پس لرزهای جنگ غزه در اقتصاد ایران/ بورس قرمز شد، دلار و طلا جهش کردند
رویداد۲۴ به گفته رویترز بنیامین نتانیاهو از سوی اعضای دست راستی کابینه اش تحت فشار قرار دارد تا کاری را که همه رهبران اسرائیل از آن اجتناب داشتند را انجام دهد و به صورت زمینی غزه را اشغال نماید و اراضی را که در ۲۰۰۵ تخلیه کرده اند دوباره پس بگیرد.
تعداد تلفات اسرائیل در این جنگ در طول حیاتش بی سابقه گزارش شده و از این سو برخی آن را ۱۱ سپتامبر اسرائیلی خطاب قرار دادند و این احتمال را مطرح کرده اند که ممکن است جرقهها و شعلههای این جنگ به کل منطقه سرایت نمایید. رسانههای اسرائیلی به صورت گسترده تصاویر شهرک نشینان به اسارت گرفته شده را منتشر میکنند تا افکار عمومی جهانی را با خود همراه سازند.
برخی مقامات آمریکایی مانند مارکو روبیو سناتور جمهوریخواه، دون بیکن عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، میچ مک کانل و ریک اسکات تلاش زیادی انجام دادند که این حملات را مستقیماً به ایران نسبت دهند. این در حالی است که مقامات ایران به شدت این ادعا را رد کردنه اند. مقامات غربی نیز گفته اند که شواهدی در این خصوص ندارند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با رد نظراتی که توافق با تهران را به حمله حماس نسبت میدهند، مدعی شد: «توافق برای بازگرداندن شهروندان آمریکایی از ایران هیچ ارتباطی به حمله وحشتناک علیه اسرائیل ندارد. حتی یک پنی از ۵.۵ میلیارد یورو هم خرج نشده و در صورت استفاده هم از این دارایی فقط میتوان برای نیازهای بشردوستانه مانند غذا و دارو هزینه کرد.».
غازی حمد سخنگوی حماس در گفتگو با بی بی سی جهانی اظهار کرد کرد که: «حماس در حمله گسترده خود از حمایت ایران برخوردار بوده است».
ابوعبیده سخنگوی گردانهای عزالدین قسام نیز گفت: ما از جمهوری اسلامی ایران تشکر میکنیم که سلاح، پول و تجهیزات دیگر در اختیار ما قرار داد، موشکهای برای نابودی امکان صهیونیستی به ما داد و با موشکهای ضد تانک استاندارد به ما کمک کرد.
برخی کارشناسان با مقایسه اظهارات محتاطانه و رندانه برخی کشورهای عربی منطقه در مورد این جنگ و مقایسه آنها با اظهارات افرادی، چون یحیحی رحیم صفوی این سوال را مطرح کرده اند که آیا امکان دارد که سرویسهای اطلاعاتی غربی و اسرائیلی از آماده سازی گسترده برای این حمله بی اطلاع بوده باشند؟ آیا امکان دارد که یک توطئه پنهانی برنامه ریزی شده توسط کشورهای غربی و اسرائیل وجود داشته باشد؟
بیشتربخوانید: اقتصاد ایران در بدترین وضعیت خود در ۸۰ سال گذشته قرار دارد!
پس لرزههای اقتصادی در تهران
اولین واکنش اقتصادی به جنگ در منطقه در حوزه ارز رقم خورد و نرخ دلار در بازار آزاد که از سوی بانک مرکزی دلار تلگرامی گفته میشود به ۵۲ هزار و ۲۵۰ تومان رسید. با توجه به تاثیر نرخ تسعیر ارز در بازار سرمایه، هر زمان که نرخ ارز افزایش مییابد معمولاً شاخص بورس صعودی میشود، اما این بار نه تنها این اتفاق نیافتاد بلکه تصویر تابلوی نمادهای تالار شیشهای قرمز شد.
خبرگزاری تسنیم خبر سقوط ۴ درصدی سهامهای شاخص در بورس تل آویو را منتشر کرد، اما نسبت به سقوط ۵۲ هزار واحدی بورس تهران سکوت نمود.. برخی رسانههای نزدیک به سازمان بورس علت ریزش را «افزایش ریسکهای منطقه ای» اعلام کردند. بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه از بورس خارج شد که بیشترین خروج از اوسط تیرماه تا کنون به شمار میرود.
در بازارهای کشور قیمت یورو از ۵۵ هزار تومان و نرخ سکه امانی نیز از ۳۰ میلون تومان عبور کرد. با توجه به آنکه در اصطلاح اقتصادی سرمایه «ترسو» خطاب میشود، هر زمان که بیم جنگ فراگیر میشود، قیمت کالاهای سرمایهای مانند ارز و طلا که سریع البیع و اصطلاحاً چمدانی هستند رشد میکند.
نگرانی فعالان اقتصادی و بازار سرمایه در اظهارنظر بسیاری از کارشناسان بازتاب یافته است. ایران یکی از بالاترین نرخهای فرار سرمایه در جهان را دارد و منابع مختلف نرخ خروج سرمایه از کشور را قریب ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار برآورد کرده اند که با توجه به نسبت این عدد به کل تراز تجاری کشور بسیار بالا محسوب میشود، هنوز معلوم نیست که جنگ اخیر چه تاثیری در نرخ خروج سرمایه از کشور بر جای خواهد گذاشت.
با توجه به وضعیت شکننده اقتصادی کشور برخی صاحبنظران در شبکههای مجازی خواستار آن شدند که مسئولین کشور در اظهارنظرهای رسمی خود سیاست و تدبر بیشتری به کار ببرند تا کشور در دام یک نقشه از پیش طراحی شده قرار نگیرد.