تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۰

کرونای هندی می‌تواند واکسن را بی اثر کند

رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه شهید بهشتی می‌گوید که گونه هندی کرونا از قدرت انتقال‌پذیری بالاتری برخوردار است و می‌تواند واکسن‌های موجود را بی‌اثر کند.

راه های پیشگیری از ویروس کرونا

رویداد۲۴ علیرضا ناجی در این باره می‌گوید که ویروس در کشورهای انگلیس و ژاپن و پاکستان چرخیده و قطع به یقین نمی‌توان گفت واریانت هندی وارد ایران نشده است. اگرچه هنوز مشخص نیست که این نوع جهش یافته تا چه اندازه خطرناک است اما تا همین جا به نگرانی‌های زیادی دامن زده است.

در هند رکورد در 24 ساعت 2426 نفر قربانی جدید ناشی از این ویروس ثبت شده و رکورد بی‌سابقه موارد ابتلا به کرونا ویروس موجب کمبود شدید تخت‌های بستری و ذخایر اکسیژنی شده است. البته برخی خبرها حکایت از فراگیر شدن ویروس جهش یافته هندی در کشورهای اروپایی دارد. مقامات بهداشتی بروکسل از شناسایی نوع هندی ویروس جهش یافته کرونا در ۲۰ دانشجوی هندی که اواسط ماه جاری میلادی وارد بلژیک شده‌اند، خبر داده‌اند.

این در حالی است که بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت، این نوع ویروس کرونا به‌دلیل «جهش مضاعف» آن به مراتب از دیگر گونه‌ها مسری‌تر است. همزمان با قرار گرفتن هند در فهرست کشورهای پرخطر کرونایی، آمارهای رسمی انگلیس نیز نشان می‌دهد که شمار مبتلایان به گونه هندی کرونا فقط در عرض یک هفته گذشته ۷۵ درصد در انگلیس افزایش داشته است.


بیشتر بخوانید: بیشتر بستری‌ها خانوادگی است/ روزهای سختی پیش رو داریم


بی اثر شدن واکسن‌ها با ویروس هندی
علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه شهید بهشتی به «ایران» می‌گوید که گونه هندی کرونا از قدرت انتقال‌پذیری بالاتری برخوردار است و می‌تواند واکسن‌های موجود را بی‌اثر کند.به‌گفته وی؛ هنوز مشخص نیست واریانت جدید ویروس یعنی B1.617 تا چه اندازه باعث افزایش شمار مبتلایان و سرعت شیوع شده است

با این حال وجود نشانه‌هایی این فرضیه را تقویت می‌کند. برای مثال در کشور هند این گونه جهش یافته باعث افزایش صعودی شمار تازه مبتلایان شده است.وی در ادامه می‌گوید: در واریانت هندی ویروس کرونا دو تا موتاسیون در قسمت اسپایک ویروس رخ داده است به‌نظر می‌رسد این واریانت‌ها انتقال ویروس را زیاد می‌کند البته نگرانی ما مقاومت به واکسن است. در حال حاضر کووید19 در هندوستان بسیار شیوع پیدا کرده و واریانت غالب شده است البته جهش هندی در همه دنیا افزایش پیدا کرده و موارد متعددی از انگلستان و ژاپن گزارش شده است.

ناجی می‌گوید: به‌نظر می‌رسد واریانت هندی با شدت بسیار بالایی منتقل می‌شود و برای همین هم در انگلیس و هند لجام گسیخته می‌چرخد البته ما همین شک و تردید را در مورد ایران هم داریم گرچه ویروس غالب در ایران در پیک چهارم واریانت بریتیش است اما اگر بررسی‌های درستی روی ژنتیک پروتئین اسپایک ویروس انجام دهیم شاید ببینیم موتاسیون‌های دیگری هم به غیر از موتاسیون بریتیش داریم.

این ویروس شناس می‌افزاید: ما می‌بینیم موارد متعددی که واکسن کرونا هم تزریق کرده‌اند مجدداً بیماری را گرفتند حتی افرادی که خارج از کشور واکسن مدرنا تزریق کرده‌اند باز مبتلا به بیماری شدند که البته خفیف روبه متوسط بوده است. ما انتظار ایمنی در برابر واریانت هندی از واکسن‌های کرونا را نداریم این زنگ خطر جدی است و اثر واکسیناسیون را از بین می‌برد. باید هر چه سریع‌تر در محورهایی که می‌تواند موجب کاهش گردش ویروس شود حرکت کنیم اگر زود اقدام نکنیم فرصت را از دست خواهیم داد.

 ویروس در پاکستان چرخیده است
ناجی با بیان اینکه چنانچه واریانت هندی گستردگی بیشتری پیدا کند مجبور به واکسیناسیون جدید خواهیم بود، عنوان می‌کند: فکر می‌کنم با تمام این ضعف‌ها که دنیا در برابر کووید19 از خودش نشان داده شاید دو سال دیگر با این ویروس کلنجار برویم.

او با بیان اینکه هنوز گزارش‌های رسمی از ورود ویروس هندی به کشور نداریم، عنوان می‌کند: کشورهای همسایه واریانت هندی را شناسایی می‌کنند ویروس در پاکستان نیز چرخیده است با این حال ما بویژه به پاکستان رفت و آمد زمینی داریم و از راهی که فکرش را نمی‌کنیم گزیده می‌شویم. از طرفی مراکزی که در کشور برای پایش ژنتیکی ویروس انتخاب شده‌اند بیشتر در خدمت پژوهش‌های خودشان هستند تا در خدمت بهداشت در حالی‌که محققان باید روی این زمینه متمرکز شوند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما