انتخاب رئیس ۴۰ ساله دیوان محاسبات کشور/ حواشی انتخاب بذرپاش به ریاست بازوی نظارتی مجلس
رویداد۲۴دیوان محاسبات کشور یکی از نهادهای وابسته به مجلس شورای اسلامی است. این نهاد دولتی وظیفه نظارت بر همه فرایندهای مالی کشور را بر عهده دارد و به عنوان بازوی نظارتی مجلس عمل میکند. مهرداد بذرپاش امروز چهارشنبه با کسب ۱۵۸ رای موافق نمایندگان مجلس شورای اسلامی، به ریاست این دیوان رسید
دیوان محاسبات قدمتی چند صد ساله دارد و تاسیس آن از سالهای مشروطه بیشتر بوده است؛ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ساز و کار آن در اصول ۵۴ و ۵۵ قانون اساسی مشخص شد و طبق آن دیوان محاسبات کشور از وزارت امور اقتصادی و دارایی جدا شد و به عنوان سازمانی مستقل زیر نظارت مستقیم مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
قانون دیوان محاسبات کشور در سال ۱۳۶۱ به تصویب رسید. نهادی که وظیفه دارد به کلیه حسابهای وزارتخانه، مؤسسات، شرکتهای دولتی و سایر دستگاههایی که به نحوی از انحاء از بودجه کل کشور استفاده میکنند به ترتیبی که قانون مقرر کرده، رسیدگی کند تا هیچ هزینهای از اعتبارات مصوب تجاوز نکرده و هر وجهی در محل خود به مصرف رسیده باشد.
برای انتخاب رئیس آن نیز قانون و قواعدی وجود دارد به طوری که طبق آئین نامه داخلی مجلس، کمیسیون برنامه و بودجه دو گزینه برای ریاست دیوان محاسبات و همچنین دو گزینه برای دادستان دیوان محاسبات به صحن علنی معرفی میکند و نمایندگان با رای خود آنها را انتخاب میکنند.
روسای سابق دیوان محاسبات
محمود پاکروان در دوره نخست ریاست این دیوان را برعهده داشت. در دوره های دوم و سوم ایرج صفاتی دزفولی این سمت را برعهده داشت. در دوره چهارم علیرضا رخشندهرو و در دوره پنجم و ششم سید کاظم میرولد در این جایگاه قرار داشتند. در دوره هفتم محمدرضا رحیمی در دوره هشتم و نهم عبدالرضا رحمانی فضلی، در دوره دهم، امینحسین رحیمی و در دوره یازدهم عادل آذر در این سمت حضور داشت.
حواشی انتخاب بذرپاش
انتخاب بذرپاش و پیش از آن وجود نام وی به عنوان یکی از گزینه های تصدی این سمت، با حواشی بسیاری همراه بود. بسیاری عنوان می کردند که بذرپاش فاقد سوابق مدیریتی لازم برای حضور در این سمت است و از سوی دیگر، انتخاب وی به این سمت صرفا یک تسویه حساب سیاسی است.
پیشتر احمد توکلی، رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت با ارسال نامه ای به رئیس مجلس از وی خواست تا در مورد انتخاب مهرداد بذرپاش به عنوان یکی از منتخبان ریاست دیوان محاسبات تجدیدنظر کند. وی علت این مخالفت را نداشتن سابقه کافی و تحصیلات مرتبط جهت تصدی در جایگاه ریاست دیوان محاسبات دانست. در بخشی از این نامه آمده است: پذیرش داوطلبی آقای بذرپاش از اساس غیرقانونی است. چرا که تبصره ۱ ماده ۵۱ قانون آئین نامه داخلی مجلس میگوید که داوطلب باید حداقل بیست سال سابقه کار داشته باشد. در حالی که سابقه کار نامبرده به ۱۷ سال هم نمیرسد.
توکلی همچنین می نویسد: علاوه بر این کمیته محترم توجه کرده است که تجربه و تحصیلات علمی آقای بذرپاش با دیوان محاسبات که بازرسی مالی و حسابرسی کل نظام دیوانی را بر عهده دارد چه تناسبی دارد؟ ممکن است بگویند قانون در این مورد حرفی نزده است، عقل هم ساکت بوده است؟ آیا عقل میپذیرد که این چنین مسامحههایی باعث شود کسانی بر کرسی صدارت دیوان تکیه زنند که بزرگترین سازمان نظارتی را همچنان ناکارآمد اداره کنند، تا منابع مردم مظلوم کشور به جای آنکه یکی از مصارفش مثلا، سرپناه ساختن برای گرسنگان بیسرپناه حاشیهنشین تهران باشد، صرف کاخهای افسانهای برخی از صاحب منصبان و مسئولان ناپاک دست و شکمباره در لواسانات گردد؟
بیشتر بخوانید:سوابق چهار گزینه نهایی ریاست دیوان محاسبات کشور چیست؟
محمد مهاجری، فعال رسانه ای اصولگرا در واکنش به انتخاب بذرپاش به این سمت نوشت: منتظریم با سهم دادن به زاکانی در انتصاب او به ریاست مرکز پژوهشها یک گام بلند دیگر برای تنزل جایگاه مجلس برداشته شود.
وی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: با انتخاب شبههناک آقای مهرداد بذرپاش به ریاست دیوان محاسبات، شان مجلس یازدهم بازهم پایینتر آمد. مبارک باد سهم پایداریچیها!
باو در ادامه این مطلب نوشت: منتظریم با سهم دادن به زاکانی در انتصاب وی به ریاست مرکز پژوهشها یک گام بلند دیگر برای تنزل جایگاه مجلس برداشته شود. چه میکنه این قالیباف!
بذرپاش در حال حاضر مدیرمسوول روزنامه وطن امروز است و علاوه بر موارد اشاره شده، سابقه ریاست فرهنگسرای خاوران، عضویت در هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، مسوول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف، عضویت در شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور و سابقه عضویت در هیات رییسه فدراسیونهای تیراندازی، اتومبیلرانی و موتورسواری جمهوری اسلامی ایران درکارنامه خود دارد.