تاریخ انتشار: ۱۰:۴۱ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۵
ری‌اکشن لایف از نابودی ایده مایکل فلین گزارش داد

تغییر اساسی سیاست دولت ترامپ در قبال ایران

فلین اشتباه می‌کرد- اتحاد آمریکا و روسیه هیچ کمکی به محدود کردن ایران نمی‌کند.
رویداد۲۴- فلین اشتباه می‌کرد- اتحاد آمریکا و روسیه هیچ کمکی به محدود کردن ایران نمی‌کند.

به گزارش رویداد۲۴ به نقل از ری‌اکشن لایف، استعفای مایکل فلین از سمت مشاور امنیت ملی آمریکا سؤالاتی را به دنبال دارد؛ اینکه چه کسی متن مکالمات تلفنی وی با سفیر روسیه را افشا کرد و محتوای این گفتگو چه بود؟ آیا اگر به‌واقع این پنج تماس تلفنی صورت گرفته، می‌توان باور کرد که فلین بدون اجازه مقامات بالایی دست به چنین کاری زده است؟

پیامدهای سیاسی خیانت فلین نیز کم‌اهمیت نیست. محتوای دقیق مکالمه وی با طرف روسی مشخص نیست اما اگر اقدام وی در راستای ایجاد یک «ائتلاف بزرگ» میان آمریکا و روسیه برای تأثیرگذاری بر تغییر رژیم بر ایران بوده باشد، آیا موفقیت‌آمیز است؟ احتمالاً فلین در ازای کمک روسیه در عملیات نظامی برای سرنگونی نظام ایران، نسبت به لغو تحریم‌های این کشور تضمین داده است. این ایده آن‌قدرها هم دور از ذهن نیست.

واشنگتن فری بیکن یک روز پس از اخراج فلین گزارش داد که مقامات دولت اوباما عملیات پنهانی چندماهه‌ای را اجرایی کرده‌اند تا مانع هرگونه تلاش ترامپ برای برهم زدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که میان ایران و گروه 1+5 امضا شد، شوند. اگر این‌طور باشد، اخراج فلین به معنای پیروزی یک‌طرف در جنگ ایدئولوژیک است- طرفی که مخالف قلمداد کردن ایران به‌عنوان یک تهدید فوری برای امنیت جهان غرب است. 

مطمئناً اینکه گمان کنیم عقاید فلین علیه حفظ برجام بوده، دست‌کم گرفتن او است. وی در کتاب «میدان جنگ» که سال گذشته میلادی به چاپ رسید ضرورتاً خواستار مسلح شدن علیه ایران می‌شود. فلین در بخشی از این کتاب با عنوان «گردآوری نیروهای ما» پیشنهاد اتحاد اسرائیل، اردن و مصر برای وظیفه نظامی فوری و احیای روابط سازنده آمریکا با لهستان، مجارستان، جمهوری چک، هند، آرژانتین، استرالیا، بریتانیای کبیر، فرانسه، آلمان و ایتالیا برای شکست «بالاتر از همه، ایرانیان» را مطرح می‌کند. اوایل ماه فوریه که دولت ترامپ به دلیل آزمایش موشک‌های بالستیک تحریم‌های تازه‌ای را علیه ایران وضع کرد فلین به‌طور علنی اعلام کرد ایران «زیر ذره‌بین» قرار گرفته است.

بااین‌حال هرگونه تلاش برای اتحاد با روسیه پوتین علیه ایران به بیراهه رفتن است. مسکو در شکاف سنی-شیعه خاورمیانه، دائماً از در کنار کشورهایی با حاکمیت شیعه (برای مثال ایران و سوریه) بوده است. تأثیرات موجود بیش از مسائل صرف اقتصادی است: ایران کلید سلطه روسیه در قفقاز است و مسکو هنوز این منطقه را همان اندازه که کارائیب در سال برای آمریکا اهمیت داشت، برای منافع استراتژیک روسیه مهم می‌داند. تلاش برای خریدن وفاداری مسکو و پیوند دادن آن به یک جبهه بین‌المللی آمریکایی علیه ایران به‌واسطه لغو تحریم‌های ناشی از رویکرد تهاجمی مسکو در قبال اوکراین، به معنای سیاست خارجی نیست.

از سوی دیگر روسیه متحد باارزشی برای از بین بردن اسلام‌گرایی ایران نیست. روس‌ها هیچ امیدی به ارزش‌های حقوق بشر از نوع غربی آن برای جهان اسلام ندارند. چندی پیش بود که میچ مک کانل رهبر اکثریت سنای آمریکا ساده و مستقیم نظر خود را بیان کرد: «روس‌ها دوست ما نیستند.»

آمریکا تفاوت‌های میان جامعه خود و جامعه روسیه را فراموش کرده است. در روس‌های نخست به قدرت رسیدن پوتین، زمانی که یک زیردریایی روسی در دریای بارنتز غرق شد، رهبر روسیه از متوقف کردن سفر تفریحی خود برای رفتن به محل وقوع حادثه امتناع کرد، و این در حالی بود که خدمه زیردریایی هنوز زنده بودند. پوتین در نهایت پس از 10 روز به محل حادثه رفت و با زنان و مادران قربانیان حادثه که دیگر همگی فوت کرده بودند، صحبت کرد.زمانی که برنامه زنده لری کینگ از سی ان ان سؤال کرد که چه اتفاقی رخ داد، پوتین با کنایه پوزخندی زد و گفت: «غرق شد». 17 سال از آن حادثه گذشته و این مرد هنوز رهبر بلامنازع کشورش است.

در مورد ایران، این کشور یک تهدید منطقه‌ای است اما از نظر وسعت و جمعیت بسیار بزرگ است، هیچ منطقه پرواز ممنوعی ندارد، و از ارتش عظیمی برخوردار است. هیچ‌کس حتی تظاهر هم نمی‌کند که حمله و نابود کردن ایران کار آسانی است- کاری که برخی با رژیم بعث عراق کردند.

اخیراً نشانه‌هایی به چشم می‌خورد مبنی بر اینکه ترامپ –با رضایت اسرائیل- احتمالاً تلاشی برای پاره کردن برجام نخواهد داشت، اما در عوض رویکرد سخت‌گیرانه‌تری اتخاذ خواهد کرد. این رویکرد بسیار متفاوت از موضع‌گیری و لفاظی تهاجمی فلین است و از تغییر اساسی در سیاست دولت ترامپ در قبال ایران خبر می‌دهد. 

برچسب ها: سیاست خارجی
نظرات شما