آزمون و خطای دولت در احیای کارت سوخت!/ مدیریت ناکام قاچاق بنزین و مصرف سوخت
رویداد۲۴ ندا جعفری: خبرها حاکی از احتمال احیای مجدد کارت سوخت با سهمیه ۶۰ لیتر در ماه بدون افزایش قیمت بنزین است، البته هنوز تصمیم رسمی نهایی برای احیای کارت سوخت گرفته نشده است.
سال ٨٦ بود که فروش کارتی بنزین با هدف ایجاد شفافیت در توزیع، برآورد آماری از میزان مصرف و جلوگیری از قاچاق این فرآورده نفتی کلید خورد، تا قبل از آن، آمار مشخصی از تعداد خودروها و مقدار بنزین مصرفی آنها وجود نداشت، این طرح با قوت گرفتن زمزمههای تصویب تحریم فروش بنزین به ایران از سوی آمریکا در قانون بودجه همان سال تصویب و از ششم تیر ماه سال ۸۶ اجرایی شد.
جایگاهداران منتقدان اصلی کارت سوخت
در این میان برخی معتقدند، بعد از تعریف کارت سوخت از قاچاق آن در کشور کاسته نشد و تنها راه کاهش قاچاق سوخت نزدیکشدن قیمت بنزین در ایران به قیمت فوب خلیجفارس است.
آن زمان جایگاهداران یکی از منتقدان اصلی کارت سوخت بودند زیرا معتقد بودند کارت سوخت به راحتی بین افراد میچرخد و راهی وجود ندارد تا با استناد به آن در رابطه با میزان مصرف هر خودرو اطلاعات دقیقی به دست آورد بنابراین این طرح کمکی به کاهش مصرف نخواهد کرد.
آنها معتقد بودند می توان به جای استفاده از کارت سوخت از کارتهای بانکی استفاده کرد، زیرا هیچ فردی کارت بانکیاش را در اختیار فرد دیگری قرار نمیدهد.
حذف کارت سوخت در سال ۹۵
پس از ۹ سال و در سیزدهم مهر ماه ۹۵ ورق برگشت و محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت روحانی در یک نشست خبری در مورد حذف کارت سوخت بنزین مصاحبه مطبوعاتی برگزار کرد و گفت: این طرح مربوط به اصلاحیه قانون بودجه سال ٩٥ کل کشور بوده که مجلس نیز، حذف آن را از سامانه سوخت رسانی برعهده دولت گذاشت.
احیای مجدد کارت سوخت در سال۹۷
پس از دو سال و در مهر ماه امسال عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در دومین جلسه ستاد اطلاعرسانی و تبلیغات اقتصادی کشور در جمع خبرنگاران به موضوع قاچاق سوخت از مرزها اشاره کرد و مجددا پیشنهاد فعالسازی کارتهای سوخت را مطرح کرد و گفت: قرار است مالک هر خودرو فقط از کارت سوخت خود استفاده کند و وزارت نفت مأمور به بررسی این موضوع است.
او در این جلسه گفت: باید توزیع سوخت را قاعدهمند کنیم زیرا براساس گزارش وزارت نفت، بیش از ۳۵۰ هزار کارت سوخت مهاجر در مناطق مرزی وجود دارد و افرادی هستند که کارت آنها در تهران صادر شده است اما با این کارت در سیستان و بلوچستان، هرمزگان و دیگر استانها سوختگیری میشود.
پیش از این خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس، گفته بود پیشنهاد افزایش ۵۰ تا ۶۰ درصدی سوخت توسط دولت به مجلس تقدیم شده بود و ممکن بود تا نیمه اول سال افزایش نرخ را اجرا میکرد اما اعتراضهای گسترده، افزایش قیمت را به تعویق انداخت.
آنگونه که او گفته بود در حالتی اقدام به سهمیهبندی میشود که «دولت به سمت شرایط بحرانی و سخت برود» با تصمیم دولت برای احیای کارت سوخت، به نظر میرسد دولت به این مرحله رسیده است و چارهای جز دونرخی کردن و سهیمهبندی ندارد.
سخنگوی پخش فراوردههای نفتی: جزئیات استفاده از کارت سوخت ابلاغ نشده است
فاطمه کاهی سخنگوی پخش فراورده های نفتی در مورد تصمیم اخیر دولت و احیای مجدد کارت سوخت به رویداد۲۴ میگوید: بازگشت مجدد کارت سوخت از تصمیمات هیات دولت است که هنوز جزئیات آن به ما ابلاغ نشده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا موضوع قاچاق باعث احیای مجدد کارت سوخت شده است؟ گفت: یکی از عوامل مهم در احیای مجدد کارت سوخت موضوع قاچاق است البته دلایل توجیهی دیگری نیز برای آن وجود دارد.
کاهی در مورد زمان اجرای این طرح افزود: هنوز زمان دقیقی برای استفاده از کارت سوخت مشخص نشده، گویا قرار است این موضوع از طریق شورای اطلاع رسانی دولت اعلام خواهد شد.
با احیای کارت سوخت مصرف آن مدیریت می شود
علی عسگر ظاهری عبدوند، نماینده مسجد سلیمان و عضو کمیسیون انرژی در گفتوگو با رویداد۲۴ گفته است: یکی از راهکارهای مدیریت سوخت رصد و ثبت آن است که با فعال کردن مجدد کارتهای سوخت میتوان مجددا مدیریت منابع بهتری داشت لذا با بهرهگیری از کارتهای سوخت میتوان میزان مصرف را بررسی کرد ضمن آنکه از قاچاق آن به کشورهای همسایه نیز جلوگیری خواهد شد، متاسفانه در کشورهای همسایه نرخ سوخت چند برابر ایران است و همین موضوع باعث انگیزه قاچاقچیان شده است.
او در پاسخ به این پرسش که در گذشته نیز از کارت سوخت استفاده میشد اما دولت آنرا دو سال گذشته حذف کرد، چرا دوباره در پی احیای آن است افزود: زمانی که دولت اعلام کرد کارت سوخت را حذف می کند ما جزء مخالفان این طرح بودیم لذا بازگشت کارت سوخت فرصت قاچاقچیان را برای قاچاق سوخت را میسوزاند.
این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا با احیای مجدد کارت سوخت میزان قاچاق کاسته میشود؟ گفت: بله، زیرا سهم هر شخص مشخص خواهد شد و میزان استفاده نیز رصد میشود، از این جهت کارت سوخت با هدف جلوگیری از قاچاق سوخت به خارج از کشور و مدیریت مصرف سوخت مجددا احیا میشود.
روزانه ۷۸ تا ۸۰ میلیون لیتر بنزین تولید و مصرف میشود که حدود ۸ تا ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. اما آیا با بازگشت دوباره کارت سوخت از قاچاق به کشورهای همسایه کم خواهد شد و میزان استفاده سوخت در کشور مدیریت میشود؟