تاریخ انتشار: ۲۰:۱۴ - ۲۹ اسفند ۱۳۹۸

اگر در بحران ویروس کرونا به دید و بازدید عید برویم، چه می‌شود؟

علینقی مشایخی استاد دانشگاه شریف با استفاده از متدولوژی پویایی‌شناسی سیستم‌ها، که توان خوبی در شبیه‌سازی پدیده‌های اپیدمیکی مثل ویروس کرونا دارد اقدام به شبیه‌سازی این پدیده کرده است.

ویروس کرونا در ایران

رویداد۲۴ در تحقیق مشایخی درباره ویروس کرونا، گسترش بیماری در سه سناریو خوشبینانه، وضعیت میانه و حالت بدبیانه بررسی شده است.

حالت اول: حالت ایده‌آل 

در این حالت فرض شده که یا مردم بسیار فهیم‌اند و یا حاکمیت با قوه قهریه وارد می‌شود و در نتیجه حجم ارتباطات مردم ۸۰ درصد کاهش می‌یابد. علاوه بر این در همین ارتباطات محدود با رعایت شدید اصول بهداشتی نرخ سرایت ویروس کرونا ۶۵درصد کاهش یابد.

در این حالت مدل نشان می‌دهد که تعداد بیماران مبتلا به ویروس کرونا در روز چهل‌ام شیوع (تقریبا اوایل فروردین) به حداکثر خود یعنی ۱۲۰ هزار نفر می‌رسد (نقطه اوج نمودار). در این حالت تقریبا ۱۲ هزار نفر تا پایان بحران جان خود را از دست خواهند داد.


بیشتر بخوانید:آمارهای فوتی‌های کرونا چقدر واقعی است؟/ آیا دولت حقیقت را می‌گوید؟ +نمودار و عکس


حالت دوم: عدم توجه به کاهش ارتباطات

در این حالت فرض شده است که رعایت بهداشت به اندازه حالت قبل باشد، اما فقط پنجاه درصد ارتباطات کاهش یابد (تقریبا مشابه وضعیت فعلی). در این حالت مدل نشان می‌دهد در روز ۵۰ام شیوع تعداد بیماران به نقطه اوج خود یعنی ۳۰۰ هزار نفر می‌رسد. در این سناریو ۱۱۰ هزار نفر تا پایان بحران ویروس کرونا جان خود را از دست خواهند داد.

حالت سوم: بدترین حالت

در این حالت فرض شده که ارتباطات همان پنجاه درصد کاهش یابد. اما وضعیت بهداشتی بدتر شود و نرخ سرایت بیماری ویروس کرونا در اثر رعایت بهداشت فقط ۴۰ درصد کمتر شود و نه ۶۵ درصد. در این سناریو در روز ۱۲۰ام شیوع (تقریبا اواخر خرداد سال بعد) تعداد بیماران به نقطه اوج خود یعنی ۴ میلیون نفر و تعداد مرگ و میر تا پایان بحران ویروس کرونا به ۳/۵ میلیون نفر خواهد رسید.

این تحلیل مقدماتی است و ممکن است فروض آن با استفاده از نتایج تحقیقات مختلف در زمینه ویروس‌شناسی دچار تغییر شود، اما همین تحلیل مقدماتی تا حد بالایی ناامیدکننده است.

 

جمعبندی پژوهش درباره بحران ویروس کرونا

 

  • کشور با چالش بزرگی در مهار کرونا مواجه شده است.
  • بدون محدود کردن جدی مردم با هم و جلوگیری از اجتماعات و حتی تعاملات عادی بین افراد ویروس کرونا میتواند لطمات جانی زیادی ببار آورد و پی آمد‌های اقتصادی و اجتماعی فاجعه باری برای کشور داشته باشد.
  • باید هر چه سریعتر محدودیت‌های گسترده و جدی در ارتباطات و تعاملات بین افراد ایجاد کرد و حتی الامکان شرایط ماندن در خانه و کار از خانه را فراهم آورد.
  • در واحد‌های خدماتی و تولیدی که اجبار به حضور افراد است باید نهایت دقت در مصون کردن ارتباطات و رعایت بهداشت انجام پذیرد.
  • انجام و مدیریت شرایط بالا نیازمند یک مدیریت و رهبری مقتدر دارد.
  • فراهم سازی شرایط لازم برای اعمال محدودیت مزبور نیاز به برنامه ریزی و تمهیدات جدی دارد که فقط از یک مدیریتی با قدرت فکری زیاد و همت بلند بر می‌آید.

متن کامل پژوهش را از اینجا دریافت کنید.

منبع: فرارو
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما