توسیلیزومب درمان کرونا نیست
توضیحات بسیار مهم مدیرعامل شرکت داروسازی آریوژن فارمد درباره توسیلیزومب در درمان کرونا را در ادامه میخوانید.
رویداد۲۴ با توجه به سوالات زیاد پزشکان و بیماران در خصوص نحوه امکان تهیه داروی توسیلیزومب برخود لازم دانستم تا اطلاعاتی در این خصوص خدمتتان ارائه دهم.
این دارو ضد ویروس SARS-Cov-۲ نیست و تنها ممکن است در گروهی از بیماران که دچار التهاب و تخریب ریه ناشی از پنومونی COVID-۱۹ هستند موثر باشد.
در هفتههای گذشته داروی اکتمرا شرکت رش که یکی از اندیکاسیونهای درمانی مورد تایید FDA آن، آرتریت روماتوئید است، در تعدادی از افراد مبتلا به COVID-۱۹ در کشور چین مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به اینکه قبلا هم اثراتی از داروی توسیلیزومب در CRS (Cytokine Release Syndrome) گزارش شده بود و مورد تایید FDA قرار گرفته است و پزشکان چینی هم از اثربخشی این دارو در بیمارانی که در مرحله شدید COVID-۱۹ بودند خبر دادند؛ کشور چین این دارو را تایید و گایدلاینی برای نحوه مصرف آن تهیه کرد، اما باید توجه داشته باشیم که این دارو به هیچ عنوان نباید به عنوان داروی درمان کرونا شناخته شود، چون تجویز این دارو باید در شرایط خاص صورت بگیرد در غیر این صورت میتواند خود باعث ایجاد خطرات بیشتری برای بیماران شود.
بعضی از بیماران مبتلا به COVID-۱۹ ممکن است با پاسخهای ایمنی کنترل نشده و متعاقب آن آسیب ریوی جدی و تهدیدکننده حیات مواجه شوند. بدن در پاسخ به این ویروس ممکن است به مقدار زیادی سلول ایمنی تولید کند که سایتوکاینهای ترشح شده از آنها پدیده خطرناک طوفان سایتوکاینی را ایجاد میکنند. محققان این نظر را دارند که IL-۶ نقش کلیدی در واکنشهای شدید ایمنی و آسیب ریوی بیماران مبتلا به COVID-۱۹ دارد. با توجه به اینکه داروی توسیلیزومب در سال ۲۰۱۷ برای سندرم آزادسازی سایتوکاین (فرمی از طوفان سایتوکاینی) تاییدیه FDA را اخذ کرده است، پزشکان متخصص امیدوارند این دارو در بیمارانی که با سطح بالای IL-۶ ناشی از پاسخ ایمنی بدن به کرونا ویروس جدید مواجه هستند، تاثیرات مثبتی داشته باشد و از مرگومیر ناشی از درگیری ریوی بکاهد. مجددا باید تکرار کنم داروی توسیلیزومب تاثیری بر ویروس ندارد و صرفا با اثراتی که بهعنوان یک IL-۶ receptor inhibitor در کنترل فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی از طریق مهار IL-۶ دارد به بهبود Complicationهای ناشی از ویروس کمک میکند. تاکنون نتیجه استفاده از دارو در تعدادی از بیماران چینی رضایتبخش بوده و در حال حاضر مطالعه بالینی برای بررسی اثربخشی و ایمنی دارو در کشور چین در حال انجام است که احتمالا نتیجه نهایی آن اردیبهشت ماه منتشر شود.
بخش تحقیق و توسعه شرکت آریوژن از چند سال قبل شروع به توسعه داروی توسلیزومب کرد و بعد از آن در سال گذشته تولید محدودی به منظور اجرای مطالعه بالینی انجام داد که به دلیل اینکه وزارت بهداشت با ورود داروی توسیلیزومب به لیست دارویی کشور مخالفت کرد، این مطالعه تا به امروز متوقف ماند. در روزهای اخیر که خبرها در مورد اکتمرا شرکت رُش منتشر شد، تعدادی از اساتید دانشگاههای علوم پزشکی کشور که در جریان تولید این دارو بودند، خواستند که در شرایط بحرانی فعلی این دارو مورد استفاده قرار گیرد. به دلیل اینکه این دارو مطالعه بالینی ندارد، تصمیم گیری این موضوع بر عهده وزارت بهداشت است که با توجه جلساتی که معاونت درمان و معاونت تحقیقات و فناوری با متخصصین داشتند، پروتکل مطالعه توسیلیزومب را تهیه کردند.
کمیته اخلاق هم در چند روز گذشته با همکاری معاونت پروسه بررسی موارد اخلاقی مطالعه هم انجام داد و شرکت آریوژن داروها را در اختیار وزارت بهداشت قرار خواهد داد تا در مراکز درمانی که وزارت بهداشت تشخیص میدهد مطالعه را انجام دهد.
باید توجه داشته باشیم تا نتایج مطالعات و جزییات دقیق تری مشخص نشود، نباید خوشبینی یا توقع زیادی را در سطح جامعه ایجاد بکنیم و حتی اگر هم اثربخشی معناداری در مطالعات وجود داشت، باید اطلاع رسانی گستردهای انجام شود که این دارو درمان کرونا نیست و شرایط خاصی برای مصرف دارد و تمامی افرادی که COVID-۱۹ دارند مشمول شرایط استفاده نیستند.
امیر فرشچی
مدیرعامل شرکت داروسازی آریوژن فارمد
خبر های مرتبط