تاریخ انتشار: ۱۳:۳۰ - ۲۲ آذر ۱۳۹۵
حشمت الله فلاحت پیشه در گفت‌و‌گو با رویداد۲۴:

ورود مجلس به بحث رابطه با انگلیس به صلاح نیست / برخورد احساسی ممنوع

یک نماینده مجلس معتقد است؛ ورود مجلس به قضایایی رابطه با انگلیس به صلاح نیست و لزومی برای طرح آن در صحن علنی وجود ندارد. به ویژه آنکه تلاش‎هایی در سال‎های گذشته برای ورود به فضای قانونگذاری در رابطه با کشور انگلستان شد، اما ثمربخش نبود. لذا برخورد احساسی یا بازیگری که نقش تحریک‎آمیز داشته باشند را به صلاح نمی‌‎دانم.
رویداد۲۴یک نماینده مجلس معتقد است؛ ورود مجلس به ماجرای رابطه با انگلیس به صلاح نیست و لزومی برای طرح آن در صحن علنی وجود ندارد. به ویژه آنکه تلاش‎هایی در سال‎های گذشته برای ورود به فضای قانونگذاری در رابطه با کشور انگلستان شد، اما ثمربخش نبود. لذا برخورد احساسی یا بازیگری که نقش تحریک‎آمیز داشته باشند را به صلاح نمی‌‎دانم. 

آذرماه سال ۱۳۹۰ عده‌ای به سفارت انگلیس در ایران حمله کردند و پس از واردآوردن صدماتی به ساختمان و وسایل آن توسط پلیس متفرق شدند. نتیجه این رفتار ابراز تأسف و عذرخواهی وزیر امور خارجه وقت ایران، «علی‌اکبر صالحی» در یک تماس تلفنی با همتای بریتانیایی خود، خروج تمامی دیپلمات‌های انگلیس و محکومیت ایران به غرامت بود که از بیت‎المال پرداخت شد. 

در آن مقطع گمانه‌های بسیاری درباره علل حمله گروهی به سفارت انگلیس در تهران که برخی از نمایندگان مجلس نهم هم در آن حضور داشتند، مطرح شد که می‌‎توان به اقدامات خصمانه دولت بریتانیا علیه جمهوری اسلامی در راستای موج تبیلغات کشورهای غربی و تحریم بانک مرکزی اشاره کرد. 

نمایندگان مجلس نیز در‌‌ همان سال در پی دخالت کارکنان سفارت انگلیس در حوادث انتخاباتی سال ۸۸، کاهش روابط با این کشور را با مصوبه‌ای کاهش دادند که البته با تغییر دولت روابط مجدد از سر گرفته شد. 

پس از اظهارات نخست وزیر بریتانیا، «ترزا می‌» مبنی بر همکاری با کشورهای خلیج برعلیه ایران در چند روز گذشته حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مجلس مجدد طرحی تحت عنوان «کاهش روابط دیپلماتیک با انگلیس» را به هیأت رئیسه مجلس تقدیم کرد. 

بر اساس این طرح وزارت امور خارجه مکلف است در چارچوب حفظ استقلال، عزت، منافع ملی و دفاع از حقوق ملت بزرگ ایران، ظرف مدت ۲ هفته روابط سیاسی خود را با دولت انگلیس به سطح کاردار تنزل دهد و روابط اقتصادی و بازرگانی را نیز به حداقل ممکن برساند. 

حشمت الله فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امینت ملی و سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی درباره طرح فوق در گفت‌و‌گو با رویداد۲۴ گفت: طرح «کاهش روابط با انگلیس» را امضا نکردم و بر این اعتقاد هستم که نباید جایگاه مجلس را به سطح فرمایشی کاهش داد. کشور ما طبق منشور بین الملل می‌‎تواند در برابر چنین مواردی اقداماتی را به مرحله اجرا گذارد. 

وی دراین باره توضیح داد: دولت می‌‎تواند مقابله به مثل انجام دهد و این ابزاری است که دراختیار آن قرار دارد بنابراین دلیلی دیده نمی‌‎شود که مجلس وارد مباحثی از این دست شود. 

فلاحت پیشه در ادامه تاکید کرد: انگلیس لاشه خوار سیاست‎های آمریکا است و در شرایطی که کشورهای عربی دوران‎ گذار خود را سپری می‌‎کنند انگلیسی‌ها سعی‎شان برآن است تا بحث و تردیدی که در حوزه مالی پیش آمده را برطرف کرده و نظر این کشور را به سمت خود جلب کنند، زیرا که از این راه سود خوبی نصیبشان خواهد شد. 

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اظهار داشت: ورود مجلس به چنین قضایایی به صلاح نیست و همانطور که مطرح کردم، لزومی برای طرح آن در صحن علنی وجود ندارد. به ویژه آنکه تلاش‌هایی در سال‌های گذشته برای ورود به فضای قانونگذاری در رابطه با کشور انگلستان شد، اما ثمربخش نبود. لذا برخورد احساسی یا بازیگری که نقش تحریک آمیزداشته باشند را به صلاح نمی‌دانم. 

وی اضافه کرد: به طور طبیعی مجلس برای رفع نگرانی، ابزارهای نظارتی خود را می‌تواند به کار گیرد و اگر با استفاده از آن‌ها به نتیجه نرسید در آن زمان یاید به سمت قانوگذاری پیش رود. 

فلاحت پیشه در ادامه ضمن تاکید مجدد بر ابزار نظارت در مجلس، تصریح کرد: درشرایطی که هیچ یک ازابزارهای نظارت در مجلس عملی نشده و اصلا هنوز مورد استفاده قرار نگرفته است، نباید به سراغ قانونگذاری رفت. 

این عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست گذاری در این رابطه که چنین طرح‌هایی سبب رفتارهای تند به مانند سابق نمی‌شود، ابراز کرد: موضوع اشغال سفارتخانه‌ها در ایران دیگر هرگز اتفاق نخواهد افتاد زیرا سفارتخانه بخشی از خاک آن کشور محسوب می‌شود و تعرض به آن‌ها اشغال کشور مورد نظر به حساب می‌آید که پیامدهای بسیار منفی و سنگینی برای کشور به دنبال خواهد داشت. 

وی در این باره افزود: تحریک افراد به رفتارهای تند مجرمانه است. تندرو‌ها سفارت عربستان و انگلستان را مورد تجاوز قرار داده‎اند که در نتیجه آن ایران مجبور به پرداخت غرامت شد و این غرامت هم از بیت المال هزینه می‌شود، بنابراین به صلاح نیست با توجه به شرایط اقتصادی حاضر در کشور بیت المال را برای ماجراجویی عده‌ای مورد مصرف قرار دهیم.
نظرات شما