آسیبهایی که ویروس کرونا به کودکان میزند
رویداد۲۴ مژگان معمار مقدم با بیان اینکه کرونا علاوه بر مسائل مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بر کودکان نیز تاثیر مضر گذاشته است، اظهار کرد:تعطیلی زودهنگام مهدکودک ها، مدارس و اعمال محدودیت های اجتماعی موجب شد که حس ملال انگیز در کودکان ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه طولانی شدن ماندن در خانه برای بزرگسالان سخت است پس برای نوجوانان به مراتب دشوارتر، افزود: زندگی در یک فضای محدود با اعضای خانواده برای مدت طولانی، قرار گرفتن در معرض خبرهای مربوط به بیماری و اخبار ناراحت کننده ای که روزانه با آن مواجه می شویم می تواند اضطراب و ترس را برای کودکانمان به ارمغان بیاورد.
*آسیب های کرونا به کودکان
این متخصص رفتارشناسی حرکتی کودکان و نوجوانان معتقد است پس از گذشت ۶ ماه از این بیماری و ماندن اجباری در خانه، نمی توان از آسیب هایی که برای کودکان به وجود آمده صحبت نکرد.
معمار خاطرنشان کرد: ماندن در خانه بار روانی، عاطفی و مشکلات جسمی و حرکتی قابل توجهی ایجاد کرده و بی توجهی به آنها می تواند عواقب چشمگیری ایجاد کند.
عضو هیئت علمی گروه علوم ورزشی دانشگاه مازندران با اشاره به اینکه دنیای کودکان تغییر کرده و مکان بازی آنها از پارک ها، خانه های بازی، مهدکودک ها و غیره به مکان های خصوصی و محدود به خانه و فضای کوچک شد، تصریح کرد: کوچه،زمین بازی، زمین فوتبال و غیره به حیاط کوچک، آپارتمان و نهایتا پشت بام تغییر پیدا کرده و فضای محدود امکان بازی های گروهی را از کودکان گرفته است.
*کرونا شیوه بازی کودکان را تغییر داده است
وی با اعتقاد بر اینکه در این دوران بازی ها از تحرک گروهی و انفرادی به بی تحرکی تغییر پیدا کرده است، گفت: با ادامه این اوضاع بازی از دوچرخه و سرسره به اسباب بازی های داخل خانه کاهش پیدا می کند و هم بازی با هم سن و سالان به همبازی با افراد بزرگتر خانه محدود می شود.
بیشتر بخوانید: چه کودکانی مشکوک به کرونا هستند؟
معمار ضمن اشاره به این نکته که این عوامل آثار های جانبی مانند مشکلات جسمی، گذراندن زمان بیشتر جلوی تلویزیون، استفاده از یارانه و اینترنت بیشتر از روزهای قبل از شیوع کرونا و حضور در شبکه های مجازی را به دنبال دارد، تصریح کرد: همین عوامل می تواند الگوی خواب و رژیم غذایی کودکان و نوجوانان را به هم بریزد و نهایتا آن ها می توانند مستعد اضافه وزن و خطرات بیماری های قلبی و عروقی و تنفسی شوند.
* اضطراب و افسردگی و پرخاشگری نتیجه فقدان ارتباط با همسالان
عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران به آثار روانشناسی این عوامل نیز مانند فقدان ارتباط با دوستان و هم بازی ها اشاره کرده و یادآورشد: پیامد این عوامل کودک را به اضطراب و افسردگی و پرخاشگری می کشاند.
وی با بیان اینکه ورزش برای کودکان بسیار حیاتی است،خاطرنشان کرد: برخلاف باور مردم که فعالیت بدنی را برای دفع انرژی مازاد می دانند این فعالیت برای کودکان چیزی بیشتر از خوشگذرانی است و در فرآیند رشد مطلوب تاثیرگذار است
*عدم تحرک رشد شناختی کودک را مورد آسیب قرار می دهد
عضو هیئت علمی گروه علوم ورزشی دانشگاه مازندران تحرک نداشتن کودک در کنار ممانعت از رشد جسمی، را لطمه ای به رشد شناختی وی دانست و گفت:ورزش علاوه بر رشد استخوانی و عضلانی در کاهش و کنترل وزن کودکان و نوجوانان موثر است و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با بیماری در آنها می شود
وی یادآور شد: فعالیت های ورزشی می تواند موجب افزایش ترشحات هورمون رشد، افزایش رشد مغزی و خون رسانی به مغز، بهبود عملکرد شناختی و غیره شود.
*اجازه ورزش کردن را در دوران کرونا به کودکان بدهیم
متخصص رفتارشناسی حرکتی کودکان و نوجوانان با بیان اینکه ورزش ارتباط مستقیم با افزایش کارکرد سلول های عصبی و محافظت از آنها در برای عوامل تخریب یادگیری دارد،گفت: ورزش بر روی توانایی حل مسئله، یادگیری مسئولیت پذیری، کنترل احساسات، یادگیری و ثبات حرکتی کودک و غیره تاثیرگذار است.
معمار افزود: کودک باید مهارت پایه ای و بنیادی خود را تا ۷ سالگی گسترش دهد و تا ۱۰ سالگی کامل کند، بنابراین این محدودیت اجتماعی بر روی تحرک های ورزشی کودکانمان تاثیر گذاشته و بی توجهی به آنها می تواند عواقب چشمگیری داشته باشد.
عضو هیئت علمی گروه علوم ورزشی دانشگاه مازندران به ایجاد فرصت یابی از محدودیت های اجتماعی کرونا برای کودکان تاکید کرد و گفت: برای خانواده هایی که دارای فرزند هستند، محدودیت های کرونایی این فرصت را برای آنها ایجاد می کند که ارتباط فرزندان با والدین بیشتر شود.
وی با بیان اینکه بازی و فعالیت بدنی در خانه بسیار مفید است،خاطرنشان کرد: والدین می توانند با انجام بازی های خانگی با فرزندان شان آنها را به انجام فعالیت های بدنی روزانه تشویق کنند.
معمار با اشاره به اینکه می توانیم از فضاهای موجود در خانه مانند حیاط و پشت بام استفاده کنیم و وسایل مورد نیاز کودکان را در اختیار آنها قرار دهیم و آن محیط را برای کودک غنی کنیم، تصریح کرد: می توانیم از فضاهای خارج از شهر و طبیعت استفاده کنیم و اجازه بدهیم فرزندان آزادانه در این محیط به فعالیت بپردازند.
متخصص رفتارشناسی حرکتی کودکان و نوجوانان ضمن تاکید بر این امر که باید به کودک امکاناتی بدهیم که آزادانه و مبتکرانه فعالیت کند، گفت:در بحث رشد حرکتی کودکان دو مفهوم افزایش آمادگی بدنی کودک شامل تقویت قوای جسمانی و آمادگی جسمانی است و همچنین بهبود مهارت های پایه حرکتی مانند دویدن، پریدن و غیره بسیار مهم است.
وی افزود: این عوامل نیازمند مداخلات بازی و ورزشی هدفمند است که بتواند تاثیر خود را بگذارد.
عضو هیئت علمی گروه علوم ورزشی دانشگاه مازندران با بیان اینکه ملحق شدن به کودکان در حین بازی کردن، موجب ایجاد ارتباط بین ما و فرزندانمان می شود و می توان بسیاری از ناشناخته های کودکان را بشناسیم،خاطرنشان کرد: باید به کودک فرصت داد تا روزانه از انرژی بالای خود استفاده کنند، نباید آنها را سرکوب و وادار به یکجانشینی کنیم.