تاریخ انتشار: ۰۰:۴۲ - ۱۲ شهريور ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۲ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

چرا امارات به دنبال جنگنده اف-۳۵ آمریکایی است؟/ با قابلیت‌های پیشرفته‌ترین هواپیمای جنگی آشنا شوید

هیات آمریکایی-اسرائیلی در حالی سوار بر نخستین پرواز اسرائیل وارد ابوظبی شدند که ناظران معتقدند رقابت تسلیحاتی منجر به امضای توافق عادی سازی میان این دو شده است. بر این اساس امارات به دنبال خرید جنگنده‌های پیشرفته اف-۳۵ آمریکایی از اسرائیل است و در مقابل تل‌اویو حاضر به فروش این جنگنده و از دست دادن برتری نظامی خود در منطقه نیست.
جنگنده اف-۳۵ آمریکایی
رویداد۲۴ همزمان با فرود نخستین هواپیمای اسرائیل در خاک امارات، پشت پرده توافق عادی‌سازی روابط ابوظبی و تل‌آویو نیز نمایان شد. «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی به اندیشکده آمریکایی آتلانتیک گفته ابوظبی خواستار خرید جنگنده اف‌۳۵ از اسرائیل است؛ امری که در صورت تحقق، برتری نظامی اسرائیل در خاورمیانه را به سود امارات متعادل خواهد کرد. اما آیا اسرائیل با این درخواست ابوظبی موافقت خواهد کرد؟

قرقاش در اینباره می‌گوید: «در حال حاضر وضعیت مخاصمه یا جنگ با اسرائیل دیگر وجود ندارد بنابراین فکر می‌کنم تحقق این موضوع باید آسان‌تر باشد.» این که امارات دریافت جنگنده‌های اف-۳۵ را شرط توافق با اسرائیل قرار داده، گمانه‌ای است که بسیاری از تحلیلگران بر آن تاکید دارند.
 
«یوئل گوزانسکی» تحلیلگر ارشد مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل به خبرگزاری فرانسه گفت: «به طور جدی فکر می‌کنم که بدون اف‌۳۵ و امکان خرید آن، اماراتی‌ها توافق عادی سازی رابطه را امضا نمی‌کردند.»
 
اما این پیش شرط با مخالفت علنی اسرائیل مواجه شده است. نخست‌وزیر اسرائیل با رد گزارش‌هایی مبنی بر این که توافق عادی سازی مناسبات با امارات منوط به فروش جنگنده‌های اف‌۳۵ آمریکایی به امارات است، گفت او مخالف اقدامی است که می‌تواند جایگاه استراتژیک اسرائیل در منطقه را تضعیف کند.
 
گفته می‌شود از آنجایی که ایالات متحده آمریکا از دهه ۱۹۶۰ تضمین کرده که «برتری جایگاه نظامی اسرائیل» در منطقه را حفظ کند، حق ندارد در این شرایط با امارات وارد معامله‌ای برای فروش جنگنده‌های اف-۳۵ شود. در اینجا دو سوال مطرح می‌شود. نخست اینکه جنگنده‌های اف-۳۵ چه قابلیتی دارد؟ چرا امارات به دنبال دستیابی به این سلاح پیشرفته است؟

قابلیت‌های متمایز کننده اف-۳۵ چیست؟

اسرائیل تنها کشور خاورمیانه است که این جنگنده‌های پیشرفته را در اختیار دارد. بعد از توقف فروش اف-۳۵ به ترکیه به دلیل خرید موشک‌های اس-۴۰۰ از روسیه، اسرائیل تا آینده نا معلومی قرار بود تنها کشور دارنده اف-۳۵ باقی بماند. امری که اکنون و با توافق با امارات زیر سوال رفته است.
 
اف-۳۵ به ویژگی شناساگریزی معروف است. این جنگنده یک پلتفورم چند منظوره است که می‌تواند هر کاری که بخواهد برای سازگاری با جبهه جنگ انجام دهد. طبق ادعای لاکهید مارتین (شرکت هوافضا، تجهیزات نظامی و امنیت اطلاعات آمریکایی سازنده اف-۳۵) زمانی که یک درگیری در چند جبهه اتفاق می‌افتاد، اف-۳۵ برتری نامتقارنی نسبت به همه هواپیما‌های نسل ۴ دارد.
 
اف-۳۵ که گفته شده می‌تواند از رادار‌ها بگریزد و شناسایی نشود تاکنون در سه مدل ساخته شده‌است. ارزش هر جنگنده اِف-۳۵ بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود. نشنال اینترست ارزش این جنگنده را در سال ۲۰۱۸ میلادی ۱.۵ میلیارد دلار برآورد کرده است. با این قیمت‌گذاری، این جنگنده گران‌ترین سامانه تسلیحاتی در تاریخ بشر است.

به گزارش رویداد‌۲۴ نشنال اینترست در یادداشتی درباره قابلیت‌های این جنگ افزار نوشته: اف-۳۵ در واقع در روز اول جنگ وارد جبهه شده، تهدیدات موجود را در هوا و زمین پاکسازی میکند، اطلاعات مهمی در اختیار فرماندهان مستقر در دریا یا پایگاه‌های زمینی قرار میدهد و می‌رود. اما کارامدی آن صرفا منحصر به روز اول نیست.
 
این رسانه گفته: اف-۳۵ می‌تواند ترکیب مناسبی از سلاح را حمل کرده و هر زمانی از جنگ که نیاز باشد در اختیار نیرو‌ها قرار دهد. این جنگنده برای مسافت‌های طولانی ساخته شده و با هر چیزی که بار آن شده باشد میتواند این مسافت طولانی را طی کند.
 
نشریه آمریکایی فوربس درباره این جنگنده پیشرفته نوشته استفاده از مواد مرکب باعث کاهش وزن اف-۳۵ و کاهش مصرف سوخت این جنگنده شده‌ است. همچنین نسل جدید مواد مرکب به کار رفته در ساخت سطح بدنهٔ اف-۳۵ (فیبر حصیری) علاوه بر جذب خوب امواج رادار، در عین ارزان‌تر بودن، مناسب برای انواع شرایط آب و هوایی است، آسیب‌پذیری کمتر دارد و در نهایت تعمیرات آن سریع‌تر است.
 
این رسانه تاکید کرده که از جمع آوری اطلاعات حیاتی تا شکست تهدید‌ها با استفاده از محموله‌های قدرتمند هوا به هوا (هدایت راداری و فروسرخ)، هوا به زمین (موشک‌های کروز، هدایت لیزری، هدایت ماهواره‌ای، ضد زره، هدایت موج میلی‌متری، هدایت چند حالته و …)، این جنگنده دارای برد، انعطاف‌پذیری و قدرت لازم برای پیروزی است.
 
اف-۳۵ از قابلیت پنهانکاری (Stealth) بالایی برخوردار است. طراحان این جنگنده از آخرین و پیشرفته‌ترین روش‌ها برای کاهش بازتاب راداری و کاهش تشعشعات فروسرخ در طراحی اِف-۳۵ استفاده کرده‌اند. توانایی پنهانکاری در کنار آگاهی وضعیتی بالا توانایی دید اول و شلیک اول را برای اف ۳۵ فراهم می‌آورد و به بقاپذیری این جنگنده در میدان نبرد کمک شایانی می‌کند.
 
نشنال اینترست در یادداشت دیگری اذعان کرده اف-۳۵ قادر است با استفاده از سنسورها، سلاح‌ها و تکنولوژی کامپیوتری که دارد جنگنده‌های رادار گریز نسل ۵ چینی و روسی را در هم بشکند. برنامه کامپیوتری پیشرفته یکی از نقاط قوت اصلی این جنگنده به‌شمار می‌آید. این برنامه بیش از ۸ میلیون خط کد دارد که ۴ برابر بیشتر از نزدیک‌ترین رقیب اف-۳۵ یعنی جنگنده اِف-۲۲ است. هوش مصنوعی و اتوماسیون بالا، ترکیب اطلاعات حسگر‌ها و ایجاد یک تصویر واضح از میدان نبرد از وظایف اصلی این برنامه است.
 
با توجه به توانمندی‌هایی که برای جنگنده‌های اف-۳۵ برشمرده‌اند، می‌شود دلیل اسرائیل برای ممانعت از فروش آن‌ها به یک کشور ثالث در خاورمیانه را حدس زد، اما سوال اینجاست که آیا این جنگنده‌ها قرار است تهدیدی علیه موجودیت اسرائیل باشند؟ چرا امارات به دنبال اضافه کردن این سلاح پیشرفته به انبار تسلیحاتی خود است؟

چرا امارات به دنبال خرید اف-۳۵ است؟

اورشلیم پست در یادداشتی در این باره ادعا کرده که امارات قرار نیست از اف-۳۵هایش علیه اسرائیل استفاده کند بلکه هدف آن‌ها دشمن مشترک اسرائیل و امارات یعنی ایران است.

این رسانه توافق اسرائیل و امارات را یک توافق نه تنها خوب، بلکه «خیلی خوب» خوانده و گفته: زمانی که به توافق خرید اف-۳۵ امارات از آمریکا نگاه می‌کنید باید تحلیل هزینه و فایده داشته باشید. با این وصف به این نتیجه خواهید رسید که عادی‌سازی روابط با یکی از کشور‌های کلیدی خلیج فارس که ممکن است در یک دهه آینده به اف-۳۵ دست پیدا کند بسیار بسیار بهتر از این است که برای جلوگیری از دستیابی این کشور به این جنگنده‌ها ارتباط تان را قطع کنید. اسرائیل عایدی بسیار بیشتری از رابطه با امارات نسبت به عدم دستیابی امارات به اف-۳۵ به دست خواهد آورد.
 
اورشلیم پست در توضیح چرایی این فایده گفته: این جنگنده‌ها قرار نیست علیه اسرائیل به کار بروند بلکه تهدیدی علیه ایران، دشمن مشترک اسرائیل و امارات هستند. اسرائیل هرگز قرار نیست وارد جنگی با امارات شود (مگر اینکه در این کشور یک کودتایی شکل بگیرد و عناصر اسلام گرای رادیکال قدرت را در دست بگیرند)
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
حقدوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۲
0
1
اف ۳۵ پروژه ای اقتصادی و تبلیغاتی است و درباره ان غلو و بزرگنمایی شده و همانطور که شاهدیم تا به امروز اجازه ای برای ورود به میدان جنگ واقعی برای ان صادر نشده تا فعلا ضعفهای ان اشکار نشود تا همچنان قیمت بالای ان برای خریداران جذاب باشد و همانطور که شاهدیم در همین مدت کوتاه تعداد زیادی از اف۳۵ها یا سقوط کرده و منهدم شدند یا دچار نقص فنی شدند و حتا مدتی هم زمینگیر شدند و هنوز به صورت عملیاتی وارد میدان جنگ نشدند
پاسخ ها
احمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۲
نظر شما عالی بود. خیلی عالی
هر چه در مخیله می گنجد درباره این جنگنده گفته اند. مطمئن باشید اگر اسرائیل چنین چیزی داشت تا الان خاورمیانه را گرفته بود نیاز به برقراری ارتباط با امارات نداشت بلکه با زور همه چیز را حل می کرد.
نظرات شما