بورس در انتظار یک اتفاق اساسی
رویداد۲۴ مهدی عبدی با اشاره به تغییرات جدید اعمال شده در دستورالعمل بازارگردانی و واگذاری آن به شرکت بورس و فرابورس افزود: پس از نوسانات بازار سرمایه در سال ۹۹، وجود بازارگردان برای تمام نمادهای معاملاتی الزامی شد اما فعالیت بازارگردان ها به دلیل ایجاد برخی از محدودیتها با مشکلاتی همراه شد، در حالی که اکنون اصلاحات ایجاد شده در دستورالعمل جدید باعث جبران برخی از کمبودها شده است.
وی گفت: در دستورالعمل جدید، صدور مجوز فعالیت بازارگردانی در اختیار بورسها قرار گرفته است که این اتفاق به طور حتم، منجر به تسهیل فرآیند اخذ مجوز فعالیت بازارگردانی برای متقاضیان می شود.
عبدی اظهار کرد: تعیین طبقات نقدشوندگی برای نمادهای معاملاتی توسط هر بورس از دیگر مواردی است که در دستورالعمل جدید لحاظ شده و میتواند در تعیین پارامترهای بازارگردانی متناسب با شرایط معاملاتی خاص هر سهم نقش به سزایی داشته باشد.
کارشناس بازار سرمایه به دیگر مزایای دستورالعمل جدید بازارگردانی اشاره کرد و گفت: تقاضای برگزاری حراج در صورتی که نماد طی ۵ روز متوالی با صف خرید یا فروش مواجه باشد، یکی از مهمترین مزایایی است که در این دستورالعمل برای بازارگردان ها در نظر گرفته شده است.
مشکل تشکیل صفهای سنگین فروش برای بازارگردانها
عبدی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه این تغییرات چه کارکرد تشویقی برای بازارگردان ها خواهد داشت، گفت: از جمله مشکلاتی که همیشه بازارگردانها به ویژه در نیمه دوم سال گذشته با آن مواجه بودند، تشکیل صفهای سنگین فروش در نمادهای موضوع بازارگردانی بود که باعث میشد روند معاملات آنها با توجه به حجم مبنای بالای برخی از سهمها، محدودیت دامنه نوسان و ایفای تعهدات بازارگردانی با تغییر چندانی در قیمت سهام همراه نشود و با وجود صرف منابع توسط بازارگردان، معاملات نماد به مرحله تعادل نرسد.
وی خاطرنشان کرد: تقاضای برگزاری حراج که در دستورالعمل جدید بازارگردانی در نظر گرفته شده است میتواند به بازارگردانها کمک کند تا معاملات نمادها با استفاده از منابع کمتر و معقول تر به تعادل برسد که البته همراهی ناظر معاملات هر یک از شرکتهای بورسی در موثر واقع شدن آن نقش به سزایی خواهد داشت.
کارشناس بازار سرمایه وجود محدودیتها در تامین نقدینگی برای ایفای تعهدات بازارگردانی را از جمله مشکلات بازارگردانها اعلام کرد و افزود: با توجه به وجود چنین مشکلی، اعطای فرصت در نظر گرفته شده در دستورالعمل جدید می تواند به فعالیتها بازارگردان ها کمک کند.
وی ادامه داد: بر این اساس چنانچه بازارگردان با محدودیتی در زمینه تامین منابع بازارگردانی مواجه باشد می تواند تعهدات خود را با موافقت بورس مربوطه تا حداکثر ۱۰ روز کاری و تا ۵۰ درصد کاهش دهد.
عبدی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر مطابق این دستورالعمل، بورسها موظف به ارزیابی عملکرد بازارگردان ها به صورت هفتگی و ارائه رتبه بندی برای این شرک ها هستند که کارمزد دریافتی آنها بر اساس این رتبه بندی متغیر خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: در این صورت شرکتهای بازارگردانی از یک سو به منظور جذب مشتریان جدید و از سوی دیگر برای افزایش کارمزد دریافتی تمام تلاش خود را به کار خواهند گرفت تا عملکرد مطلوبی را به ثبت برسانند.
وی به مسئولیت بازارگردان در تامین منابع نقدینگی اشاره کرد و گفت: در صورتی که شرکتها و سهامداران آنها در این مورد همکاری لازم را با بازارگردان نداشته باشند، به طور حتم چالشهایی برای آنها ایجاد خواهد شد، این موضوع از جمله مسایلی بود که عمده بازارگردان ها در زمان اصلاح بازار در سال گذشته با آن دست به گریبان بودند.
بیشتربخوانید: پیشبینی هایی از آینده بورس؛ سهام بخریم یا نه؟
تاثیر دستورالعمل جدید شرکتهای بازارگردانی بر کل معاملات بورس
عبدی به تاثیر دستورالعمل جدید شرکت های بازارگردانی در عملکرد این شرکتها و کل معاملات بورس تاکید کرد و گفت: ایجاد زمینه های لازم برای فعالیت آسان تر بازارگردانها منجر به افزایش نقدشوندگی سهام و معاملات روان در بازار خواهد شد؛ بنابراین اجرای این دستورالعمل می تواند در بهبود عملکرد بازارگردان ها ¡ مؤثر باشد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، تعیین طبقات نقدشوندگی باعث می شود پارامترهای بازارگردانی برای هر یک از نمادها براساس حجم معاملات و درصد سهام شناور متفاوت باشد.
ویژگیهای مثبت دستورالعمل جدید بازارگردانی
وی به یکی دیگر از ویژگی های مثبت دستورالعمل جدید بازارگردانی اشاره کرد و گفت: از ویژگ های موثر این دستورالعمل بر روند معاملات، میتوان به الزام حضور بازارگردان در مواقع گره معاملاتی اشاره کرد که نمادهای معاملاتی در چنین شرایطی به صورت مطلوب تری به تعادل خواهند رسید.
عبدی با بیان اینکه تعدیل پارامترهای بازارگردانی در صورت افزایش سرمایه شرکتها باعث تغییر این پارامترها با توجه به شرایط جدید خواهد شد، افزود: در مجموع انتظار میرود دستورالعمل جدید در صورت همراهی شرکتها و سهامداران آنها در زمینه تامین به موقع و مناسب نقدینگی، باعث افزایش نقدشوندگی و تعمیق معاملات سهام شود.