یواسای تودی تحلیل کرد
موفقیت استراتژی نفتی ایران در دوران پسابرجام
ایران و عربستان بهعنوان دو رقیب سنتی همچنان به مبارزه برای تثبیت برتری خود در اوپک ادامه میدهند. این دو کشور هیچ فرصتی را برای ضربه زدن به دیگری از دست نمیدهند و به نظر میرسد نفت میدان رقابت مورد علاقه آنها است.
رویداد۲۴- ایران و عربستان بهعنوان دو رقیب سنتی همچنان به مبارزه برای تثبیت برتری خود در اوپک ادامه میدهند. این دو کشور هیچ فرصتی را برای ضربه زدن به دیگری از دست نمیدهند و به نظر میرسد نفت میدان رقابت مورد علاقه آنها است.
به گزارش رویداد۲۴ به نقل از یو اس ای تودی، با توجه به اینکه عربستان در نشست دوحه در ماه آوریل به دنبال شانس اعمال سقف تولیدات بود، ایران همچنان به روش گذشته تلاشهای عربستان را بینتیجه گذاشت و این روند رد نشست هفته گذشته در وین هم ادامه داشت.
ایران که حال تولیداتش به سطح پیش از تحریم رسیده است، پیشازاین پذیرفته بود که در پی رساندن سطح تولید خود به مرحله دلخواه، بخشی از توافق تعیین سقف تولیدات نفتی اوپک باشد. بااینحال این کشور از پذیرفتن هرگونه سقف تولید امتناع کرد و باعث شد سازمان کشورهای صادرکننده نفت این ایده را رها کنند.
ایران از زمان لغو تحریمها سهم خود از بازار را بهسرعت افزایش داده و باعث شگفتی بسیاری از سرمایهگذاران شده است.
ایران برای کسب سهم خود از بازار تخفیفهای ویژهای به مشتریان آسیایی داده و همین مسئله قیمت نفت عربستان و عراق را به سطوحی که از سال 2008-2007 تاکنون بیسابقه بوده، رسانده است.
ایران در آوریل 2016 روزانه 2.3 میلیون بشکه نفت صادر کرده که این رقم از سال 2012 تاکنون بیسابقه بوده است. این ارقام 15 درصد بالاتر از پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی است. ایران تا به امروز در اجرای استراتژی خود موفق بوده اما احتمالا کار سختی در افزایش بیشتر سهم بازار خود خواهد داشت.
درعینحال عربستان نیز تلاش میکند سهم بازار خود را در آستانه افزایش تولیدات ایران و عراق حفظ کند. باوجودآنکه سعودیها در تلاش هستند که وابستگی اقتصاد خود را به نفت کاهش دهند، این اقدام به فعالیت موفقیتآمیز سعودی آرامکو بستگی دارد.
کشمکش برای برتری در اوپک میان این دو کشور بههیچوجه کاش نیافته و مشخص نیست که کدام کشور برنده نهایی خواهد بود.
باوجودآنکه عربستان دارای درآمد بالایی است، این درآمد را با سرعت بالایی هدر میدهد. از سوی دیگر، کارشناسان معتقدند که اقتصاد ایران برای مقابله باقیمت پائین تر نفت بهمراتب مجهزتر است چراکه این اقتصاد متنوعتر است و از جمعیت سختکوش و تحصیلکردهای برخوردار است.
عماد مشتاق، کارشناس مسائل ايران در يک گروه ارائهدهنده خدمات مالي در لندن موسوم به «کپيتال نوآ» نیز دیدگاه مشابهی دارد. او میگوید ایران برای مقابله با تحولات درازمدت بهتر تجهیز شده چراکه نسبت به عربستان وابستگی کمتری دارد و سال گذشته درآمد مالیاتی آن بیش از درآمد نفتیاش بوده است.
جنگ میان این دو کشور برای برتری در خاورمیانه نیز به این زودیها پایان نمییابد. اما زمانی که نیجریه، لیبی و کانادا استخراج نفتی خود را به سطح عادی بازگردانند، تاثیر این کشمکش میان ایران و عربستان قابللمس میشود. اگر دو کشور تولیداتشان را افزایش دهند، جهان غرق نفت میشود و این مسئله قیمت این طلای سیاه را به حدود 30 دلار کاهش میدهد.