تاریخ انتشار: ۰۹:۰۰ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۸ نظر

محمد خاتمی هم در فهرست بلند کاندیدا‌های احتمالی اصلاح طلبان قرار گرفت؟

سیدمحمد خاتمی شاید آخرین گزینه‌ای که به عنوان کاندیدای احتمالی اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ مطرح شده، نباشد، اما بیراه نیست اگر بگوییم او نامحتمل‌ترین و دور از انتظارترین گزینه‌هاست.
انتخابات 1400
رویداد۲۴ تا بوده همین بوده و تا هست، همین هست. این انگار خاصیت سال انتخابات است که هر روز گزینه‌ای از قول تحلیلگر و کنشگر سیاسی یا گمانه‌زنی ناظران رسانه‌ای مطرح می‌شود و گاه این گزینه‌ها چنان دور از ذهنند که حتی بعضا خود ناظران و کنشگران عالم سیاست هم به دیده تردید در آن می‌نگرند. سیدمحمد خاتمی شاید آخرین گزینه‌ای که به عنوان کاندیدای احتمالی اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ مطرح شده، نباشد، اما بیراه نیست اگر بگوییم او نامحتمل‌ترین و دور از انتظارترین گزینه‌هاست؛ آن‌هم در حالی که پیش از این وقتی سیدرضا خاتمی، نایب‌رییس مجلس ششم و برادر کوچک‌تر رییس‌جمهوری اسبق ایران به این عنوان و از قضا از سوی عبدالله ناصری، از اعضای حلقه مشورتی سیدمحمد خاتمی مطرح شد، بسیاری از تحلیلگران و کنشگران سیاست ایرانی، نوشته و گفتند که بعید است سیدمحمدرضا خاتمی برای انتخابات ریاست‌جمهوری تایید صلاحیت شود و فراتر از آن، از اساس بعید است که او عزمی برای ورود به رقابت انتخاباتی داشته باشد. این واکنش‌ها البته به هیچ عنوان به معنای آن نبود که سیدمحمدرضا خاتمی یا محسن صفایی فراهانی و دیگرانی که در این سطح از سوی برخی تحلیلگران به عنوان گزینه‌های اصلاحات برای انتخابات ۱۴۰۰ مطرح می‌شود، شایسته چنین جایگاهی نیستند. مساله صرفا احتمال تایید صلاحیت آن‌ها از جانب شورای نگهبانی است که در آخرین تجربه در آستانه انتخابات مجلس یازدهم، حتی صلاحیت بسیاری از اصولگرایان میانه‌روی دوره دهم پارلمان را هم برای ورود مجدد به انتخابات مجلس احراز نکرد و نتیجه این شد که اصولگرایان در «رقابتی بدون رقیب انتخاباتی» پیروز بلامنازع انتخابات اسفندماه ۹۸ شدند.


اما بگذارید ببینیم اساسا آن تحلیلگری که اخیرا از سیدمحمد خاتمی به عنوان گزینه مطلوب اصلاحات برای انتخابات ریاست‌جمهوری نام برده، کیست و دیدگاهش در این رابطه از چه قرار است. ناصر قوامی که پس از سال‌ها کار قضایی، دوره ششم مجلس شورای اسلامی را در کسوت ریاست کمیسیون قضایی و حقوقی آن دوره پشت سر گذاشت، دیروز در اظهارنظری مطبوعاتی علاوه بر سیدمحمد خاتمی، از سیدمحمدرضا، عبدالله نوری و حتی صادق زیباکلام به این عنوان نام برده، اما آنچه این اسامی را در ذهن قوامی به عنوان گزینه مطلوب قرار داده، این باور نیست که آن‌ها لزوما می‌توانند کاندیدای انتخابات پیش رو باشند. بلکه برعکس، او تاکید کرده که آن‌ها اگرچه «می‌توانند هم در انتخابات رای بالایی به دست آورند و هم کشور را به خوبی مدیریت کنند، اما معلوم است که شورای نگهبان این اشخاص را ردصلاحیت می‌کند.»

بیشتر بخوانید: چرا احمدی‌نژاد به دنبال ملاقات با رهبری است؟/ پیگیری‌های ۳ ساله به کجا رسید؟
قوامی که معتقد است برخلاف آنچه در برخی محافل ترویج می‌شود، «دولت مسبب اصلی مشکلات کشور نیست»، بر این باور است که «اصلاح‌طلبان باید در انتخابات ۱۴۰۰ حضور داشته باشند و مصلحت نظام و منفعت ملی در این است که فضا برای ورود جدی جریان اصلاحات به انتخابات فراهم شود. اما مشکل این است که گزینه اصلاح‌طلبان طبعا مورد تایید قرار نخواهد گرفت و مثل خیلی از مواقع، به چهره‌های شاخص جریان ریشه‌دار اجازه حضور در انتخابات را نخواهند داد.»

همزمان با این اظهارات قوامی، اما یکی از چند گزینه‌ای که او به عنوان کاندیدای مطلوب از آن‌ها نام برده نیز خود از انتخابات پیش رو و وضعیت اصلاح‌طلبان در این انتخابات گفته است. صادق زیباکلام که شاید از جمله معدود دفعاتی باشد که نامش به عنوان گزینه مطلوب برای یک انتخابات، آن‌هم انتخاباتی در سطح ریاست‌جمهوری مطرح شده، دیروز همچون قوامی با اعتمادآنلاین به گفتگو نشسته، برخلاف قوامی معتقد است که «اصلاح‌طلبان اصلا و ابدا نمی‌توانند به فکر انتخابات ۱۴۰۰ باشند» چراکه به گفته این استاد علوم سیاسی دانشگاه، «مردم دوم اسفندماه ۹۸ نشان دادند به هیچ‌وجه با رویکرد فعلی جریان اصلاحات موافق نیستند» زیباکلام بر این اساس معتقد است که «تن‌ها چاره اصلاح‌طلبان بلند کردن پرچم آزادی‌خواهی است» و آن‌ها اگر ترمیم جایگاه خود نزد افکار عمومی و بدنه اجتماعی هستند، «باید این را بپذیرند که چاره‌ای جز انتقاد از خود ندارند.» جالب آنکه زیباکلام در گفتگو درباره یکی از دیگر گزینه‌های احتمالی اصلاح‌طلبان نیز صحبت و تاکید کرده که ظریف هم شانس چندانی برای رای‌آوری در انتخابات ۱۴۰۰ ندارد.

این میان، اما حسین کاشفی، ازجمله اعضای ارشد حزب اتحاد ملت، از منظری متفاوت به زیباکلام با موضوع انتخابات مواجه شده و در گفت‌وگویی دیگر با اعتمادآنلاین، تاکید کرده است که «اصلاح‌طلبان باید واقعیت‌ها را به جامعه انتقال دهند و از جامعه برای برون‌رفت از این وضعیت کمک بخواهند.»، اما شاید نکته جالب‌تر در سخنان اخیر حسین کاشفی، بخش پایانی این اظهارات و آن‌جاست که او به صراحت تاکید دارد صحبت از اسامی مختلف و گزینه‌های احتمالی در شرایط فعلی راهگشا نیست. این عضو ارشد حزب اتحاد ملت گفته است: «اکنون زمان مناسبی برای بحث درباره اسم‌هایی که می‌توانند تاثیرگذار باشند، نیست. در واقع اول باید زمینه را برای فعالیت مهیا کنیم و پس از آن به سراغ چهره‌هایی برویم که از توانایی لازم بهره‌مند هستند.»
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۱
2
3
خودشه از اب نمك دراومد
بهزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۱
0
3
چندین ساله تاوان گندکاریهای خاتمی و احمدی نژاد و ،،، دیگران رو میدیم ، حیا کنین و دست از سر مردم بدبخت و ایران بر دارین
آگو
|
Germany
|
۲۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۱
2
7
هر آدم کودنی میدونه که خاتمی تایید نمیشه. احساس می کنم شما در شرایط کرونا اون قدر بیکار شدید که دنبال سوژه میگردید! اصلاح طلبا برای برون رفت از وضعیت از کی کمک بخوان؟ وقتی خودشون این شرایط رو به وجود آوردن از کی کمک بخوان دیگه؟!
محدثه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۲
1
4
هر کی میخواد بیاد مهم اینه که دیگه من و خونواده ام فهمیدیم نباید توی رای ریزیها شرکت کنیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۲
0
1
چرا قبول نمی کنید تموم شدید.عارف فاتحه همه اصلاح طلبان را خواند.آقای خاتمی هم با همه احترامی که برایش قائلم اگر تعقل کند آمدنش آبروریزی ای بیش نیست.ما از تضاد دولت و مجلس خسته ایم.حتی یکدست بودنتان هم در شورای شهر نشان داد که همه غلام حلقه بگوش و ...اقتدارگراها هستید و عملن کاری نمی توانید یا نمی خواهید انجام دهید.
بهزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
0
2
روباه ، بو قلمون صفت
بلوچستانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۴
0
1
یه چهره جدید با افکارو منش فرا ملی ومنطقه ای سر کار بیاد جهانگیری لاریجانی امتحان پس دادن به صلاح کشور این دو شخصیت نیستن کشور فردی میخواد با افکاری نوین توانمند فرهیخته با دیدی باز
بیچاره
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۴
0
1
قشرضعیف وکارگردیگربیچاره شدندبمیرندبهترشن است ازاین ذلت وبدبختی مرگ باعزت بهتراززندگی باذلت است تاکی دروغ تاکی ایناجیبشان پرمیشوندبحال مای بدبخت فرق نمکنندازهردوجناهیچ کدامشان بمردم کاری که نمیکنندبدبختی رای مردم بیشترمیکنندهیچی توقعی من یکی ازایناندارم فقط ارزش پولشن ودرست کنندمردمباای گرانی اززندگی نامیدشدندخدانبخشدن انشاالله
نظرات شما