شایعه برای رقابت زودهنگام؛
رقابت محسوس پزشکیان، عارف و لاریجانی برای 1400
هرچند خبر تاسیس حزب توسط محمدرضا عارف منتشر شد اما نزدیکان عارف اکثرا عضو سایر احزاب اصلاحطلب شدهاند و آنهایی که عضو نشدند میگویند خبری از تشکیل حزب جدید عارف ندارند.
رویداد۲۴ - میثم سعادت: «محمدرضا عارف حزب تاسیس میکند و به دنبال نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 است» این خبری بود که رسانههای نزدیک به مسعود پزشکیان نماینده تبریز در مجلس منتشر کردند و البته به نتیجهای که میخواستند، رسیدند. هدف آنها آغاز حمله منتقدان به محمدرضا عارف بود.
عارف به دنبال تشکیل حزب؟
بعد از پایان انتخابات ریاست جمهوری سال 92، همواره این بحث وجود داشت که عارف با پشتوانه نیروهای سیاسی همسو و همفکر، حزبی سیاسی تشکیل خواهد داد و حتی جلساتی هم برای تشکیل این حزب برگزار شد. ولیالله شجاع پوریان، علی صوفی، حسن رسولی، الهه کولایی، مهدی نادمی، محمد کبیری و فائزه دولتی اسامی افرادی بودند که نامشان در حاشیه حزب عارف شنیده میشدند.
نقشی که سیدمحمد خاتمی برای عارف یعنی سپردن مسئولیت شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان به او، موجب شد معاون اول دولت خاتمی از کنار جذابیتهای تاسیس حزب بگذرد و در قامت رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان، نقش ریش سفید را در ائتلاف اصلاحطلبان بر عهده بگیرد. مدتی بعد نزدیکان عارف به احزاب دیگر رفتند. شجاعپوریان به اتحاد ملت و بعد به انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه رفت. صوفی هم ابتدا به اتحاد رفت اما بعد دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات شد. رسولی هم به حزب پیشرو اصلاحات رفت و کولایی هم عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه و جمعیت زنان نواندیش شد. به نظر میرسید ایده تاسیس حزب عارف، خیلی جدی دنبال نمیشود.
عارف هفته گذشته به روزنامه همشهری گفته بود «خبر تشکیل
حزب خبر جدیدی نیست. بعد از خرداد 92 گروههای مختلف اجتماعی در دیدارهایشان با من
درخواستهایی داشتند که یکی از آنها تشکیل حزب فراگیر بود. البته دیدگاهی بود که
با توجه به تشکیل شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان که هم احزاب اصلاحطلب در آن
عضو هستند و هم چهرههای برجسته اصلاحات برای تشکیل حزب فراگیر، خیلی توجیهپذیر نیست
که من مسئول یک حزب شوم و ممکن است اختلافاتی ایجاد کند. در نهایت جمعبندی این
شد که لازم است حزب جدیدی در زمان مناسب تاسیس شود؛ البته بهدلایل مختلف و ازجمله
مشغلههای کاری فراوان هنوز هیچ اقدام عملیای صورت نگرفته است.الان یک کارگروه
محدود درگیر بحث تاسیس حزب هستند و مشغول انتخاب حداقل نفراتی که بتوانند بهعنوان
مؤسس معرفی شوند.»
عارف ستاره مجلس
شائبههایی از این بود که نزدیکان پزشکیان مخالف کاندیداتوری عارف هستند. اخبار غیر رسمی و شنیدهها از نمایندگان مجلس حاکی از این بود که از زمان آغاز بحث کاندیداتوری عارف برای ریاست مجلس، جمعی از اطرافیان پزشکیان به شدت به این مسئله انتقاد کرده بودند. گویا آنها پزشکیان را نسبت به عارف گزینه بهتری برای اداره فراکسیون امید و نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 میدانند.
در مقابل، منتقدان پزشکیان معتقدند او در مناطق آذری نشین چهرهای اصلاحطلب از خود نشان نداده و در انتخابات مجلس و شورای شهر، حاضر به حمایت از لیستهای مورد حمایت اصلاحطلبان نبوده است و حتی در رقابتهای قومیتی از افرادی مثل نادر قاضی پور در مقابل چهرههای اصلاحطلب حمایت کرده است.
با این حال موفقیت عارف در روز انتخاب رییس مجلس که در دور اول آرای بیشتری نسبت به لاریجانی کسب کرد و لاریجانی را ناچار کرد دست به دامن وزیر احمدینژاد برای تثبیت ریاست خود شود، بار دیگر موقعیت او را در میان اصلاحطلبان ارتقا داد و یاران پزشکیان از این منظر احساس خطر کردند.
کیست که در جریان نباشد پزشکیان هم علاقهمند به حضور در انتخابات 1400 است و برای ادامه مسیر، نیاز به حمایت بدنه اصلاحطلبان دارد. با این حال در همه این سالها او فرصت نکرده تبدیل به چهره اول اصلاحطلبان شود. خبری که منتشر شد نیز سعی داشت پیکان انتقادها را به سمت یاران عارف در مجلس ببرد. با این حال هم نزدیکان عارف در بنیاد امید ایرانیان و هم نمایندگان اصلاحطلب مجلس، در گفت و گو با رویداد۲۴ تاکید دارند در جریان چنین تصمیمی نیستند.
روزهای حساس در انتظار عارف و لاریجانی
در جناح مقابل نیز البته روز انتخابات هیات رییسه اتفاقات عجیبی افتاد که بیش از همه، علی لاریجانی را ناراحت کرد. رئیس دوازده سال اخیر مجلس امید داشت که به عنوان چهره معتدل، قهرمان سال 1400 باشد و اتفاقا با اصولگرایان و اصلاحطلبان ارتباط نزدیکی برقرار کرده بود. اما در رقابت برای ریاست و در یک لحظه حساس، حاضر شد به حاجیبابایی تریبون بدهد تا ریاست او در مجلس به خطر نیفتند. او حالا بیشتر از هر زمانی وامدار حاجیبابایی و رقیب عارف است. شاید برای لاریجانی یک سال دیگر نشستن بر روی صندلی ریاست مجلس شیرین باشد اما برای ارتدکسهای اصلاحطلب و اصولگرا، افرادی که در بزنگاه ها تغییر کنند، چندان قابل اعتماد نیستند.
احتمالا دو سال آینده مجلس، روزهای حساسی برای پزشکیان و عارف از یک سو و لاریجانی و حاجی بابایی از سویی دیگر خواهد بود. مجلس دهم اگر چه در بسیار امور منفعل بود اما نامزدهای متعددی برای ریاست جمهوری پرورش داد. ده درویش در گلیمی بخسبند اما دو مدعی ریاست جمهوری در مجلس، نگنجند....
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط