تاریخ انتشار: ۱۵:۴۴ - ۲۰ مهر ۱۳۹۸

امضای مجمع روحانیون پای لیست اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس؟

شیوخ اصلاح طلب فعال شده و به میدان آمده اند تا در چند ماه مانده به انتخابات مجلس یازدهم، وحدت را در بین تشکل‌های این جریان جاری و ساری کنند. روایت‌های جسته و گریخته از جلسه این تشکل با شورایعالی سیاستگذاری حکایت از آن دارد که روحانیون چپ معتقدند باید لیستی با هویت یکدست اصلاح طلبانه بسته شود.
 لیست اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس
رویداد۲۴ چند ماه مانده به انتخابات مجلس یازدهم، شیوخ جناح چپ پا به میدان گذاشته اند و اعضای شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان را به جلسات داخلی خود دعوت کرده‌اند تا تحرکات انتخاباتی این شورا را زیرنظر بگیرند، یک ماه پیش هم فراکسیون امید مدعو مجمع روحانیون شده بود. امیدی‌ها در آن جلسه از عملکردشان گزارشی به ریش سفیدان دادند. جلسه‌ای دیرهنگام در ماه‌های منتهی به پایان عمر مجلس دهم که نشان از آن دارند که شیوخ اصلاح طلب به شکل عملیاتی و جدی وارد دایره تصمیمات اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس آینده شده‌اند.

گلایه‌ها از مجمع روحانیون، شیوخ را به میدان آورد؟

همان روزی که فراکسیون امید میهمان مجمع روحانیون شد و تک عکس‌هایی از آن جلسه به بیرون درز کرد، برخی آن را دیداری دیرهنگام تفسیر کردند و گلایه‌ها را روانه مجمع روحانیون کردند که چرا در سه سال و نیم گذشته نظارتی اینچنینی بر فراکسیون امید نداشته است، برخی نیز استقبال کردند و معتقد بودند در روز‌هایی که اختلافات درونی اصلاح طلبان نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است ورود مجمع روحانیون می‌تواند وحدت بخش باشد.

اختلافاتی که بیش از همه به سازوکار و نحوه ورود به انتخابات اسفندماه باز می‌گردد. برخی جریان‌های اصلاح طلب کماکان معتقدند باید همچون سال‌های گذشته جریان اصلاح طلب ائتلاف خود با جریان اعتدال را حفظ کند. با این حال گروهی دیگر که از سرنوشت تلخ لیست امید گلایه دارند معتقدند در انتخابات آینده باید با لیست یکدست اصلاح طلب وارد میدان شد. برخی هم ایده حضور مشروط را دنبال می‌کنند.

اما نگاه مجمع روحانیون در میانه این اختلافات سازوکاری چیست؟ آیا قرار است شیوخ در نوع ورود به انتخابات مرکز ثقل وحدت شوند؟ روایت‌های مطرح شده از آنچه بین اعضای مجمع با شورایعالی سیاستگذاری به عنوان بالاترین نهاد تصمیم گیری در جریان اصلاحات در مقطع فعلی گذشته است آن است که اصرار اعضای مجمع بر حمایت از کاندیدا‌هایی است که یکدست اصلاح طلب باشند. این روایت یعنی کنار زده شدن نگاه‌های ائتلافی یا مشروط به انتخابات.

جلسه‌ای که در آن یک فرمان انتخاباتی صادر شد

مهمترین روایت از این جلسه را محمدعلی ابطحی از اعضای مجمع روحانیون داشت. بنا به گفته او در ذیل مباحث مطرح شده دراین جلسه شیوخ اصلاح طلب تاکید داشته اند در انتخابات پیش رو فقط کاندیدا‌هایی معرفی شوند که اصلاح طلب باشند. روایتی که به نوعی حکایتگر نوع نگاه این تشکل مهم اصلاح طلب به انتخابات اسفند است.

آذر منصوری، دبیر شورای عالی سیاستگذاری نیز درباره جزئیات این نشست به جماران گفته است «عمده بحث‌ها گزارش عملکرد شورای عالی و بحث درباره انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی و وظیفه اصلاح طلبان در انتخابات آینده بود. بحث‌های مهمی در آن راجع به راهبرد اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده مطرح شد. اینکه نظرسنجی‌ها حاکی از آن است که چند ماه مانده به انتخابات، دست کم مردم تهران بیش از دوره‌های گذشته نسبت به شرکت در انتخابات بدبینی و تردید دارند و به نظر می‌رسد که مردم از نتایج حاصل از انتخابات با محدودیت‌های مختلفی که برای انتخاب بهترین‌ها و با صلاحیت‌ترین‌ها وجود داشته، به اندازه کافی راضی نیستند.»

تلاش مجمع بستن لیست قوی، اما بدون دخالت مستقیم

محمد مقدم عضو مجمع روحانیون مبارز در ارتباط با نقش تشکل متبوعش در انتخابات آتی می‌گوید: «مجمع همیشه در هر انتخاباتی سعی می‌کند زمینه حضور حداکثری را فراهم کند. مجمع همیشه همین بوده و همیشه با گروه‌های سیاسی همسو جلساتی برگزار و رایزنی می‌کند و راه‌های شرایط را بررسی می‌کند. اگر شرایط به گونه‌ای باشد که کاندیدا‌های مختلف بتوانند در انتخابات حضور داشته باشند آن‌ها هم همه تلاششان لیست قوی و حساب شده‌ای را تنظیم و ارائه کنند. جلسات مجمع در این راستا است.»

او در پاسخ به این سوال که مجمع در بستن لیست کاندیدا‌ها دخالت و ورود مستقیم خواهد کرد یا خیر، می‌گوید: «در این رابطه همیشه شورای سیاستگذاری برنامه ریزی می‌کند. آن‌ها باید شرایط را ارزیابی کنند که آیا شرایط باز به تمام معناست یا نه. این شورا براساس شرایط لیست را تنظیم می‌کند. مجمع مجموعه‌ای است شرایط را برای این حضور فراهم می‌کند. مجمع به دیگران نمی‌گوید چه کار بکنید یا چه نکنید. در این لیست‌ها بر اساس شرایط خاص لیست بسته می‌شود.»
 

بیشتر بخوانید:



لیست باید اصلاح طلبانه باشد، انتخابات ۹۴ استثناء بود

او در پاسخ به آنکه قرار است لیست انتخاباتی اسفندماه تنها با کاندیدا‌های اصلاح طلب بسته شود، نیز می‌گوید «طبیعتا همینطور است. در هر شرایطی هر جریانی افراد مورد نظر خود را عرضه می‌کند و در همه انتخابات‌ها نیز همین بوده است.»

مقدم انتخابات سال ۹۴ را استثنایی می‌خواند و می‌گوید: «من فکر نمی‌کنم در انتخابات پیش رو به دنبال روش گذشته باشیم. آنچه برای مجمع روحانیون مطرح است وضعیتی است که با آن رو به رو خواهیم شد.»

تحرکات شورای عالی سیاستگذاری مورد تایید مجمع روحانیون

محمود میرلوحی، عضو شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان نیز می‌گوید: «مجمع همیشه فعال بوده است. آقای خاتمی، موسوی خوئینی‌ها و موسوی لاری در هر صحنه چهره‌های فعالی هستند. با این حال برخی از دوستان انتظار دارند که مجمع حضور بیشتر و فعال تری داشته باشد. همانطور که می‌دانید مجمع در شورای عالی سیاستگذاری حضور رسمی ندارد و این پاسخ به این نیاز بود که دیدار‌ها بیشتر گسترده‌تر و علنی‌تر شود.

او با تاکید براینکه شورای عالی سیاستگذاری از ابتدا که تشکیل شد مورد تایید مجمع روحانیون و آقای خاتمی بوده، معتقد است «منتخبین شورای عالی سیاستگذاری الان با چالش رو به رو هستند. طبیعتا نهاد‌های مرجع جریان اصلاح طلبی برای تبیین شرایط، علل و عوامل چالش‌ها و اتخاذ راهکار‌های انتخاباتی به صحنه بیایند. اگر در ۹۴ با کلمه تکرار آقای خاتمی مردم به صحنه آمدند الان در ۹۸ نباید منتظر چنین اتفاقاتی باشیم. در هرجریان سیاسی کشور با چالش‌های جدی مواجهند. این ملاقات‌ها را باید در چارچوب هم اندیشی، یافتن پاسخ برای ابهامات و چگونگی ورود به انتخابات ۹۸ و ابهامات فراتر دید.»

مجمع روحانیون امضایش را پای لیست اصلاح طلبان می‌زند؟

علی محمد نمازی عضو حزب کارگزاران نیز درباره احتمال بستن لیست واحد اصلاح‌طلبان با محوریت روحانیون اصلاح طلب به تسنیم می‌گوید «احتمالا هدف از تشکیل این جلسات حل اختلافاتی است که میان برخی احزاب اصلاح‌طلب وجود دارد و موجب عدم حضور این احزاب در جلسات شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان شده است.»

وی می‌گوید؛ «بعید می‌دانم مجمع روحانیون بخواهد امضای خود را پای لیستی بگذارد که نقشی در بستن آن نداشته باشد. به اعتقاد من اگر قرار باشد کار‌ها را شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان انجام بدهد و مجمع روحانیون نقشی در شناسایی و قرار دادن افراد در لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان نداشته باشد، بعید به نظر می‌رسد مجمع روحانیون اعتبار خود را پشت چنین لیستی قرار دهد.»

 

 

 

 

 

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: انتخابات مجلس
نظرات شما