نماینده مجلس: رییسی در عمل به وعدههایش، ناکام ماند
رویداد۲۴ "غلامرضا نوری قزلجه" نماینده مردم بستانآباد (در استان آذربایجان شرقی) در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با وبگاه "نواندیش" با اعلام این موضوع، به بررسی چرایی بحرانهای فعلی و همچنین راهکارهای برونرفت از این دوره دشوار پرداخته است.
متن کامل گفت و گو به شرح زیر است:
انگار مردم باید به گرانیهای روزافزون عادت کنند؟
ایران کشوری است که پتانسیلهای زیادی دارد. فقط کافی است، مسئولان تلاششان را بیشتر کنند و همچنین در تصمیمگیریها همه جوانب در نظر گرفته شود تا بتوانیم، از داشتههایمان در راستای حل مشکلات اقتصادی بهره لازم را ببریم. اینکه مردم روز به روز بیشتر دغدغه معیشت داشته باشند، اتفاقی نیست که بتوانیم از کنارش به راحتی بگذریم.
مشکل کجاست؟ بههرحال زندگی مردم واقعاً در خطر است.
ایران همیشه تحت شدیدترین فشارهای آمریکا و همپیمانانش است و آنها از هیچ تلاشی برای ایرانستیزی دریغ نمیکنند. اینکه تحریمها همچنان پابرجا هستند و کشور ما فرصت حضور در تجارتجهانی را بهطور حداقلی تجربه میکند کافی است تا خزانه کشور دستخودش بحران شود. البته در این شرایط هم میتوانیم با مدیریتی صحیح و البته همراهی مردم اوضاع را کمی بهبود ببخشیم. اینکه تهیه دارو برای مردم سخت شده است و بیماران برای درمان خود مشکل دارند، واقعاً غیرقابل تحمل است. بهنظر من همه دستگاهها اعم از دولت، مجلس و ... باید همه هموغمشان را بهکار بگیرند و مردم را از این روزهای دشوار راحت کنند.
ریشه بحرانها بهجز تحریم در چه مواردی میتوان دید؟
وقتی بحران پررنگ میشود، به این معنی است که خیلی کارهای اجرایی و تصمیمها اشکال دارند. اینکه دولت تصمیم به حذف ارز ترجیحی گرفت، اینکه تحریم هستیم، اینکه عدهای از وزیران دولت نتوانستهاند کارنامهای قابلقبول داشته باشند، اینکه دلالان همچنان فضا را برای دلالی مهیا میبینند و ... همه این موارد در بروز و ظهور مشکلات عدیده فعلی تاًثیری مستقیم دارد. با این توضیح که اصلاح ساختار و برطرف شدن مواردی که ذکر شد، بهقاعده نباید دشوار باشد.
فقط کافی است، تلاشی تواًم با واقعبینی داشته باشیم تا بتوانیم گرههای اقتصادی را باز کنیم. ما هنوز نمیدانیم حذف ارزی در شرایطی که با تورم بالای 40 درصد مواجهیم، نهتنها نمیتواند مشکلی را حل کند که بلکه باعث بیشتر شدن مانعها و در نتیجه گرانتر شدن کالاهای مصرفی مردم میشود. این تصمیم کاری کرد که در برخی اقلام حتی شاهد رشد قیمت بالای 200درصدی باشیم. الان هم دیر نشده است و باید تصمیمی عاجل برای مدیریت ارز در داخل شود.
در ابتدای گفتوگو به تحریم اشاره کردید. فکر نمیکنید میشود در مذاکرات رویهای بهتر داشته باشیم؟
همه میدانند دلیل اصلی گرفتاریهای اخیر تحریم است. بههمین دلیل تیم سیاستخارجی دولت وقتی با طرفهای هستهای دور یک میز مینشینند، باید این را در نظر داشته باشند که هیچچیزی مهمتر از این نیست که باید خیال مردم از معیشتشان راحت شود. البته متاًسفانه گروهی همچنان با برجام مخالفت میکنند و هر نوع مذاکرهای را تقبیح میکنند. روی سخن من با این گروه این است که شما اگر بدانید چه خسارتهایی را به کشور و مردم میزنید، حتماً دست از سنگاندازی برخواهید داشت.
در کل باید همه با در نظر گرفتن اینکه منافع ملی را نمیتوان با چیزی معامله شود. یعنی اینکه برطرف شدن دغدغه مالی مردم از رقابتهای سیاسی و منافع جریانی مهمتر است و لازم است در اولویت باشد. امیدوارم حداقل در مساًله هستهای همه گروهها باهم اتحاد داشته باشند تا انشاءالله این معضل بزرگ برای همیشه برطرف شود.
اوجگیری نارضایتی عمومی با سالگرد دولت سیزدهم همزمان شده است. اساساً دولت چقدر در این نابهنجاریها سهم دارد؟
آنچه مسلم است، آقای رئیسی و همکارانش در عمل به وعدههایی که داده بودند، ناکام ماندند. حتی به نظر من خودشان هم این را میدانند که عملکردشان طوری نیست که بتوانند دفاع کنند. یعنی اگر قرار بود کاری مفیدی انجام شود، الان مردم این همه سختی نمیکشیدند. بازهم میگویم، اینکه بیماری در تهیه دارو سختی بکشد چیزی نیست که بتوان هضمش کرد.
بههمین دلیل بحث استیضاح داغ است؟
استیضاح ابزاری قانونی در دست نمایندگان برای اصلاح امور است. اما بههرحال استیضاح هزینههایی دارد. بههمین دلیل بهتر است شخص رییسجمهوری بنا را بر ترمیم کابینه با تصمیم خودش بگیرد تا از این پس مدیریتی کارآمد را شاهد باشیم.
بیشتر بخوانید: معاون امور زنان رئیس جمهور: نمیتوانم درباره قانون حجاب اظهار نظر کنم
اشکال از دولت است یا شرایط؟
نمیشود بهتنهایی دولت یا وضعیت موجود را مسبب مشکلات بدانیم. کشور ما در دنیا حرفهای زیادی برای گفتن دارد و بههمین دلیل استعمار تصمیم میگیرد با تهدید و تحدید از تحقق اهدافمان جلوگیری کند. البته دولت هم ضعفهایی دارد که کتمان نمیشوند. بههمین دلیل تاکید دارم، هم در عرصه دیپلماسی و هم در حوزه مدیریت داخلی باید همتی مضاعفتر داشته باشیم تا انشاءالله از این برهه دشوار به سلامتی عبور کنیم.
اینکه مجلس و دولت ریشه در جریان اصولگرایی دارد چقدر میتواند در تعامل این دو نهاد مهم اثر بگذارد؟
این بحث اگر در امور تاًثیر بگذارد، خسارتهای زیادی را میتواند در پی داشته باشد. اینکه چه کسی اصولگرا است و کدام دسته اصلاحطلب، تحت هیچ شرایطی نباید در قضاوت ما در نحوه مدیریت کشور نقش داشته باشد. مجلس یازدهم بهمانند مجالس دهگانه گذشته همه تلاشاش را برای قانوننویسی و نظارت دقیق و منطبق بر کارشناسی میگذارد تا بتواند در راستای توسعه سهیم باشد. با این حال، بر این باور هستم که دولت وارد بحث تغیرهای لازم شود تا برای بهبودی اوضاع هزینه کمتری بدهیم.