شرایط عجیب پذیرش بیماران کرونایی/ دامنه تصمیمات اشتباه ستاد مقابله با کرونا تا کجا ادامه دارد؟
رویداد۲۴ شادی مکی: ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخیرا تعارف را کنار گذاشت و خبری نگرانکننده، اما قابل پیشبینی را بیان کرد. او گفته بود: «دیگر رنگبندی کرونایی معنایی ندارد، نارنجی و زرد نداریم، کل کشور در وضعیت قرمز قرار دارد و در صورت ادامه این روند آمار کشتههای کرونا به ۴۵ هزار نفر هم خواهد رسید.»
او ادامه داده بود: «انفجار کرونایی در برخی شهرها اتفاق افتاده است. در شهر تبریز از زیر ۴۰ بستری روزانه به ۱۶۰ بستری رسیده ایم و در قم نیز از ۱۰ بستری روزانه به ۱۶۰ بستری رسیدیم.» همان روز معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز اعلام کرد که طی روزهای آتی در مدارس موارد مثبت کرونا مشاهده خواهد شد.
پیش از آن نیز «بهروز کلیدری» معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان اعلام کرده بود که مرگ و میر در اصفهان سه برابر شده به نحوی که تنها در یک روز ۴۰ درصد مبتلایان بیماران مبتلا به ویروس کرونا در سطح کشور اصفهانی بودند.
او خاطرنشان کرده بود: در دو هفته گذشته ۴۸ معلم گرفتار شده و ۱۸۳ معلم هم دارای اعضای خانواده مبتلا بودند؛ ۱۶۳ دانش آموز مبتلا شدهاند و خانواده دو هزار و ۸۶۳ دانش آموز درگیر کرونا هستند و بعید نیست با این شرایط بازگشایی مدارس ابتلا افزایش پیدا کند و مرگ و میرها بیشتر میشود. رئیس مرکز فوریتهای پزشکی و اورژانس البرز از ابتلای چهار دانش آموز به کرونا در استان خبر داده بود.
اشتباه در اشتباه
به گزارش رویداد۲۴ مدت زیادی از هشدارهای جامعه پزشکان و رسانهها نسبت به مواردی مانند برگزاری کنکور، برگزاری تجمعات برای مراسم عزاداری ماه محرم، سفرها و ترددهای بینشهری غیرضروری و البته بازگشایی مدارس نمیگذرد که آمار مبتلایان و فوت شدگات در اثر کرونا نجومی شده است.
جامعه پزشکی کشور بارها نسبت به عدم برگزاری تجمعات از جمله کنکور و مراسم عزاداری ماه محرم هشدار داده و از مسئولان خواسته بود در خصوص عدم برگزاری تجمعات تدبیری بیندیشد، زیرا برگزاری این تجمعات باعث خیزش دوباره موج کرونا در کشور خواهد شد با این همه، اما کنکور و مراسم عزداری برگزار شد و مردم در اولین تعطیلات راهی جاده ها شدند، در این بین پروتکلهای خاصی که برای برگزاری این تجمعات تدوین شده بود نیز کارساز نبود.
پروتکلهای بهداشتی در کنکورهای دکتری و کارشناسی ارشد به صورت حداقلی رعایت شدند. مسالهای که انتقادات زیادی را به دنبال داشت و متخصصان بار دیگر نسبت به برگزاری کنکور در فضاهای بسته و خطرات آن هشدار دادند با اینهمه آزمون کارشناسی برگزار و تنها فاصله میان داوطلبان کمی بیشتر شد.
مدت کمی بعد از برگزاری کنکورهای سراسری نیز مراسم ماه محرم به نفع طرفداران برگزاری تجمعات عزاداری به راه افتاد. در این مراسم نیز برخی از هیاتهای مذهبی پروتکلها را زیرپا گذاشته و از نقطهای به نقطه دیگر حرکت کرده و تجمعهای غیرقابل اغماضی نیز صورت گرفت. تصاویر و فیلمها منتشر شده از مراسم محرم خصوصا در روزهای تاسوعا و عاشورا نشان از عدم رعایت دستورالعملهای صادر شده از ستاد ملی مقابله با کرونا و ضعف نظارت این نهاد بر رفتارهای این هیاتها داشت ضعفی که کاملا در مغایرت با وعدههای داده شده رئیسجمهور و ستاد ملی مقابله با کرونا بود.
در همین ایام، اما بخش بزرگی از مردم به بهانه تعطیلات چند روزه بار سفر بستند و با سفرهای غیرضروری ترجیح دادند به خوشیهای لحظهای خود برسند بدون آنکه به تاثیر اقدام خود بر شیوع گستردهتر ویروس فکر کرده و به آن اهمیت دهند.
عملکرد هر دو گروه عزاداران و مسافران که دستورالعملها را زیرپا گذاشتند نمونه کاملی بود از عدم وجود احساس مسئولیت اجتماعی در جامعه ما که دست به دست تصمیمهای لحظهای و نامطلوب ستاد داده تا بحرانی سراسری را رقم زند.
چند روز بعد از مراسم محرم و حواشی نگرانکننده آن باز هم ستاد مقابله با کرونا و آموزش و پرورش تصمیمی جدید و خطرناک اتخاذ کرده و با اعلام بازگشایی مدارس از دانشآموزان خواستند در روز شنبه ۱۵ شهریور در کلاسهای درس حاضر شوند. خبرها حاشیهای این تصمیم آنچنان شدید بود که حتی وزیر آموزش و پرورش از سوی برخی نمایندگان تهدید به استیضاح شد. در نهایت چند روز بعد اعلام شد که حضور دانشآموزان در مدرسه الزامی نیست.
با اینحال، اما در مناطقی که زیرساختها برای استفاده از اینترنت یا آموزشهای آنلاین فراهم نیست هنوز دانشآموزان سر کلاسهای درس حاضر میشوند. دانشآموزانی که با توجه به سن و سالشان نمیتوان از آنها توقع درک شرایط کرونا و رعایت دستورالعملها را داشت. از سوی دیگر یکی از نمایندگان مجلس به رویداد۲۴ خبر داده است که در بازدید از مدارس متوجه عدم رعایت پروتکلها در آنها و حتی نبود لوازم ضدعفونی کننده و بهداشتی در این مراکز شده است.
همه این تصمیمگیریها و رفتارهای عجیب اجتماعی کنار یکدیگر قرار گرفته و زنجیرهای از اشتباهات را ساختند تا بتواند به بحرانی اجتماعی و بهداشتی منجر شوند. تا آنجا که سراسر کشور رنگ قرمز به خود گرفت قرمزی که هر روز هم پررنگتر میشود. خطر تا آنجا پیش رفته است که اول مهر ماه کرونا با ۳۷۱۲ مورد ابتلای جدید طی ۲۴ ساعت و مرگ ۱۷۸ نفر رکورد را شکست و روز دوم مهر نیز با کمی نوسان شاهد ۳ هزار و ۶۰۵ مورد ابتلای جدید و ۱۸۴ فوتی بودیم.
بیشتر بخوانید:
«سفر» رفتار پرخطر روزگار کرونایی/ مسافرت چگونه میتواند به فاجعه کرونایی در کشور منجر شود؟
وحشت پاندمی کرونا و سناریوهای پیشرو/ ستاد مقابله با کرونا بر سر دو راهی معیشت یا سلامت
هزینههای سنگین درمان بیماران کرونایی
حالا وارد فصل پاییز شدهایم و نگرانیها از شیوع همزمان آنفلوآنزا و کرونا شدت گرفته است. بر سر توزیع و تزریق واکسن کرونا در کشور حاشیه سازی شده است و هنوز از تزریق آن خبری نیست. تبعات تصمیمگیریهای اشتباه قد علم کردهاند. موج سوم کرونا زودتر از موعد گریبان مردمی را گرفت که قصد داشتند کرونا را شکست دهند، اما اقداماتشان در راستای شکست دادن کادر درمانی کشور بود.
مشکلات، اما هر روز بیشتر میشود. به دنبال این تصمیمها و رفتارهای اشتباه که به ابتلا یا انتقال هر چه بیشتر ویروس کرونا از فردی به فرد دیگر میانجامد باید درمان و شرایط درمانی مناسب وجود داشته باشد. به جز خستگی کادر درمان که در طولانی مدت میتواند به اشتباهات فاحش پزشکی و به خطر افتادن جان بیمار از یک سو و به خطر افتادن سلامت کارکنان درمانی کشور و خانوادههایشان بینجامد مساله هزینه بیمارستانها و بیماران کرونایی آنهم در این شرایط اقتصادی نا به سامان مطرح است.
در حالیکه در روزهای آغاز کرونا هزینه درمان بیماران کرونایی بهویژه در بیمارستانهای دولتی بسیار ارزان و به گفته مسئولان امر رایگان بود، اما این روزها حسین کرمانپور مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی ایران داستان دیگری از هزینه بستری بیماران کرونایی را روایت کرده است. او درگفتگو با رسانهها گفته است: هزینه روزانه بستری هر بیمار کرونایی در بیمارستان دولتی ۴۵۰ هزار تومان است، که این هزینه در بخش خصوصی به ۸۰۰ هزار تومان میرسد. البته این هزینه شامل بستری در بخش عادی است و اگر بیمار به بخش مراقبتهای ویژه برود و بستری شود، هزینهها به مراتب بیشتر میشود.
وی همچنین خاطرنشان کرده بود: بیمارستانها برای هزینههای کرونا ردیف بودجه ندارند و بیمارستانهای درگیر بیماران کرونایی به سختی سرپا ایستاده اند.
به عبارت دیگر در حالی که مردم به دلیل شرایط اقتصادی و گرانی سرسامآور از عهده هزینههای روزانه زندگی خود برنمیآیند، اما به دلیل تصمیمات اشتباه ستاد مبارزه با کرونا و دولت و البته خودخواهی برخی شهروندان حالا ناچارند هزینههای گزافی را برای درمان یک بیماری همهگیر بپردازند و اگر نپردازند چارهای جز مرگ نخواهند داشت.
یکی از خبرنگاران که به تازگی از بستر این بیماری برخاسته و به مدت ۷ روز در یکی از بیمارستانهای خصوصی شهر تهران بستری بوده است نیز در این خصوص به رویداد ۲۴ میگوید: هزینه این ۷ روز بستری برای من ۱۹ میلیون تومان شد. از سوی دیگر لحظه ورود و پذیرش ما را وادار کردند که ۱۵ میلیون تومان پرداخت کنیم و تا قبل از این زمان هیچ خدماتی ارائه ندادند. زمان ترخیص نیز فاکتوری که به من داده شد مملو از هزینهها و خدماتی بود که اصلا از آنها استفاده نکرده بودم.»
به گزارش رویداد۲۴ شیوع کرونا روز به روز گستردهتر میشود. زمان تصمیمگیریها حساس صدای فریاد پزشکان و رسانهها به جایی نمیرسد. یک بار میگویند نباید مسیرهای تردد را مسدود کرد، باردیگر از عدم امکان برگزاری کنکور حمایت میکنند و دفعه بعد از واجب بودن برپایی جمعی مراسم عزاداری حسینی در ماه محرم سخن گفته میشود حالا هم شعار این است که نمیتوان آموزش را تعطیل کرد و باید مدارس باز باشد در حالی که هیچ تمهید و زیرساختی برای برگزاری کلاسهای آنلاین در همه نقاط کشور وجود ندارد. میان جان و هر مساله دیگری آنچه در رویه کنونی کشور ما بازنده حتمی است جان است.
حالا باید هزینه درمان کرونا را نیز به این موارد اضافه کنیم. هزینهای که باز هم مساله انتخاب میان جان و پول را مطرح میکند. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران نیز به عنوان شهری که لقب چهارراه انتقال این ویروس نام گرفته است اعلام کرده که وارد موج سوم کرونا شدهایم و تفاوت موج سوم با موجهای قبلی در این است که خیلی سریعتر از موج دوم و اول، تعداد مبتلایان بستری نسبت به مبتلایان سرپایی در حال افزایش است. آنهم در حالی که هزینه بیمارستانها افزایش چشمگیر یافته است و شاید بخشی از جامعه نتوانند از عهده این مخارج برآیند و قربانی تصمیمات اشتباه، خودخواهی دیگران و فقر روزافزون در جامعه شوند.