآمد لحاظ می شود ویکی از دیدگاههایی که هست بر این مبناست که از محل فروش پساب، باید بخشی از هزینه های نگهداری، تعمیرات و بازسازی تصفیه خانه تأمین شود.