عجیبترین تغییرات قیمت موبایل در بازار/ فروشندگان چگونه قانون را دور میزنند؟
رویداد۲۴ ندا جعفری: کمبود گوشی موبایل طی ماههای گذشته در بازار باعث شد اگر کالایی هم در دسترس برخی فروشندگان موبایل باشد یا آن را با قیمتی بالاتر بفروشند یا آن را احتکار کنند. به جز مسئله احتکار، گفته میشود در این ایام یکی از مشکلاتی که به دلیل کرونا اتفاق افتاده مشکلات در بخش حملونقل و سرعت پایین ارسال کالاست. کارخانههای تولیدکننده در چین هم در این مدت مشکلاتی داشتند که یا کالا ارسال نمیکردند یا کشورهای دیگر کالا را دریافت نمیکردند، یا اینکه بانکهایشان تعطیل بود و همه این موارد در مشکلات جهانی تولید گوشی تاثیر داشت.
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم در خصوص آشفتگی بازار موبایل ایران گفته بهدلیل تعطیلی کارخانههای تولیدی در کشورهای تولیدکننده مثل کره جنوبی و چین، واردات کاهش داشته البته تا هفته پیش، آمار واردات نشان میداد که ۱.۴ میلیون گوشی وارد شده که هنوز روشن نشده است و شاید کمی هم احتکار در بازار باشد که البته اطمینان ندارم.
احسان فروشنده موبایل در خیابان ولیعصر تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی رویداد۲۴ میگوید: ظاهر قضیه این است که میگویند موبایل در بازار نیست و جنس کم است و قیمتها هم تا ۲ برابر بالا بردهاند، اما حقیقت این است که یک بخشی از فروشندگان از ترس گرانتر شدن کالاها اقدام به احتکار موبایل کردهاند.
او ادامه میدهد: از یک ماه گذشته اجازه ثبت سفارش به هیچ کس داده نشده و تقریبا از اواخر اسفند ماه خرید چندانی هم صورت نگرفته است. در این شرایط بیشترین علت افزایش قیمت موبایل در این مدت بسته بودن مرز به دلیل کرونا و عدم ثبت سفارش آن بود. زیرا در صورتی که ثبت سفارش باز میشد و افراد برای خرید اقدام میکردند نیاز به دلار داشتند و این موضوع باعث افزایش نرخ دلار میشد.
بیشتربخوانید: قیمت گوشی موبایل در یک ماه گذشته
احسان میگوید: مجموعه این عوامل باعث کم شدن گوشی در بازار شد، البته دو هفته گذشته در اتحادیه موبایل فروشان جلسهای برگزار شد و قرار شد اجناسی که در گمرک باقی مانده با سهولت بیشتری وارد بازار شود تا کمبود جنس تامین شود، همین خبر باعث شد هفته گذشته برخی از برندها تا ۸۰۰ هزار تومان افت قیمت داشته باشند.
تغییرات عجیب قیمت گوشی موبایل
محمدرضا دیگر فروشنده موبایل به تغییرات بیسابقه قیمت گوشی همراه در یکی دو ماه اخیر اشاره میکند و میگوید: گوشی A۱۰s سامسونگ که در ۲۵ اسفند ماه یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان قیمت داشت، بعد از عید و کمبود جنس قیمت آن به ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید اما پس از برگزاری این جلسه در اتحادیه و اجازه ترخیص گوشیهای باقی مانده در گمرک به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
او توضیح میدهد که در این مدت همه مدلهای گوشی میانگین تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بالا رفت و روی برندهای پرفروش تاثیر بیشتری هم داشت؛ مثلا A۲۰s سامسونگ هم قبل از عید ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بود در حال حاضر به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. Y۵ هواوی که قیمتش ۸۰۰ هزار تومان بود دو هفته پیش به ۲ میلیون و ۳۰۰ رسید اما پس از آن مجددا افت قیمت داشت و نرخ آن به ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید. این گوشی که جزو ارزانترین گوشیهای لمسی است هنوز هم یک میلیون تومان بالاتر از دو ماه قبل است.
آموزش آنلاین مدارس، تقاضای برای گوشی موبایل را افزایش داد
محمدرضا با بیان اینکه این قضیه میتوانست ادامه پیدا کند، اما تعداد گوشیهای باقی مانده در گمرک هم چندان زیاد نیست میگوید: حتی اگر یک میلیون گوشی هم در گمرک باقی مانده باشد باز هم جوابگوی بازار نیست زیرا پس از شیوع کرونا و تعطیلی مدارس و آموزش مجازی، مراجعه والدین برای تهیه گوشی هوشمند برای فرزندانشان بالا رفت و تقاضا به قدری افزایش پیدا کرد که قیمتها صعودی شد. در این مدت مواردی داشتیم که برخی افراد گوشیهایی که حتی در دست خودشان داشتند میخواستند بفروشند و زمانی که از آنها علت این موضوع را میپرسیدیم میگفتند الان قیمت گوشی بالا رفته میفروشیم و تا یکی دو ماه بعد که تب این موضوع خوابید و قیمتها افت کرد یک مدل بالاتر بخریم.
احسان فروشنده بازار موبایل با اشاره به مبهم بودن شرایط میگوید: در حال حاضر ما بلاتکلیف هستیم. بعد از عید من اصلا گوشی برای مغازه نخریدم از ترس اینکه قیمتها افت نکند، اما هنوز اتفاقی نیفتاده است. متاسفانه قبل از عید هم که هیچ سودی نکردیم و الان هم وضعیت مشخص نیست.
او در پاسخ به این پرسش که زمان شدت گرفتن کرونا وضعیت پاساژ چطور بود؟ میگوید: برخی از مغازهها به صورت غیرقانونی در پاساژ باز بودند. البته خرید و فروشی انجام نمیشد و اصلا اجازه این کار را هم نداشتند و کل فروردین ماه پاساژ به صورت رسمی تعطیل بود و بعد از آن هم نه تنها اجارهها را نبخشیدند بلکه گفتند چکها را میخواهند بانک ببرند.
فرامرز دیگر فروشنده بازار موبایل به رویدیگر ماجرا اشاره میکند و معتقد است کرونا به صورت غیرمستقیم با بسته شدن مرز و بسته شدن ثبت سفارش خیلی بازار موبایل را بهم ریخت. او میگوید: در شرایط عادی شاید ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان قیمتها بالا میرفت و بعد از آن به تدریج مجدد پایین میآمد. در حال حاضر هم برخی از فروشندگان موبایل گوشیهایی را که قبلا خریداری کرده بودند، نگه داشتهاند و نمیفروشند و موجودیشان را در انبار نگه داشتهاند.
او ادامه میدهد: یکی از فروشندهها میگفت برای هر یک گوشی اپلی که در انبار داشته، به دلیل افزایش قیمتها حدود ۴ تا ۵ میلیون تومان سود کرده و میخواستند با قیمت آزاد آنها را بفروشند.
فرامرز در پاسخ به این پرسش که تفاوت فروش آزاد با رسمی چیست؟ میگوید: در فاکتور رسمی باید تا ۱۵ درصد سود بگیرند، اما با توجه به اتفاقی که افتاده گوشیهایی را هم از قبل و ارزان خریدهاند، فاکتورسازی میکنند؛ یعنی یک فاکتور با ۱۵ درصد سود برای فلان شرکت مینویسند و گوشی را که ۱۵ میلیون تومان خریدهاند نهایتا با پانزده درصد سود ۱۷ میلیون تومان فاکتور رسمی میزنند، اما در این شرایط که قیمت این گوشی به ۲۳ میلیون تومان رسیده و این فروش به صورت صوری انجام میشود و به ظاهر گوشی را فروختهاند، اما در بازار ازاد این گوشی را بیش از ۲۳ میلیون تومان میفروشند و در نهایت اجناسی هم که در انبار است اصلا به قیمت قبل نمیفروشند.