تاریخ انتشار: ۱۱:۲۶ - ۲۲ دی ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۷ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد:

هاکان فیدان کیست؟| وزیر خارجه و استراتژیست امنیتی ترکیه در سقوط بشار اسد را بشناسید

هاکان فیدان، چهره‌ای که بر صندلی وزارت امور خارجه دولت ترکیه تکیه زده، سال‌ها به عنوان رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه نقش استراتژیست ترکیه را در تحولات منطقه و سرکوب مخالفان اردوغان داشته است.

 

هاکان فیدان کیست؟| وزیر خارجه و استراتژیست امنیتی ترکیه در سقوط بشار اسد را بشناسید

رویداد۲۴ | هاکان (خاقان) فیدان که در حال حاضر وزیر امور خارجه دولت اردوغان است، یکی از جنجالی ترین و مرموز ترین چهره های دولت او هم به شمار می رود. او که متولد سال ۱۳۴۶ است. سوابق متعدد نظامی، امنیتی، بین المللی و سیاسی دارد و در مذاکرات مهمی از جانب دولت ترکیه با گروه ها و دولت های مختلف دخیل بوده است. فیدان اولین مقام رسمی خارجی است که بعد از سقوط دولت اسد به سوریه سفر کرده است.

بعد از دعواهای قدرت در حزب عدالت و توسعه حزب مطبوع اردوغان، عده ای گمانه زنی می کنند که فیدان بتواند در آینده جانشین اردوغان باشد و این مساله بر اهمیت او اضافه می کند.

بیوگرافی هاکان فیدان

فیدان از طرف پدری اصالتی کرد دارد، بخشی از تحصیلات خود را در کالج بین المللی دانشگاه مریلند گذرانده است.او در سال ۶۴ وارد خدمت نظامی در نیروی زمینی ارتش ترکیه شده است و مدتی هم در یگان های واکنش سریع نیروهای ناتو در آلمان آموزش دیده است. او تا سال ۷۸ بیشتر به عنوان یک چهره نظامی شناخته می شد.

هاکان فیدان، وزیر خارجه نظامی، امنیتی و سیاسی ترکیه کیست

فیدان مسئول برنامه‌های فرامرزی ترکیه

فیدان از سال ۸۰ تا ۸۷ مسئول آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه بود که مسئولیت اجرای بخشی از برنامه های فرامرزی ترکیه در افریقا را به عهده داشته است. در دورانی که قدرت اول در ترکیه در اختیار نخست وزیر بود و قانون اساسی به سمت ریاستی شدن تغییر نکرده بود، فیدان مدتی را به عنوان دستیار نخست وزیر و مشاور امنیتی اردوغان کار کرده است و از سوی او سمت هایی در آژانس بین المللی انرژی اتمی و همین طور سازمان توسطعه صنعتی سازمان ملل متحد داشته است.

هاکان فیدان در سازمان اطلاعات ملی ترکیه

بعد از پایان ماموریت های بین المللی، فیدان در سال ۸۹ به سازمان اطلاعات ملی ترکیه - میت - رفت و مدیریت آن را به دست گرفت، در این دوره او یک بار هم برای اعلام نامزدی در انتخابات پارلمانی از سمت خود استعفا داد اما با عدم پذیرش استعفا در میت ماندگار شد.

هاکان فیدان، وزیر خارجه نظامی، امنیتی و سیاسی ترکیه کیست

از آغاز درگیری های منطقه ای در خاورمیانه در سال های ۸۸ و ۸۹، فیدان نقش موثری در تدوین استراتژی منطقه ای دولت ترکیه داشته است. گفته می شود که در دوران تصدی او در سازمان امنیت ترکیه، این سازمان همکاری های اطلاعاتی خود را با اسرائیل، آمریکا و ایران گسترش داده است. در جریان کودتای ناموفق سال ۱۳۹۴ در ترکیه، فیدان وفاداری خود را به اردوغان ثابت کرد و در سرکوب کودتا بسیار موثر بود. او در جریان کنفراس امنیتی مونیخ در سال ۹۵ از آلمان درخواست کرد تا در کنترل چهره های نزدیک به فتح الله گولن رهبر کودتای سال قبل ترکیه همکاری کند. در مورد این که آیا آلمان چنین همکاری را پذیرفته است یا نه تردید وجود دارد اما روشن است که در پی درخواست این همکاری نیروهای امنیتی آلمان به تعدادی از فعالان ترک ساکن این کشور در مورد فعالیت هایشان هشدارهایی داده اند.

هاکان فیدان در دوران وزارت امور خارجه 

در سال ۱۴۰۲، وقتی اردوغان یک بار دیگر به عنوان رییس جمهوری ترکیه انتخاب شد، فیدان این بار از طرف او برای تصدی پست وزارت خارجه برگزیده شد. او که تا پیش از این هم به دلیل رفت و آمد های منطقه ای و نقشی که در مذاکرات پنهان و آشکار دولت ترکیه با گروه ها، دولت ها و سازمان های مختلف فعال در منطقه داشت مورد توجه بود از این جا به بعد به عنوان مجری سیاست های توسعه طلبانه ترکیه در منطقه شناخته شد. او از آغاز دوران وزارت خارجه اش تا به حال علاوه بر این که هم با وزیر خارجه آمریکا و هم با وزیر خارجه روسیه دیدار کرده است، با حمایت از حمله آذربایجان به ارمنستان و ادعای مرزی این کشور در مورد ارتساخ، و همین طور با موضع گیری علیه حمله اسرائیل به غزه نشان داده است که ترکیه هر چند عضو ناتو شده و خواهان روابط پایدار و با ثبات با غرب است اما در مورد موضوعاتی که سیاست منطقه ای ترکیه را تعیین می کند در انتظار خوش آمد یا بد امد سایر متحدان این کشور باقی نمی ماند.

ادعای هاکان فیدان درباره تغییر سیاست‌ ایران

هاکان فیدان اخیراً  که در جمع اصحاب رسانه‌های داخلی و بین‌المللی صحبت می‌کرد، گفت: این را بار‌ها به ایران گفته‌ایم. بر کسی پوشیده نیست که ما به‌عنوان ترکیه نه تنها از ایران، بلکه از ایالات متحده، صرف نظر از اینکه چه کسی هستند، می‌خواهیم که از هیچ گروهی که با ما دشمنی می‌کند، حمایت نکنند.

فیدان دامه داد: ما از هیچ نیرویی که درگیر جنگ مسلحانه است، حمایت نمی‌کنیم و آنها نباید از هیچ گروه مسلحی که با ما دشمنی می‌کند، حمایت کنند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۵
8
0
اینقدر فیدان و غیرذالک را بزرگ نکنید! ترکیه دارای مسائل بنیادی است (مشخص ترین آنها سنت کودتاگری است..)، اگر فیدان و غیرذالک استراتژیستی در ترکیه بودند تا کنون بحرانهایش را حل کرده بودند.
پشت قضیه سوریه ، بازیگران دیگری مانند روسیه و انگلیس و فرانسه و آمریکا قرار داشتند، در این قضیه ترکیه حتی بعد از اسرائیل قرار دارد.
اگر قرار بود این اتفاق در سوریه نیافتد، ایران می باید در مسیر حل بحران مشروعیت داخلی اسد گام بر می داشت، و همزمان تأسیس نیروهایی شبیه حشدالشعبی در سوریه را کلید می زد . اما دولت ایران نمی توانست این کار ها (به ویژه گام بنیادی حل بحران مشروعیت) را انجام دهد چون خودش ملعبه بازیهای خودبراندازانه است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۶
همینکه سنت کودتاگری در ترکیه برای اولین بار طی 50 سال شکست خورد نشان می دهد که فیدان بسیار موفق بوده است او در داخل ژنرال های گردنکش ارتش را مطیع اردوغان ساخت و در خارج هم تاکن.ن موفق بوده است.
در موضوع سوریه هم روسیه که بازنده هست. انگلیس و فرانسه هم بیشتر ناظر بودند برنده فقط اسرائیل، ترکیه و در مرحله بعدی آمریکاست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۵
1
10
هرکسی در هرجایی و با هر هدفی اسد جنایتکارو ساقط کرد دمش گرم
حبیبی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۵
1
5
زمانی که اردوغان نخست وزیر بود و فیدان رییس میت بود نفوذی های فتح الله گولن در جاکمیت خیلی تلاش کردند تا وی را با انواع ترفندها و پرونده سازی ها از دور خارج کنند ولی اردوغان شخصا با اعلام اینکه «فیدان مخزن اسرار من است» ، او را به مانند یک اسلحه پنهان حفظ کرد تا هم بلای کودتا را در نطفه خفه کرد و هم تا اینجای کار در دو موضوع قره باغ و سوریه موفق بوده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۶
3
3
عربهای عثمانی که خودشان را تورک می دانند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۶
1
5
از قدیم گفتند سیاهی لشگر نیاید به کار که یک مرد جنگی به از صدهزار
بروید تجزیه تحلیل کنید ایران ۱۱ سال روی اسد و سوریه سرمایه گذاری کرد چندین ده میلیارد دلار هزینه کرد کلی شهید داد اینهمه نیروی انسانی و مالی رفت تحریم شد آخرش در ۱۱ روز سوریه رفت زیر بلیط ترکیه اینجاست که میگن یک مرد جنگی بله یک نفر کارآمد از لشگری آدم بی برنامه بهتر کار می‌کند ترکیه با کمترین هزینه مالی و انسانی سوریه را از ما گرفت همین و بس تمام. حضرت علی قریب به این مضمون می‌فرمایند زوال یک جامعه در ۴ چیز است پرداختن به فرعیات. رها کردن اصول. واگذاشتن نخبه گان. بکار گماردن ناکارآمدان
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۲
0
1
حزب مطبوع یا حزب متبوع ؟ کدام کم سواد متن را نوشته است ؟
نظرات شما