مشخصات موشک بالستیک آگنی هند
رویداد۲۴ حسین فلاحی: سری موشک های بالستیک آگنی تحت برنامه توسعه موشک های هدایت شونده یکپارچه سازمان تحقیق و توسعه دفاعی هند در حال توسعه است. خانواده موشکی آگنی از سه نوع تشکیل شده است. Agni-I، Agni-II و Agni-III در خدمت ارتش هند هستند. آگنی-IV، چهارمین موشک از سری موشک های آگنی، تمام آزمایشات را تا ژانویه 2017 با موفقیت به پایان رسانده است. هند نوع جدید موشک بالستیک قاره پیمای آگنی-وی را نیز توسعه داد و وارد خدمت کرد.
موشک بالستیک کوتاه برد Agni-I
آگنی-I یک موشک بالستیک کوتاه یا میان برد است. اولین بار در می 1989 در محدوده آزمایشی در چاندیپور در سواحل اوریسا هند آزمایش شد. این موشک از یک موتور تشکیل شده است. در مارس 2010، یک Agni-I با قابلیت حمل هسته ای از محدوده آزمایشی یکپارچه در جزیره ویلر در سواحل اوریسا شلیک شد.
سیستم ناوبری اینرسی تسمه به پایین از یک روش هدایت مستقیم استفاده می کند. این سازه از مواد کامپوزیت تمام کربنی برای محافظت از محموله در مرحله ورود مجدد آن ساخته شده است. آزمایش های پروازی قابلیت های دوربرد موشک را به اثبات رساند. این موشک می تواند محموله معمولی 1000 کیلوگرمی یا کلاهک هسته ای را حمل کند و بردی بین 700 تا 800 کیلومتر دارد. این نوع موشک ها از طریق راه آهن و جاده حمل می شوند و از پیشرانه های جامد نیرو می گیرند.
موشک بالستیک میان برد Agni-II
آگنی-II یک موشک بالستیک میان برد است که مجهز به دو مرحله سوخت جامد است. هند برایب اولین بار در آوریل 1999 این موشک را شلیک کرد. موشک آگنی-II با قابلیت حمل اتمی توسط یک نیروی فرماندهی استراتژیک ویژه در ماه مه 2010 آزمایش شد. برد این موشک بیش از 2000 کیلومتر است و می تواند به بیشتر بخش های غربی، مرکزی و جنوبی چین برسد.
موشک بالستیک میان برد Agni-III
آگنی-III در جولای 2006 از جزیره ویلر شلیک شد، اما نتوانست به هدف خود برسد. با این حال این موشک در آوریل 2007 با موفقیت آزمایش شد. آزمایش سوم در می 2008 آمادگی عملیاتی موشک را ثابت کرد. با خطای دایره ای محتمل زیر برد 40 متر، این موشک یکی از دقیق ترین موشک های بالستیک استراتژیک در کلاس برد خود در جهان محسوب می شود.
قطر این موشک بالستیک دو مرحله ای 2 متر است. بوستر مرحله اول حدود 32 تن وزن دارد و با استفاده از مواد کامپوزیت کربن پیشرفته ساخته شده در حالی که تقویت کننده مرحله دوم 11 تن وزن دارد و از آلیاژ فولاد پایه آهن ساخته شده است. این موشک میتواند مجموعهای از پیکربندیهای کلاهک و محموله 2490 کیلوگرمی را برای برد 4500 کیلومتر پشتیبانی کند.
موشک بالستیک میان برد Agni-IV
آگنی-IV یک موشک بالستیک میان برد دو مرحله ای با قابلیت حمل هسته ای است. این موشک برای اولین بار در نوامبر 2011 از جزیره ویلر آزمایش شد. این موشک در طول آزمایش به ارتفاع 900 کیلومتری رسید. این موشک بار دیگر در سپتامبر 2012 با موفقیت آزمایش شد.
این موشک در سومین آزمایش خود در ژانویه 2014 به ارتفاع 850 کیلومتری دست یافت. این موشک در ژانویه 2017 نیز با موفقیت آزمایش شد. Agni-IV دارای طول 20 متر و وزن 17 تن است و قادر است 800 کیلوگرم بار حمل کند. حداکثر برد این موشک 4000 کیلومتر است.
کلاهک بازگشتی مانورپذیر
کلاهک بازگشتی مانورپذیر (MRV) آگنی دارای سیستم کنترل وضعیت و باله های آیرودینامیک است. کلاهک بازگشتی مانورپذیر به طول 4 متر از پنج بخش تشکیل شده است که هر بخش از یک ساختار ترکیبی دو لایه تشکیل شده است. کلاهک های بازگشتی مانورپذیر طیف وسیعی از محموله ها را در پیکربندی های مختلف پشتیبانی می کند.
سیستم ناوبری و کنترل
سری آگنی از یک سیستم ناوبری اینرسی به پایین برای کنترل پرواز و ناوبری استفاده می کند. این موشک ها دارای حسگرهای اینرسی توسعه یافته بومی هستند. سیستم کنترل موشک Agni-II از یک گذرگاه داده MIL-STD-1553 برای تمام ارتباطات داخلی و اتصال دستگاه های کنترلی استفاده می کند. این سیستم INS، کامپیوتر کنترل پرواز، محرک ها و حسگرها را یکپارچه می کند.
ناوبری و راهنمایی توسط یک سیستم فانوس دریایی پیشرفته زمینی ارائه می شود که از مفهوم تاخیر زمانی رسیدن استفاده می کند. TDOA به طور مداوم در مورد موقعیت و سرعت پرواز موشک به روز رسانی می کند. Agni-IV توسط یک ژیروسکوپ لیزری حلقه ای مبتنی بر INS، سیستم ناوبری میکرو و سیستم کنترل دیجیتال هدایت می شود.
نیروی محرکه
Agni-I با کمک یک موتور تک مرحله ای با سوخت جامد حرکت می کند. Agni-II توسط یک موتور سوخت جامد دو مرحله و نیم نیرو می گیرد، در حالی که Agni-III و Agni-IV توسط یک موتور سوخت جامد دو مرحله ای کار می کنند.
مشخصات کلی سامانه موشکی بالستیک «آگنی»
نوع: موشک های بالستیک با برد متوسط تا بین قاره ای
سازنده: هند
توسعه دهنده: سازمان تحقیق و توسعه دفاعی
اپراتور: ارتش هند
طول: 15 متر (آگنی-I)، 20 متر (آگنی-II)، 17 متر (آگنی-III)، 20 متر (آگنی-IV)