مذاکره کنندگان ایران، با نهادهای عالی مشورت کردند/ بایدن تمایلی برای بازگشت به برجام ندارد
رویداد۲۴ خبرگزاری رسمی دولت در گزارشی نوشت: مذاکرات وین به نقطه دشوار و پیچیده خود رسیده و جنگ ارادهها آغاز شده است. هیاتها پس از یک هفته مشورت و رایزنی در پایتختها به وین بازگشتهاند تا گفتگوها را به جمعبندی برسانند.
در ادامه مطلب ایرنا آمده است: میخائیل اولیانوف رئیس هیات روسی و نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین میگوید که روند مذاکرات برجام به خط پایان نزدیک شده و یک سند نهایی ۲۰ صفحهای در مورد احیای توافق در روی میز مذاکره آماده شده است.
وانگ کوان مذاکره کننده ارشد چین هم معتقد است که طرفها به پیشرفتهای زیادی دست یافته و برای رسیدن به نتیجه نهایی در تلاش هستند. وی ابراز امیدواری کرد که تمام طرفها بتوانند با رویکرد فوریت نسبت به ماحصل گفتگوهای صورت گرفته، رو به جلو حرکت کنند.
بیشتر بخوانید: نگاهی به انتظارها از مذاکرات وین/ همه ناگزیر از توافق هستند
شنیدههای خبرنگار ایرنا حاکی از این است که تیم مذاکره کننده کشورمان طی مدت حضور در تهران طی هفته گذشته و جاری، به مشورت مفصل با همه نهادها و مراجع عالی مربوطه در کشور پرداخته است.
اما گفتگوها این روزها برخلاف مذاکراتی که در دور قبل به برجام منجر شد در فضای بی اعتمادی نسبت به وعدههای طرف غربی دنبال میشود. جمهوری اسلامی ایران گامهای معنادار، ملموس و عمل طرف مقابل را ملاک ارزیابی خود قرار داده است. به گفته حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، «برای ما این مهم است که رفتار عملی آمریکاییها در لغو تحریمها را به طور ملموس و عینی مشاهده کنیم. آنچه که برای ما ملاک است، نتیجه گفتگوهایی است که در مذاکرات وین دنبال میکنیم و توافقی که حاصل خواهد شد.»
از این منظر تحولاتی مانند بازگشت معافیتهای هستهای ایران از سوی دولت جو بایدن که هفته پیش با تیترهای جذاب رسانههای آمریکایی خبرساز شد، بخشی از اقداماتی است که ایالات متحده میتوانست برای نشان دادن حسن نیت خود از ابتدای مذاکرات (فروردین) صورت دهد. اما اقدام دیرهنگام و ناقص این کشور، اینک به چشم تلاش برای انحراف مسیر و تطویل مذاکرات دیده میشود.
بدیهی است که تیم مذاکره کننده ایرانی نسبت به جدیت غرب در مذاکرات تردید دارد و طرف مقابل باید سخت تلاش کنند تا اعتماد از دست رفته ایران را که به شدت مورد خیانت قرار گرفته است، جلب کنند.
هرچند دولت جو بایدن ممکن است با وجود طیف گسترده تندروهای آمریکایی، تمایل چندانی برای استفاده از سرمایه سیاسی خود به منظور بازگشت واشنگتن به برجام و اجرای تعهدات خود نداشته باشد، اما باید در نظر داشته باشد که تطویل مذاکرات و طرح این ادعا که نمیتواند خود را ملزم به ضمانت درباره اجرای برجام کند بدین معناست که این کشور به قطعنامههای فصل هفتمی شورای امنیت و منشور ملل متحد که سرآمد همه معاهدات بین المللی است وقعی نمینهد و ادامه این رفتار یکجانبه، دلیل بی اعتمادی ایران به واشنگتن است.