کنترل رشد جنین
رویداد۲۴-در دوران بارداری، مادران به طور منظم ویزیت میشوند. بعد از ویزیت اولیه وانجام غربالگریهای توصیه شده، کنترل بارداری هر چهار هفته یکبار تا 28هفتگی، هر دو هفته یکبار تا 36هفتگی و بعد از آن هر هفته است. درحاملگیهای عارضه دار فواصل مراقبتها کمتر میشود.از مواردی که در این دوران کنترل میشود افزایش وزن مادر و رشد جنین است. کنترل رشد جنین از طریق اندازه گیری ارتفاع رحم روی شکم است. بین هفتههای20 تا 34 ارتفاع رحم بر حسب سانتیمتر با سن حاملگی بر حسب هفته مطابقت دارد بهعنوان مثال در حاملگی 28هفته ارتفاع رحم از روی شکم 28سانتیمتر است. از این معیار برای کنترل رشد و مایع دور جنین استفاده میشود.نکته مهم این است که قبل از اندازه گیری، مثانه باید خالی باشد. در صورت چاقی یا وجود تودههای رحمی مثل فیبروم این اندازه گیری قابل اعتماد نیست در این موارد ممکن است سونوگرافی برای بررسی ضروری باشد.
مادرانی که جثه کوچکی دارند، بیشک نوزادان کوچکتری را به دنیا میآورند اگر زنی در آغاز بارداری کمتر از 45 کیلوگرم وزن داشته باشد، احتمال کوچک بودن جنینش دو برابر میشود. البته قابل توجه است که هم جثه مادر و هم جثه پدر بر وزن زمان تولد تأثیر میگذارد. از طرف دیگر، اگر وزنگیری مادر در زمان بارداری مناسب نباشد ممکن است جنین رشد مناسبی نداشته باشد. مادران لاغر باید نسبت به بقیه در طول بارداری افزایش وزن بیشتری داشته باشند تا جنین دچار محدودیت رشد نشود. افزایش وزن زنان لاغر در طول بارداری باید بین 13تا18کیلوگرم باشد. این افزایش در زنان نرمال 11تا16، در زنان با اضافه وزن 7تا11و در زنان چاق 5تا9کیلوگرم است. یعنی حتی در زنان چاق هم باید افزایش وزن وجود داشته باشد.
مادر باید در طول بارداری تحت نظر باشد تا در صورت محدودیت رشد جنین اقدامات لازم بموقع انجام شود. در موارد شک به محدودیت رشد، باید به صورت مکرر تستهای سلامت جنین و سونوگرافی رنگی انجام شود. گاهی لازم است مادر در بیمارستان بستری و به صورت روزانه نوار قلب جنین کنترل شود. حتی در موارد محدودیت شدید رشد برای جلوگیری از مرگ داخل رحمی لازم است حاملگی زودتر از موعد پایان یابد.