تاریخ انتشار: ۰۹:۱۷ - ۰۳ دی ۱۳۹۹

مشاوره حقوقی آنلاین/طلاق صوری چیست و چه مجازاتی به دنبال دارد؟

طلاق صوری راهکاری است برای بهره بردن از منافعی خاص که طی آن زن و شوهر بدون آنکه واقعا قصد طلاق داشته باشند اقدام به متارکه می‌کنند. تبعات این نوع طلاق در این مطلب آورده شده است.
رویداد۲۴ طلاق یکی از مباحثی‌ست که در حقوق خانواده مطرح شده است و بر اساس آن زن و شوهر پیوند زناشویی خود را قطع می‌کنند.طلاق دارای شرایط و قواعد قانونی‌ست که بتوان آن را صحیح دانست.

با وجود اینکه عنوان طلاق صوری در قانون وجود ندارد، اما سال‌هاست که نوعی از طلاق به نام طلاق صوری شناخته شده است. طلاق صوری یعنی زن وشوهر از نظر قانونی از یکدیگر جدا شوند، در صورتی که قصد اصلی آن‌ها جدایی نیست و ممکن است حتی پس از طلاق نیز با یکدیگر زندگی کنند.

دلیل این امر، مسائل مختلفی‌ست که معمولا منافعی را برای زن یا فرزند آن‌ها ایجاد می‌کند.
 

سوءاستفاده از طلاق صوری

 
برخی مزایای اجتماعی مانند، مستمری بازنشستگی یا معافی از خدمت وظیفه باعث شده است که افراد با دور زدن قانون، از این مزایا بهره‌مند شوند. یکی از این موارد، طلاق صوری‌ست که به موجب آن، مزایای نامبرده برای زوجه یا فرزند آن‌ها ایجاد می‌شود.
 
بر اساس قانون تامین اجتماعی، در صورتی که فرزند دختر متوفی بازنشسته مجرد باشد و دارای شغل هم نباشد، می‌تواند از حقوق پدر خود استفاده کند.

همچنین اگر پدر و مادر از هم طلاق بگیرند، پدر بازنشسته باشد و فرزند دختر مجرد باشد و شغلی نداشته باشد، می‌تواند از حقوق پدر خود استفاده کند.


معافی از خدمت وظیفه
 
یکی دیگر از کاربرد‌های طلاق صوری، فرار از خدمت نظام وظیفه برای فرزندان پسر است.

به این صورت که بر اساس مقررات نظام وظیفه، اگر فرزند پسر.به سن اعزام برای خدمت رسیده باشد
و تک فرزند باشد و پدر و مادر او از هم طلاق گرفته باشند از خدمت نظام وظیفه معاف می‌شود.
 

طلاق صوری، یک طلاق غیر قانونی

 
با وجود اینکه برخی از افراد با انجام طلاق صوری، می‌خواهند برخی مزایا را برای خود برقرار کنند.ولی باید دو نکته را در نظر داشته باشند:

اول- در صورتی که صوری بودن طلاق مشخص شود، نه تنها مستمری قطع می‌شود یا فرزند پسر به سربازی فرستاده می‌شود بلکه جریمه‌های قانونی نیز برای آن در نظر گرفته می‌شود.

دوم- طلاق‌های صوری به دلیل حساسیت بالا، این روز‌ها بسیار مورد توجه‌اند در نتیجه هر استفاده‌ای از آن می‌تواند، طرفین را جریمه و حتی مجازات قانونی برای آن‌ها در پی داشته باشد.
 
عدم ثبت طلاق و مجازات‌های آن
 
در صورتی که زن و شوهر از هم جدا شوند، ولی طلاق آن‌ها به ثبت نرسد، قانون مجازات‌هایی را در نظر گرفته است.

بر اساس قانون حمایت خانواده:

اگر مردی از ثبت ازدواج دائم، طلاق، رجوع یا ازدواج موقت در مواردی که لازم به ثبت است، خودداری کند:

علاوه بر اینکه ملزم به ثبت این موارد می‌شود، به مجازات نقدی از ۸۰ میلیون ریال تا ۱۸۰ میلیون ریال و حبس تعزیری ۹۱ روز تا ۶ ماه نیز محکوم خواهد شد.

تضییع حقوق با طلاق صوری

 
هزینه‌ای که بابت مستمری از این طریق به دختران پرداخت می‌شود، هزینه دولتی نیست. در واقع صندوق تامین اجتماعی یک صندوق مستقل است که حقوق بازنشستگان از طریق حق بیمه ماهانه بیمه شدگان پرداخت می‌شود.در نتیجه سهم افرادی که بیمه می‌پردازند به طریق غیرقانونی، به این افراد می‌رسد.

نکته‌ای که باید در نظر داشته باشید این است که طلاق صوری، یکی از راهکار‌های غیرقانونی برای ایجاد حق است. راهکاری که در درجه اول به خود شخص آسیب می‌زند و باعث تضییع حقوق دیگر افراد می‌شود.

در نتیجه این روز‌ها رصد طلاق‌های صوری در دستور کار بسیاری از ارگان‌ها از جمله تامین اجتماعی و سازمان وظیفه عمومی ناجا قرار گرفته است.
برچسب ها: حقوق شهروندی
نظرات شما