تاریخ انتشار: ۱۱:۴۷ - ۱۰ مهر ۱۳۹۷

هزینه‌هایی که دانش‌آموزان معلول را خانه‌نشین می‌کند

آموزش و پرورش افراد با نیازهای ویژه، همانند سایر شهروندان حقی همگانی است و علیرغم آنکه گفته می‌شود هزینه تحصیل یک دانش آموز استثنایی چهار برابر هزینه تحصیل یک دانش آموز عادی است، آموزش و پرورش با افزایش بودجه سعی داشته، طی سال‌های گذشته امکان تحصیل افراد شناسایی شده در طرح‌های غربالگری و سنجش سلامت را به سمت مدارس خاص هدایت و یا در قالب طرح تلفیقی فراگیر به مدارس عادی ارجاع کند.
هزینه‌هایی که دانش‌آموزان معلول را خانه‌نشین می‌کند
رویداد۲۴ در حال حاضر بیش از ۱۵۰هزار دانش آموز با نیاز‌های ویژه در کشور مشغول به تحصیل هستند که ۸۵ هزار نفر آن‌ها در ۱۵۷۰ مدرسه خاص و مابقی در طرح تلفیقی در کنار دانش آموزان عادی درس می‌خوانند و زندگی در ابعادی بزرگتر در اجتماع را تمرین می‌کنند.

هرچند طی سال‌های اخیر تا حد زیادی از بار مشکلات آموزش و پرورش استثنایی کاسته شده و پوشش ایاب و ذهاب و رفت‌و آمد آن‌ها بویژه در مناطق محروم و دور افتاده به بیش از ۸۰ درصد رسیده و طرحی تحت عنوان "خدمات حمایتی" اجرا و هزینه پرونده‌های درمانی دانش آموزان پرداخت می‌شود، هنوز هم خانواده‌های بی‌بضاعتی وجود دارند که توان تامین بهای سرویس مدرسه و سایر هزینه‌های تحصیل را ندارند؛ اخیرا خانواده‌ای در تماس با ایسنا اعلام کرد حتی از عهده پرداخت هزینه کتاب‌های درسی فرزند معلولش هم بر نمی‌آید.

چهره عبوس فقر بویژه در مناطق حاشیه نشین باعث شده تا افراد لازم‌التعلیمی که در سن مدرسه قرار دارند از تحصیل باز بمانند و از حقی ذاتی و همگانی محروم شوند.

همچنین مادر یک دانش آموز استثنایی که بتازگی برای ثبت نام به مدرسه‌ای در حاشیه تهران مراجعه کرده با درخواست پرداخت ۱۰۰ هزار تومان وجه نقد برای ثبت نام در مدرسه مواجه شده و برای حل مشکلش به شورای شهر مراجعه کرده است تا بتواند با دریافت کمک فرزندش را در مدرسه ثبت‌نام کند. علاوه بر این به نظر می‌رسد سهم خانواده‌ها از هزینه سرویس ایاب و ذهاب در سال جاری، در برخی مناطق دو برابر سال قبل شده است که خانواده‌های کم‌بضاعت را با سختی‌هایی روبرو و دانش‌آموزان استثنایی آن‌ها را خانه‌نشین می‌کند.

روال پرداخت ایاب و ذهاب در همه استان‌ها به جز تهران همچون سال گذشته است
مجید قدمی، رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی به این گلایه‌ها پاسخ داده و درباره مشکل تامین هزینه ایاب و ذهاب دانش آموزان استثنایی  می‌گوید: بخشی از مشکلات مربوط به ایاب و ذهاب دانش‌آموزان استثنایی حل شده است. البته در مابقی استان‌ها به جز تهران روال پرداخت ایاب و ذهاب همانند سال گذشته است.

وی می‌افزاید: تلاش می‌کنیم با توجه به بودجه موجود تا ۶۰ درصد هزینه مربوط به ایاب و ذهاب را بپردازیم و ۴۰ درصد مابقی را باید خانواده‌ها و خود ادارات کمک کرده و پرداخت کنند.

مشکلات موجود بدلیل گران شدن ایاب و ذهاب است
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی با بیان اینکه علت بروز مشکل در تامین هزینه ایاب و ذهاب دانش آموزی به این موضوع برمی‌گردد که هزینه ایاب و ذهاب افزایش یافته و گرانتر شده است می‌گوید: البته سعی می‌کنیم میزان کمک سرویس به نقاط محروم بخصوص مناطق مرزی را به ۸۰ درصد برسانیم.

قدمی ادامه می‌دهد: البته علیرغم مضایق اعتباری، برای خدمات حمایتی و تامین هزینه‌های پزشکی و توانبخشی و دارویی دانش آموزان سه ملیارد تومان اعتبار پیش بینی شده است.

دانش آموزان یتیم و بی‌بضاعت حمایت می‌شوند
وی درباره خانواده‌های کم بضاعت که حتی توان پرداخت هزینه کتاب و لباس فرم ندارند و فرزندشان از تحصیل باز می‌ماند نیز اظهار می‌کند: مشکلاتی وجود دارد، اما برای دانش آموزان بی بضاعت شاغل به تحصیل در مدارس استثنایی از طریق سازمان بویژه برای دانش آموزان یتیم برنامه‌های حمایتی اجرا خواهد شد.

دریافت هرگونه پول جهت ثبت نام در مدارس دولتی استثنایی؛ ممنوع
خانواده‌ها باید در تامین هزینه ایاب و ذهاب دانش آموزان استثنایی مشارکت کنند

رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی درباره علت دریافت وجه از خانواده‌ها هنگام ثبت نام در مدارس استثنایی توضیحاتی ارائه و تاکید می‌کند که دریافت هرگونه پول جهت ثبت نام در مدارس دولتی استثنایی ممنوع است. در شهر تهران سرویس ایاب و ذهاب توسط شهرداری تامین شده است و هزینه‌ای از والدین در این خصوص نباید اخذ شود.

وی می‌افزاید:، اما در سایر استان‌ها والدین باید در تامین بخشی از هزینه‌های مربوط به سرویس ایاب وذهاب مشارکت کنند و وجهی بپردازند.
منبع: ایسنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما