زنان مهاجر به ایران، زنان قربانی تروریسم و خشونت هستند
رویداد۲۴ پروانه مافی در حاشیه صد و سی و نهمین اجلاسیه بینالمجالس در ژنو سوئیس، در مجمع نمایندگان زن اتحادیه بین المجالس جهانی به گزارشی از وضعیت زنان مهاجر پرداخت و گفت: در سراسر جهان خشونت علیه زنان در ابعاد مختلف آن، چنان فراگیر و آسیبزا شده است که متاسفانه به بخشی از واقعیت اجتماعی موجود در جوامع امروزی بدل شده است.
وی در ادامه بیان کرد: ناهنجاری فراگیری که مرزهای نژادی، سنی، فرهنگی و جغرافیایی را در نوردیده است و در مکانها و موقعیتهای مختلف چون خانه، مدارس، محل کار و حتی کمپهای نگهداری از پناهندگان و مهاجران و در هر زمانی به وقوع میپیوندد. بسیاری از زنان مهاجر قربانی تبعیض، بهرهکشی، خشونت جنسیتی هستند. آسیبپذیری زنان مهاجر باید به رسمیت شناخته شود تا سیاستها، قوانین ملی و برنامههای بینالمللی حقوق بشر براساس آن شکل گیرد.
رئیس فراکسیون خانواده مجلس در ادامه بیان کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران با تاکید ویژه و رأفت و اخلاق اسلامی پس از انقلاب اسلامی، تدوین و اجرای قوانین مربوط به اتباع خارجی را بر مبنای صیانت از کرامت انسانی مهاجران و حقوق متعلقه ایشان بالأخص زنان قرار داده است، به علاوه حمایت از اقدامات و ساز و کارهای ترویجی انسانمحور را به سرلوحه عمل خود قرار داده است.
وی در ادامه با اشاره به بخشی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران در این زمینه گفت: قانون ورود و خروج اتباع خارجی در ایران که مصوب سال ۱۳۱۰ است، از جمله قدیمیترین قانون مصوب جهان در موضوع مهاجرت است. آئیننامه اجرایی صدور روادید اتباع خارجی در مناطق آزاد تجاری و صنعتی که تسهیل این روند را در دستور کار دارد. آموزش و اشتغال اتباع بیگانه ذیل مبحث سوم از فصل پنجم قانون کار جمهوری اسلامی ایران، بهبود وضعیت معاش مهاجرین را مورد هدف قرار داده است.
مافی افزود: به روز رسانی قانون قاچاق انسان مصوب ۱۳۸۳ و جرمانگاری جابجایی زنان و دختران، کودکان و افراد دارای معلولیت به منظور بهرهکشی تحت عناوین مجاز قانونی، پیشبینی فرصتهای درمانی و بهداشتی ارزان برای مهاجرین آسیب دیده در بیمارستانها و نهادهای درمانی دولتی، براساس آئیننامه نحوه آموزش اتباع بیگانه مصوب سال ۹۵ ، ساز و کارهای امکان تحصیل رایگان کودکان مهاجر ایجاد شد و بر همین اساس حتی حق آموزشی برای پناهجویان غیر قانونی و فاقد اقامت قانونی پیشبینی شد.
وی افزود: ایجاد ساز و کارهای نظارت و پایش اطلاعات مربوط به وضعیت مهاجرین، ایجاد مراکزی اضطراری برای حمایت از افرادی که در معرض قاچاق انسان قرار گرفته اند که در آن مراکز به این افراد مشاوره داده شده، خدمات قانونی ارائه میشود و مراقبتهای پزشکی از آنها میشود.
مافی تصریح کرد: ایجاد ساز و کارهای حمایت روانی از آسیب دیدگان(افسردگی، کمبود اعتماد بنفس، اضطراب و...) مهاجر به خصوص زنان و کودکان، حمایت از اقدامات انسان دوستانه و ترویجی سمن های حامی مهاجرین و آسیب دیدگان پناهجو در قالب تخصیص اعتبار و یا مشارکت مستقیم در اجرا از جمله این اقدامات است.
مافی گفت: زنان مهاجر به ایران، عموما زنان قربانی تروریسم و خشونت های افراطی فرقه ای و منطقه ای هستند که بیش از هرچیز، به دنبال پناهگاه امن و نیز آرامش پس از فرار از شرایط نامساعد کشور متبوع خویش، در ایران هستند. زنانی که پس از زندگی در وحشت جنگهای عراق و سوریه و افراطی گری های افغانستان هر خطری را به جان خریدهاند تا به همراه فرزندان شان در امنیت زندگی کنند.
وی گفت: مهاجرت فی نفسه امری سخت و پیچیده است اما رهاورد مهاجرت برای زنان به دلیل زن بودن فشار و آسیب مضاعف بر ایشان است لذا جا دارد ما نمایندگان کشورها که با دغدغه مشترک کاستن از ستم به مهاجرین به ویژه زنان در اینجا گرد هم آمده ایم، گامی نو برای افزایش میزان حمایت یا محافظت از ایشان برداریم و با ایمان به رابطه مستقیم امنیت، توسعه و توانمندسازی زنان، مبارزه با همه اشکال خشونت علیه زنان و افراط گرایی را سرلوحه عمل خود قرار دهیم.