معادن ایران تا ۴ سال آینده مشکلی ندارند/ جذب سرمایه گذاری داخلی، اولویت نخست معدن است
رویداد۲۴ رضا رحمانی وزیر صمت، در مراسم افتتاح همزمان ۱۴ طرح صنعتی و معدنی استان یزد با اشاره به برنامه وزارت صمت برای توسعه معادن کشور اخیرا گفته امسال برای نخستین بار طرح احیای معادن کوچک مقیاس و همچنین برای اولین بار نقشه راه معدن کشور تهیه شده است.
آنگونه که رحمانی گفته در حوزه معادن و صنایع معدنی، زنجیره فلزات اساسی در قالب طرح توازن در حال اجراست که این امر موجب کاهش خام فروشی و افزایش تولید محصولات نهایی انواع فلزات در کشور شده است.
آمار وزارت صمت نشان میدهد «در چند سال گذشته بیش از ۲۳ میلیون تن سنگ آهن از کشور صادر میشده اما در سال ۹۷ این میزان به کمتر از ۸ میلیون تن کاهش یافته و مواد اولیه برای تولید داخلی در کشور استفاده میشود.»
برنامه معدنی دولت در راستای جلوگیری از صادرات مواد خام اولیه آماده شده و قرار است مشکلات معدنداران کشور را برطرف کند. مهرداد اکبریان رییس انجمن سنگ آهن ایران درباره مزایا و معایب این طرح با رویداد۲۴ گفتوگو کرده است. او میگوید: در کشور برای تمامی صنایع بالادستی نقشه راه وجود دارد و برای بخش معدن نیز این نقشه راه آماده شد و میتوان توسعه بخش معدن را با این نقشه پیگیری کرد.
اکبریان میگوید: با کمک این نقشه حداقل میتوان تا ۴ سال آینده در بخش معدن بدون مشکل جلو رفت البته بجز این نقشه راه در حوزه معدن، سند چشم انداز و برنامه ۵ ساله نیز وجود دارد که در کنار این نقشه از آنها نیز می توان بهره برد.
رییس انجمن سنگ آهن ایران معتقد است نقشه راه معدن راه درستی است به شرط آنکه مدیران ارشد سعی در تغییر آن نداشته باشند. او میگوید: نگرانی فعالان حوزه معدن پس از ارائه این نقشه تغییر در تصمیمات برخی مدیران بود، متاسفانه در مواردی شاهد آن بودیم که تغییرات هر ۶ ماه یکبار اتفاق میافتاد، این در حالی است که در شرایط حساس کشور، نیازمند انسجام و پیگیری یک نقشه مشخص هستیم تا برنامههای این حوزه بدون کمترین تنش انجام شود.
بخش معدن نیازمند آرامش است
اکبریان ادامه میدهد: متاسفانه هر مدیری که بر سرکار میآید تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد کار را پیش میبرد و بقیه آن را رها میکند و مدیر بعدی هم برنامههای خود را دارد این در حالی است که بخش معدن نیازمند آرامش برای ورود سرمایههای جدید و حمایت دولت است چراکه نامهها و مصوبات پی در پی نهادهای مربوط باعث نگرانی فعالان این حوزه شده بود.
بیشتر بخوانید: لزوم تقویت تولید در کشور/ حمایت تمامقد مجلس از سرمایهگذاری در بخش معدن
رییس انجمن سنگ آهن ایران میگوید: ما مقید به پیگیری نقشه راه معدن هستیم و امیدواریم در دولتهای بعدی نیز همین نقشه راه معدن پیگیری شود و در کلیه سرمایه گذاریها و راه اندازی معادن از این نقشه استفاده شود.
او در مورد احیای معادن کوچک مقیاس نیز میگوید: با همکاری خانه معدن، کمیسیون معادن اتاق بازرگانی و انجمن سنگ آهن ایران شورایی تشکیل شد تا مشکلات معادن از قبیل عدم بهره گیری از ظرفیت کامل، رکود، کشف معادن جدید و پروانه بهره برداری چندین هزار معدنی که در کشور وجود دارد حل شود.
اولویت صنایع معدنی، جذب سرمایه گذاری داخلی است
او ادامه میدهد: در معادن ما ضعفهایی وجود دارد؛ مانند ضعف بهره برداری یا ضعف مالی، ضعف علمی یا ضعف در تجهیزات و امکانات و حتی بازاریابی غلط و اختلافات با محیط زیست و منابع طبیعی و معارضان دولتی که شرایط را برای معدنکاران سخت کرده است؛ این در حالی است که شورای معادن با کمک وزارت صمت میتواند تمام این موضوعات را ساماندهی کند.
اکبریان میگوید: با وجود تحریمها در حال حاضر هدف اصلی جذب سرمایه گذار داخلی است که حتی با سرمایه اندک در طرحهای توسعهای معادن سرمایه گذاری کنند. در این زمینه ما حتی به سرمایه گذاری بانکها نیز فکر میکنیم.
کاهش خام فروشی و افزایش تولیدات داخل
رییس انجمن سنگ آهن ایران در مورد کاهش خام فروشی و افزایش تولیدات نیز میگوید: بر اساس آمار ایمیدرو از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۷ ظرفیت تولید سنگ آهن و کنستانتره حدود ۳.۵ برابر شد و تولید گندله نیز تا ۳ برابر رشد کرد، اما در مقابل میزان صادرات سنگ آهن حدود ۳ برابر کم شد که این موارد از موفقیتهای این بخش بود و میتوان گفت کارنامه موفقی بدست آمده و از رزومه مثبت وزیر صمت محسوب میشود.
اکبریان با بیان اینکه تفکر فعالان معدن چه خصوصی و چه دولتی درست بوده میگوید: تلاشهایی که برای جلوگیری از خام فروشی صورت گرفت به ثمر نشست؛ البته عدهای شماتت میکنند و شرایط را برای بازار آینده مناسب نمیبینند و معتقدند بازار داخل نیز در حال کوچک شدن است.
او میگوید: متاسفانه در برههای از زمان با سرمایه گذاران در این بخش رفتار مناسبی صورت نگرفت و همین موضوع باعث فرار سرمایه گذاران از این بخش شد این در حالی است که اگر سیاست گذاریها به درستی پیش میرفت امروز کارنامه درخشان تری در جذب سرمایه گذاران داشتیم.