بسیج اصولگرایان ارتدکس علیه لاریجانی / جنگ لفظی کاندیداهای انتخابات ۱۴۰۰ آغاز شده است؟
رویداد۲۴ شاید بتوان نطقهای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در جمع خبرنگاران حاضر در ستاد انتخابات کشور را سراغاز رقابتهای ستادی آنها در نظر گرفت. علی لاریجانی به عنوان سحرخیزترین کاندیدای امروز در نطق انتخاباتی خود موضعش را در برابر کاندیداهای دیگر مشخص کرد. او در سخنرانی خود نظامیان و قوه قضاییه را به عنوان رقبای خود مطرح کرد و گفت «ملت و افراد رای میدهند که هر نوع مشکلات نظیر مسایل پیچیده بین المللی را حل کند. نه آن که درباره آن روضهخوانی سیاسی کنند و نه این که با طرح مسایل فرعی افزایش مشکلات ملت نردبانی برای هوسهای سیاسی پوپولیستی خود کنند.»
او در بخش دیگری از اظهاراتش اعلام کرد ساده لوحی است اگر فکر کنیم «با چند اقدام نمایشی پوپولیستی» یا «کلید جادویی» یا با «سوپرمن بازی» مسائل کشور قابل حل است.
لاریجانی بدون بردن نام به کاندیداهایی نظیر سعید محمد و رستم قاسمی که در شعارهای انتخاباتیشان بر توانایی در دور زدن تحریمها تمرکز دارند، گفت: بهجای متخصص بازی در دور زدن تحریمها، قدری از وقت خود را صرف فراهم کردن شرایط آرام برای زندگی مردم کنند.
شاید یکی از مهمترین طعنههای لاریجانی به طور تلویحی متوجه رییسی و کاندیداهای نظامی از جمله رستم قاسمی، سعید محمد و محسن رضایی بود. او گفت «حوزه اقتصاد، نه پادگان است و نه دادگاه که با تشر و دستور اداره شود.»
علی لاریجانی بعد از ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری در توییتی نوشت: «شرایط سخت، تصمیمهای شجاعانه میخواهد.» او عبارت «نه کلید نه چکش» را هشتگ کرد.
پاسخ سعید محمد به لاریجانی احتمالا اولین توپی بود که مستقیما در رقابتهای انتخاباتی از توپخانه یک کاندیدای نظامی در شد. سعید محمد در صفحه شخصی توییتر خود لاریجانی را نماد اشرافیت خانوادگی خواند و نوشت: «به کسانی که هویت خودشان را مدیون پادگان و دادگاه هستند، به صراحت میگویم به حول و قوه الهی، امروز آغازی بر پایان اشرافیت خانوادگی است.»
دقایقی بعد از اعلام کاندیداتوری لاریجانی، علیرضا زاکانی رییس مرکز پژوهشهای مجلس و یکی از مخالفان سرسخت لاریجانی نیز وارد ستاد انتخابات شد. به باور تحلیلگران اعلام کاندیداتوری زاکانی تنها در پاسخ به کاندیداتوری لاریجانی بود. اظهارات زاکانی نشان میدهد این تحلیل صحیح است. او در جمع خبرنگاران حاضر در ستاد انتخابات کشور گفتمان محمد درباره اشرافیت سیاسی را تکرار کرد و اعلام کرد «تمام نمادهای فساد، اشرافیت سیاسی و ناکارآمدی به صحنه آمدهاند.»
بیشتر بخوانید: پنج برداشت از نامزدی علی لاریجانی در انتخابات ۱۴۰۰ / سیاستمداری با ۳۱ ستاد فعال در سراسر ایران!
به گزارش رویداد۲۴ درگیری زاکانی با خاندان لاریجانی سابقه طولانی دارد. او در سال ۹۸ در یک گفتگوی رسانهای با خبرگزاری فارس متعلق به سپاه درباره برکناری صادق لاریجانی از قوه قضاییه خواستار محاکمه رییس سابق قوه شده و گفته بود «کسی که مایه بدنامی قوه قضائیه و زد و بند شده را باید کنار گذاشت. این اقدام مناسب است، ولی اینکه رها کنند و محاکمه نکنند، خیلی غلط است»
زاکانی در دوره نهم مجلس حامی حداد عادل در برابر علی لاریجانی در انتخابات ریاست مجلس بود. او یکی از مخالفان سرسخت لاریجانی در جریان تصویب برجام است. او در نطق بعد از کانیدداتوری خود گفت عدهای سودای تشکیل دولت سوم روحانی را دارند.
رجانیوز ارگان رسانهای جریان اصولگرای تندرو و نزدیک به جبهه پایداری یادداشتی منتشر کرد و نسبت به «بازگشت سایه سنگین لاریجانیها بر کشور» هشدار داد. این رسانه که در انتخابات پیش رو رسما از ابراهیم رییسی و سعید محمد حمایت کرده لاریجانی را چهرهای نزدیک به حسن روحانی معرفی کرده و نوشت: هرچند علی لاریجانی و حامیانش سعی دارند که خط او را از حسن روحانی جدا کنند، اما باید گفت که نقش لاریجانی در به وجود آمدن اوضاع کنونی برای کشور، بیشتر از روحانی نباشد، کمتر نیست.
نصرالله پژمانفر نماینده عضو جبهه پایداری در حساب توئیتری خود ادعا کرده که به زودی اسنادی را علیه علی لاریجانی منتشر خواهد کرد.
در حالی که بسیاری از ناظران انتظار داشتند ابراهیم رییسی در واپسین ساعات مجاز برای ثبتنام وارد وزارت کشور شود و جا پای مرحوم هاشمی در انتخابات ۹۲ بگذارد، رییس قوه قضاییه ساعت ۱۰ صبح اقدام به ثبت نام کرد. ابراهیم رئیسی هم دنباله گفتمان اشرافیت سیاسی را که به نظر میرسد مخاطبی جز لاریجانی در این انتخابات ندارد را گرفت. او گفت خود را رقیب «فساد، ناکارآمدی و اشرافیگری» میداند.
البته او از سایر رقبای خود نیز غافل نماند و در بخشی از سخنرانی خود در ستاد انتخابات کشور همزمان که به لاریجانی تاخت به چهرههایی از جمله جهانگیری نیز طعنه زد و گفت: «بانیان و شرکای وضع موجود نمیتوانند تغییر دهنده وضع موجود باشند.»
نحوه ورود رئیسی به انتخابات البته مورد انتقاد جریان اصولگرا نیز واقع شده است. او در حالی خود را کاندیدای مستقل معرفی کرده که شورای وحدت اصولگرایان که در این دوره جایگزین جمنا شده از مدتها پیش بر سر ابراهیم رییسی به اجماع رسیده و از سایر کاندیداها خواسته به نقع او کنارهگیری کنند.
روزهای گذشته مجتبی توانگر نماینده مجلس درباره کاندیداتوری رییسی گفته بود او از ۳۰ اردیبهشت۹۶ برای حضور در انتخابات سیزدهم ریاستجمهوری خود را آماده کرده است.
رئیسی در پاسخ به خبرنگاری که از او درباره مدت زمانی که طول کشید تا تصمیم به کاندیداتوری بگیرد سوال کرد، گفت: تمام انتظار من این بود که در این میدان عزیزی غیر این من حضور پیدا کند اما با نزدیک شدن به ایام انتخابات احساس کردم همه درخواستها به نحوی برای من مسئولیت جدی ایجاد میکند که دیگر جای عافیتطلبی و راحتطلبی نیست.
محسن رضایی که سابقه طولانی در کاندیداتوری انتخابات دارد استراتژی این دوره خود را حمله به دولت روحانی و کاندیداهایی که به نوعی دنبالهرو دولت کنونی به شمار میروند، قرار داده است. او در سخنرانی انتخاباتی خود در ستاد انتخابات کشور مستقیما پاسخ علی لاریجانی را داد و گفت: «اقتصاد پادگان یا دادگاه نیست، اما جای فلسفهبافی هم نیست.»
او به جهانگیری نیز طعنه زد و گفت: یک عده اینجا زیر گریه زدند. شما عامل بدبختی مردم بودید. اینبار مثل گذشته پردهپوشی نمیکنیم.
حضور اسحاق جهانگیری در ستاد انتخابات کشور قابل پیشبینی بود. حاشیه حضور جهانگیری بغض او در حین سخنرانی بود. جهانگیری در حالی که بغض کرده و اشکهایش را پاک میکرد، گفت: ما به خون شهدا و هموطنانی که اسیر فقر، رنج و کوله بری و سوختبری و تبعیض هستند مدیونیم. آینده را باید با هم بسازیم.
نطق و ژست جهانگیری مشخصا تقلید سادهای از استراتژی خاتمی در انتخابات دور دوم ریاست جمهوری خود در سال ۱۳۸۰ بود. خاتمی در حالی که میگفت آبرویش را مدیون شهدا و فداکاریهای ملت است، بغض کرد و اشک ریخت.
به جز قالیباف که به نفع رییسی کناره گیر کرده، عارف که تا واپسین دقایق هم مذبذب بود، اما در نهایت اعلام انصراف کرد و مصطفی معین، تمامی کاندیداهای انتخاباتهای ریاست جمهوری چهار دوره اخیر از سال ۸۴ تا ۹۶ که منع قانونی نداشتند یا در قید حیات بودند در این انتخابات ثبتنام کردهاند.