تاریخ انتشار: ۰۸:۴۱ - ۱۸ مهر ۱۳۹۷
پیشروی سکه به کانال جدید؛

دام نوسان‌گیران در بازار ارز

در چهارمین روز هفته، دلار و سکه به سوی اهداف جدیدی حرکت کردند و توانستند از مرز‌های مقاومتی ۱۴ هزار و ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان عبور کنند.

دام نوسان‌گیران در بازار ارز

رویداد۲۴ روز سه‌شنبه، شاخص ارزی با گذر از مرز ۱۴ هزار تومانی، حرکت به سوی کانال ۱۵ هزار تومانی را کلید زد. ساعت ۴ بعدازظهر، قیمت دلار روی عدد ۱۴ هزار و ۹۰۰ تومان قرار گرفت که هزار و ۱۰۰ تومان بالاتر از روز دوشنبه بود. برخی فعالان، عنوان کردند که پس از ساعت ۴ بعدازظهر، قیمت در مقطعی به بالای مرز ۱۵ هزار تومانی نیز رفت.
 
شماری از فعالان، اعتقاد داشتند افزایش قیمت دلار در روز‌های اخیر بیشتر ناشی از تلاش نوسان‌گیران برای فروش دلار‌های «بالا خرید» بوده است. به باور آنها، معامله‌گرانی که در قیمت‌های بالای ۱۴ و ۱۵ هزار تومان خرید‌های سنگینی را انجام داده بودند، از کاهش قیمت به سطوح پایین‌تر ضرر هنگفتی را متحمل شده‌اند، در نتیجه در روز‌های اخیر سعی کردند با جوسازی و تحرک در بخش معاملات فردایی قیمت را به سطوح بالاتر ببرند و زمینه را برای فروش دلار‌های خود فراهم کنند.

امری که موجب می‌شود از ضرر هنگفتی رهایی یافته و امکان خرید دلار در قیمت‌های پایین‌تر را نیز داشته باشند. در واقع از نظر دسته‌ای از معامله‌گران بازار افزایش قیمت دلار در روز‌های اخیر بیشتر دامی است که از سوی بخشی از نوسان‌گیران در بازار پهن شده است و هدف آن عرضه دلار‌های بالا خرید است. اگر دیدگاه این عده درست باشد، انتظار می‌رود که قیمت دلار طی روز‌های آتی بار دیگر سیر کاهشی بگیرد؛ هر چند که ممکن است این‌بار سرعت کاهش به اندازه دفعه قبل نباشد.

در مقابل دیدگاه این دسته از معامله‌گران، نگاه دیگری نیز در بازار وجود دارد؛ نگاهی که برخلاف دسته اول باور دارد، افزایش قیمت دلار ادامه‌دار خواهد بود. این عده معتقدند نوسان‌گیران اهداف بلندمدت‌تری را دنبال کنند و به‌دنبال آن هستند که با شکست مرز‌های مقاومتی بار دیگر مردم عادی را به بازار بازگردانند. کلیدی که می‌تواند قیمت دلار را به سوی سقف‌های پیشین حرکت دهد، بازگشت افراد عادی جامعه به سوی این بازار است.

به گفته آنها، دلالان در قیمت‌های بسیار بالاتری خرید دارند و صعود دلار به سطوح ۱۴ و ۱۵ هزار تومانی تنها بخشی از ضرر آن‌ها را پوشش می‌دهد. با این حال، عده‌ای از کارشناسان باور دارند اگر بازارساز بتواند در سطوح یادشده مقاومت مناسبی را از خود نشان دهد، احتمال بازگشت دلار به سطوح بالاتر کاهش پیدا خواهد کرد و نوسان‌گیران نیز به عرضه دلار خود در همین سطوح قناعت خواهند کرد و بیشتر به‌دنبال خرید در قیمت‌های پایین‌تر خواهند بود.

رابطه آینده بازار با رفتاربازارساز

گروهی از فعالان بازار باور دارند، بازار ارز به این زودی توان رسیدن به سقف‌های پیشین را ندارد؛ چراکه مردم عادی نمی‌توانند به سرعت تجربه ضرر سنگین هفته گذشته را جبران کنند. از نظر این عده بازار در صورتی که با خبر کاهشی یا افزایشی خاصی روبه‌رو نشود، در بازه ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان نوسانات خود را ادامه خواهد داد. از نظر این عده برای بازگشت آرامش سابق به بازار و کاهش دامنه نوسانات، سیاست‌گذار باید سیگنال‌های مشخصی را در مورد آینده اقتصاد به مردم و فعالان اقتصادی بدهد.

گروه دیگری در بازار باور دارند، آینده قیمت در کوتاه‌مدت وابستگی زیادی به رفتار سیاست‌گذار خواهد داشت. به باور این عده، طبیعی است که نوسان‌گیران بخواهند سرعت رشد قیمت را هرچه بیشتر بالاتر ببرند، ولی این رفتار بازارساز است که تعیین می‌کند دامنه نوسانی قیمت‌ها به چه شکل باشد؛ از نظر این عده، کاهش قیمت‌ها در هفته گذشته این فرصت را در اختیار بازارساز قرار داده است که با مداخله در بازار مانع از رشد‌های شدید دوباره قیمت شود. به گفته آنها، اگر بازارساز در نقاط مقاومتی فروشنده شود و در نقاط کف به‌عنوان خریدار وارد بازار شود، دامنه نوسانی قیمت‌ها کاهش پیدا خواهد کرد.

به باور آنها، نوسان‌گیران نباید احساس کنند که می‌توانند با شکست سطوح مقاومتی در نبود بازارساز تقاضا‌های جدیدی را وارد بازار کنند. در این میان، عده دیگری در بازار عنوان می‌کردند، قیمت پس از این افزایش با یک ریزش شدید دیگر مواجه خواهد شد؛ چراکه از نظر آن‌ها بازارگردان تمایل دارد، نوسان‌گیران را دچار ضرر کرده و کم‌کم زمینه خروج آن‌ها از بازار را فراهم کند.
 
البته این دیدگاه چندان توسط سایر معامله‌گران تایید نشد؛ چراکه این دسته عنوان می‌کردند بازارگردان با این حرکت ریسک زیادی را به‌جان می‌خرد. از نظر آنها، این سیاست می‌تواند تقاضای زیادی را به بازار بکشاند که خروج دوباره آن بسیار دشوار خواهد بود. از نظر این عده، بازارساز باید تا حد ممکن سطح‌های مقاومتی را حفظ کند و اجازه ندهد دلالان با جوسازی پیرامون شکست این سطوح تقاضا را به بازار بازگردانند.

جهش سکه با ۲ اهرم

سکه تمام بهار آزادی در چهارمین روز هفته نزدیک به ۵۰۰ هزار تومان رشد دیگر را تجربه کرد تا به مرز ۵ میلیونی نزدیک‌تر شود. در چهارمین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی ۴۵۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به قیمت ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رسید. به گفته فعالان، در مقطعی از روز برخی فروشندگان نیز سکه خود را در مرز ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت‌گذاری کردند. در این میان، آخرین خبر‌ها حاکی از آن بود که پس از ساعت ۵ بعدازظهر سکه حتی به کانال ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی نیز ریزش داشته است. به گفته فعالان، رشد قیمت سکه از دو محرک اثر می‌پذیرفت. اولین متغیر، رشد بهای دلار در بازار داخلی بود، محرکی که بازار سکه در هفته‌های اخیر به آن توجه زیادی داشته است.

با این حال، سکه در ۲ روز اخیر رشد بیشتری را نسبت به دلار تجربه کرده است. فعالان باور دارند، این رشد بیشتر را می‌توان به افزایش خرید‌ها در معاملات آتی سکه نسبت داد. عده دیگری معتقد بودند، زمانی که قیمت سکه نزولی بود، بسیاری از معامله‌گران، سکه را خالی‌فروشی کردند. در این شرایط، بازگشت قیمتی موجب شد که این دسته از خالی‌فروشان با ضرر هنگفتی مواجه شوند و ناچار شوند سکه فروخته‌شده را از بازار تهیه و به متقاضی تحویل دهند.
 
در واقع در ۲ روز اخیر تقاضای خالی‌فروشان نیز به تقاضای دیگر معامله‌گران بازار سکه افزوده شده بود. انتظار می‌رود با خروج این دسته از بازار، نوسانات سکه و دلار همسان شود. حتی عده‌ای باور دارند، ممکن است به دلیل ادامه عرضه سکه‌های پیش‌فروش در روز‌های آینده نوسان افزایشی سکه نسبت به سایر ارز‌ها کمتر باشد. این در حالی است که عده دیگری باور دارند، سطح تقاضا در روز‌های افزایشی تعیین‌کننده قیمت خواهد بود و سمت عرضه به آن صورت در شرایط صعودی وارد بازار نخواهد شد.
 
به‌نظر می‌رسد اصلاح قیمت سکه در آخرین ساعات روز کمی ناشی از کاهش تحرکات در بخش معاملات آتی سکه باشد. دیروز هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در مسیر افزایشی قرار گرفت. روز سه‌شنبه، هر گرم طلای ۱۸ عیار با ۲۱ هزار تومان افزایش به قیمت ۴۲۳ هزار تومان رسید. این در حالی است که روز گذشته اخباری مبنی بر فروش آنلاین طلا نیز منتشر شده بود.

 سخنگوی اتحادیه کشوری کسب‌و‌کار‌های مجازی از تدوین ضوابط فروش طلا به صورت آنلاین در فضای مجازی تا ۱۰ روز آینده خبر داد. رضا الفت‌نسب اظهار کرد، ضوابط موردنظر در حوزه قانونمند‌سازی معامله طلا در فضای مجازی تا ۱۰ روز آینده تدوین می‌شود که از جمله این ضوابط چگونگی فروش طلا و محصولات قانونی و مجوز‌های مورد نیاز است که برای تصویب نهایی به هیات عالی نظارت ارجاع داده می‌شود.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما