معرفی نامزدهای جوایز گلدن گلوب ۲۰۲۵؛ از «بروتالیست» تا «پسران نیکل»
رویداد۲۴ | مازیار وکیلی: جایزه گلدن گلوب یکی از مهمترین جوایز سینمایی در فصل جوایز سینمای آمریکا است. مجموعه جوایزی که همه ساله توسط ۹۳ عضو انجمن مطبوعات خارجی به بهترین تولیدات سینمایی و تلویزیونی داخلی و خارجی اهدا میشود. اهدای این جوایز از سال ۱۹۴۴ آغاز شد و تا به امروز ادامه دارد. بسیاری از کارشناسان و منتقدان اعتقاد دارند کاندیداهای مراسم گلدن گلوب شانس زیادی برای کسب جوایز مهمترین جایزه سینمایی سال یعنی اُسکار خواهند داشت. جوایز بهترین فیلم مراسم گلدن گلوب در دو بخش بهترین فیلم درام و فیلم کمدی یا موزیکال اهدا میشود. به بهانه اعلام کاندیداتورهای جوایز گلدن گلوب نگاهی انداختهایم به کاندیداهای بهترین فیلمهای درام و کمدی یا موزیکال این جشن مهم سینمایی.
بهترین فیلمهای بخش درام
بروتالیست | کارگردان: بردلی کُربرت | بازیگران:آدریان برودی، گای پیرس، فلیسیتی جونز
از همان زمان اکران فیلم در جشنواره ونیز و تحسین همگانی منتقدان در میشد حدس زد که بروتالیست یکی از شانسهای اصلی فصل جوایز باشد. درون مایه حماسی فیلم و بازی درخشان بازیگران مهمترین ویژگیهای این فیلم متفاوت هستند. داستان فیلم بروتالیست یک بازه زمانی سی ساله را در برمیگیرد و روایت گر زندگی معمارمجاری و یهودی بنام لازلو توث را روایت میکند که به اُمید رویای آمریکایی از مجارستان به آمریکا مهاجرت میکند. اما اوضاع مطابق میل او پیش نمیرود. همسرش نمیتواند او را همراهی کند و او هم در آمریکا مجبور به جمع آوری زغال سنگ میشود تا از اردوگاه اخراج نشود. کسب امتیاز ۹۵% در وبسایت راتن تومیتوز و امتیاز ۸۸% در وبسایت متاکریک باعث شده تا بروتالیست یکی از شانسهای اصلی جوایز اصلی امسال باشد. کما این که این فیلم در هفت رشته اصلی کاندیدای جایزه گلدن گلوب شده که بیانگر موفقیت تمام عیار فیلم است.
تلماسه: قسمت دوم | کارگردان: دنیس ویلنوو | بازیگران: تیموتی شالامه، زندایا، ربکا فرگوسن
بعد از موفقیت همه جانبه قسمت اول مشخص بود که قسمت دوم درام علمی تخیلی تلماسه هم مورد توجه قرار گرفت. این فیلم که بر اساس مجموعه رمانهای تلماسه نوشته رابرت هربرت ساخته شده ادامه ماجراجوییهای پل اتریدیز را در جهان پسا آخرالزمانی فیلم اول دنبال میکند.
بیشتر بخوانید: نقد و بررسی فیلم مجمع کاردینال ها، یکی از مهمترین فیلمهای سال ۲۰۲۴ از کارگردان سرشناس آلمانی
محتوای الاهیاتی و جلوههای بصری خیره کننده از مهمترین ویژگیهای تلماسه: قسمت دوم هستند. این فیلم میان منتقدان طرفداران بسیاری پیدا کرد و در وبسایت راتن تومیتوز امتیاز ۹۳% درصد را کسب کرد. نظر جمعی منتقدان درباره این فیلم در این سایت این است: «تلماسه: قسمت دوم از نظر بصری هیجان انگیز و از لحاظ روایی حماسی است. دنی ویلنوو قسمت دوم این مجموعه را در فرمی تماشایی ادامه میدهد.» این فیلم در سایت متاکریک هم امتیاز ۷۹ از ۱۰۰ را کسب کرده که بیانگر نقدهای عموماً مثبت است. تلماسه: قسمت دوم در دو رشته گلدن گلوب کاندیدا شده است و این فیلم را از همین الان میتوان یکی از شانسهای اصلی مراسم اُسکار امسال دانست.
نشست محرمانه (مجمع کاردینالها) | کارگردان: ادوارد برگر | بازیگران: رالف فاینز، استنلی توچی، ایزابل روسلینی
شاید کمتر کسی فکر میکرد فیلم نشست محرمانه بتواند تا این اندازه مورد توجه قرار بگیرد. اما این فیلم که درباره نشست محرمانه کاردینالهای کلیسای کاتولیک برای انتخاب پاپ جدید است توانست بسیار مورد توجه منتقدان قرار بگیرد و بدل به یکی از مهمترین فیلمهای فصل جوایز شود. این فیلم که به بررسی دقیق وضعیت دین در دنیای جدید میپردازد در وبسایت راتن تومیتوز از مجموع ۲۲۲ نقد جمع آوری شده امتیاز ۹۲% که بیانگر تحسین جهانی است را کسب کرده است. درباره این فیلم در این وبسایت نوشتهاند: «نشست محرمانه با بازی درخشان رالف فاینز موهبتی الهی برای مخاطبانی است که به دنبال سرگرمیهای هوشمندانه هستند.» این فیلم در وبسایت متاکریک هم امتیاز ۷۹ از ۱۰۰ را کسب کرده است. این فیلم در ۶ رشته جوایز گلدن گلوب کاندیدا شده و به نظر میرسد یکی از شانسهای اصلی جایزه اُسکار در بخشهای اصلی باشد.
پنج سپتامبر | کارگردان: تیم فلباهم | بازیگران: پیتر استارسگارد، جان ماگارو، بن چاپلین
پنجم سپتامبر ناشناختهترین فیلم جوایز گلدن گلاب است. فیلمی که فقط در یک رشته کاندیدا شده و بازیگران و کارگردان چندان سرشناسی ندارد. شاید نکته جالب توجه درباره این فیلم حضور شان پن به عنوان یکی از تهیه کنندگان باشد. این فیلم براساس یک داستان واقعی ساخته شده و روایت گر یک تیم پخش آمریکایی است که در اُلمپیک ۱۹۷۲ مونیخ خودش را درگیر پوشش گروگان گیری در این رویداد ورزشی میبیند. اسپیلبرگ سالها پیش با الهام از این اتفاق یکی از شاهکارهای خود یعنی مونیخ را ساخت. باید منتظر ماند و دید آیا ۵ سپتامبر میتواند یاد و خاطره شاهکار اسپیلبرگ را زنده کند یا نه.
یک ناشناخته کامل | کارگردان: جیمز منگولد | بازیگران: تیموتی شالامه، ال فانینگ، مونیکا باربارو
درامهای زندگینامهای یکی از پرطرفدارترین ژانرهای سینمایی در فصل جوایز است. خصوصاً که آن فیلم درباره یکی از اساطیر موسیقی جهان یعنی باب دیلن باشد. فیلم را یکی از کارگردانان باسابقه هالیوود یعنی جیمز منگولد ساخته که پیش از این فیلمهایی مانند کیت و لئوپولد، روی خط راه برو، شوالیه و روز و لوگان را ساخته است. فیلم هنوز به شکل عمومی اکران نشده است و نمیتوان درباره جزئیات آن اظهارنظر کرد، اما کاندیداتوری در سه رشته گلدن گلوب نشان میدهد باید فیلم را جدی گرفت.
پسران نیکل | کارگردان: رَمل راس | بازیگران: اتان هریس، برندون ویلسون، آنجان الیس تیلور
پسران نیکل را میتوان نماینده جریان سیاه پوستان هالیوود دانست که همه ساله فیلم مهمی در فصل جوایز دارند و اغلب هم موفق به شکست رقیب خود شدند. مانند سالی که دوازده سال بردگی توانست در جدال با جاذبه و گوش بری آمریکایی برنده جایزه شود. یا سالی که مهتاب لالالند دمین شزل را شکست داد. پس باید پسران نیکل را جدی گرفت، چه آنکه فیلم درباره ظلم به سیاه پوستان است و کیست که نداند چنین مضمونی به شدت مورد علاقه لیبرالهای هالیوودنشین است.
بهترین فیلمهای کمدی یا موزیکال
یک درد واقعی | کارگردان: جسی آیزنبرگ | بازیگران: جسی آیزنبرگ، کیرن کالکین، ویل شارپ
کمدی درامها همیشه عنصر مهمی در میان فیلمهای فصل جوایز بودند. فیلمهایی که میکوشند با ادغام رنجهای زندگی و کمدی آثار متفاوتی خلق کنند. الکساندر پین اُستاد ساخت چنین فیلمهایی است. به نظر میرسد امسال قرار است یک درد واقعی ساخته جسی آیزنبرگ (ستاره اصلی فیلم شبکه اجتماعی فینچر) این نقش را ایفا کند. فیلم درباره دو پسر عمو است که برای ادای دین به مادربزرگشان به لهستان سفر میکنند، اما وقایع عجیبی که برای آنها رخ میدهد باعث میشود به شناخت متفاوتی از خودشان برسند. فیلم برای اولین بار در جشنواره فیلم مستقل ساندنس به نمایش درآمد و موفق شد جایزه بهترین فیلمنامه را کسب کند. فیلم که تحسین همگانی منتقدان را به همراه داشت و در چهار رشته حوایز گلدن گلاب هم کاندید شد تا نشان دهد باید این فیلم را جدی گرفت و باید برای آن شانس بسیار بالایی در اُسکار قائل شد.
آنورا | کارگردان: شان بیکر | بازیگران: میکی مدیسن، مارک ایدلشتاین، یوری بوریسف
آنورا برنده نخل طلای جشنواره فیلم کن و بدون شک یکی از شانسهای اصلی فصل جوایز امسال است. شان بیکر که پیش از این هم چند فیلم مستقل جذاب کارگردانی کرده بود در این فیلم به نقطه اوج کارنامه حرفهای خود رسیده است. آنورا درباره رابطه پیچیده یک دختر تن فروش اُزبک-آمریکایی تبار با اُلیگارشیهای روسی درون آمریکا است. این خط داستانی جذاب در کنار تحسین همگانی منتقدان باعث شده تا آنورا شانس اصلی اُسکار امسال باشد. فیلم در وبگاه راتن تومیتوز از مجموع ۳۰ نقد امتیاز ۹۷% را کسب کرده و در سایت متاکریک هم موفق به کسب امتیاز ۸۹ از ۱۰۰ شده که بیانگر تحسین جهانی است. با این اوصاف باید آنورا را شانس اصلی فصل جوایز امسال دانست.
چالشگران | کارگردان: لوکا گوآدانینو | بازیگران: زندایا، مایکل فیست، جاش اُکانر
سینما دوستان لوکا گوآدانینو را بیشتر با فیلمهای درام رمانتیکش مانند مرا به نامت صدا بزن، شیرجه و من عشق هستم به خاطر میآورند. او امسال با دو فیلم متفاوت از هم در فصل جوایز حضور دارد. یکی چالشگران که یک کمدی رمانتیک ورزشی سرحال و تماشایی با بازی زندایا است و دیگری یک درام پیچیده درباره رابطه دو مرد بنام کوئیر. تا به این جا چالشگران بیشتر از فیلم دیگر مورد توجه قرار گرفته و با کاندیداتوری در چهار رشته گلدن گلوب یکی از شانسهای اصلی فصل جوایز امسال به حساب میآید. فیلم که توسط منتقدان هم تحسین شده به داستان سه دوست میپردازد که از دوران نوجوانی با هم دوست بودند و حالا باید در مسابقات گرند اسلم تنیس شرکت کنند.
امیلیا پرز | کارگردان: ژاک اودیار | بازیگران: زویی سالدانا، کارلا سوفیا گاسکون، سلنا گومز
ژاک اودیارد را میتوان مهمترین کارگردان سینمای فرانسه در سالهای اخیر دانست. کارگردانی که به شکلی اُستادانه درامهای پیچیده را تبدیل به فیلم میکند. او در چرخشی آشکار امسال به سراغ ساخت یک موزیکال زنانه درباره کارتلهای مواد مخدر رفت. فیلم با موفقیت انتقادی فراوانی همراه شد و بار دیگر پس از دیپان (که اودیار به خاطر آن نخل طلا گرفت) نام این کارگردان را سر زبانها انداخت. کاندیداتوری در ۸ رشته جایزه گلدن گلوب نشان میدهد امیلیا پرز جدیترین رقیب آنورا و بروتالیست در فصل جوایز است.
شرور | کارگردان: جان ام. چو | بازیگران: آریانا گرانده، سینتیا آریوو، جاناتان بیلی
ظاهراً این به یک رسم بدل شده که در هالیوود و آمریکا به افسانههای پریان قدیمی نگاهی متفاوت بیاندازند و داستان این افسانهها را از زاویه دید متفاوتی روایت کنند. این اتفاق یک بار دیگر در شرور اُفتاده و در این فیلم داستان جادوگر شهر اُز از زاویه دید جادوگر شرور غرب روایت میشود. ظاهراً این روایت به مذاق هالیوودیها خوش آمده و آنها با کاندیدا کردن این فیلم در چهار رشته از ساخت آن استقبال کردهاند. از طرف دیگر منتقدان هم با دادن نمرات بالا به این فیلم از آن حمایت کرده و باعث شدند این موزیکال متفاوت به خوبی دیده شود. این یعنی باید شرور را به عنوان یک فیلم مهم فصل جوایز جدی گرفت.
ماده | کارگردان: کورالی فارژا | بازیگران: دمی مور، دنیس کوآید، مارگارت کوآلی
عجیب است که فیلم دهشتناک و تکان دهنده ماده که به هیچ وجه کمدی نیست در این بخش کاندیدا شده است. اما به هر حال این فیلم تند و تیز و انتقادی که ساختار ستاره پروری هالیوود و صنعت سرگرمی آمریکا را به نقد میکشد توانست جای خودش را در فصل جوایز پیدا کند. فیلم در جشنواره کن برنده جایزه بهترین فیلمنامه شد و توانست دمی مور باسابقه را احیا کند. با پنج کاندیداتوری در گلدن گلوب به نظر میرسد باید این فیلم را جدی گرفت.