پیشبینی تداوم روند صعودی بورس تا پایان سال
رویداد۲۴ علی اسلامی کارشناس بازار سرمایه امروز سهشنبه در گفت و گویی افزود: در طول یک هفته گذشته با افزایش چشمگیر معاملات در ١٠ شرکت اصلی بازار همراه بودیم که دلیل آن ناشی از گرایش مردم به سمت خرید سهام بزرگ بازار به خصوص سهام شرکتهای حاضر در صندوقهای ETF دولت بوده است.
وی ادامه داد: از طرف دیگر با توجه به ایجاد فشار عرضه از سوی سهامداران عمده، شدت عرضه به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرد که این موضوع باعث افزایش حجم معاملات نجومی در برخی از نمادها شده است.
به گفته اسلامی، روز گذشته شاهد یک هزار و ٨٠٠ میلیارد تومان معامله در سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان بودیم که این رقم به اندازه کل معاملات فولاد مبارکه در سال ٩٦ بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: این مسایل نشاندهنده تداوم شدت جریان ورود نقدینگی از سوی سهامداران حقیقی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در بازار سرمایه است و با وجود عرضه قابل توجه سهام توسط سرمایهگذاران حقوقی و نهادی، همچنان طرف تقاضا نسبت به عرضه متورم است و منجر به رشد قیمت سهام میشود.
پیشبینی روند معاملات بورس
وی پیشبینی خود از روند معاملات بورس در روزهای آینده را اینگونه بیان کرد: پیشبینی روند بازار برای روزهای آینده وابسته به این است که آیا در طول روزهای آینده روند برتری منابع نقدی ورودی به بورس توسط سرمایهگذاران حقیقی نسبت به افزایش حجم عرضه از طریق سرمایهگذاران حقوقی ادامهدار است یا خیر؟
اسلامی خاطرنشان کرد: پیشبینی این موضوع بسیار مشکل است، روندی که این روزها در بازار شاهد هستیم تاکنون در تاریخ بازار سرمایه ایران مشاهده نشده است که بتوان از الگوهای گذشته استفاده و روند آتی بورس را از طریق آن تخمین زد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: بازیگرانی که این روزها به عنوان بازیگران اصلی در بورس فعال هستند بازیگرانی نیستند که حضور در این بازار را در سالهای متمادی تجریه کرده باشند، به همین دلیل نمیتوان از طریق مبادی مالی رفتاری، رفتار آنها را برای ماههای آینده تخمین بزنیم.
وی خاطرنشان کرد: منابع مالی ورودی قابل توجه به بازار سرمایه توسط سرمایهگذارانی است که یا در گذشته تجربه حضور در بازار سرمایه را نداشتند یا بخش کمی از پسانداز آنها در بورس سرمایهگذاری شده است؛ بنابراین با مدل رفتاری این سرمایهگذاران نمیتوان آینده بازار را پیشبینی کرد.
اسلامی معتقد است؛ پیشبینیپذیری بازار بسیار مشکل شده است، به همین دلیل توصیه ما به سرمایهگذاران حضور غیرمستقیم و ورود به این بازار از طریق صندوقهای سرمایهگذاری است.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: خوشبختانه سرمایهگذاران حقیقی در موقعیت فعلی در بازار هوشیار و آگاه شدهاند که این موضوع را میتوان از جریان حجم نقدینگی وارد شده در صندوقهای سرمایهگذاری در یک ماه گذشته برداشت کرد.
بیشتر بخوانید: هراس کارشناسان برای قیمتگذاری در بازار سرمایه/ افزایش شاخص بورس قیمت سکه و ارز را بالا میبرد
اقبال صندوقهای سرمایهگذاری در بین فعالان بازار
وی با بیان اینکه ورود نقدینگی در صندوقهای سرمایهگذاری با افزایش قابل توجهی همراه بوده است، افزود: این موضوع نشان میدهد سرمایهگذاران، بازار را به صورت یک ریسک ذاتی میشناسند و به همین دلیل تصمیم به سرمایهگذاری با احتیاط بیشتر در این بازار گرفتهاند.
اسلامی با تاکید بر اینکه در صورت ادامه ورود نقدینگی به صندوقهای سرمایهگذاری، ضمن افزایش آگاهی سرمایهگذاران برای ورود سرمایههای خود به این بازار، منابع هم با شدت کمتری وارد بازار میشوند، گفت: به همین دلیل میتوان امیدوار بود که بازار کماکان تا ماههای پایانی سال با یک روند رو به رشدی در بازار مواجه باشد اما نباید در انتظار رشدهای گذشته که بازار تجربه کرده است، باشیم.
ورود شاخص بورس به کانال دو میلیون واحدی
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا میتوان در بازار هفته آینده شاهد ورود شاخص بورس به کانال ۲ میلیون واحدی باشیم یا خیر، گفت: فاصلهای که اکنون بازار با شاخص دو میلیون واحدی دارد به اندازه رشد دو روز بازار در هفته گذشته است؛ بنابراین نمیتوان اعلام کرد ورود شاخص بورس به این کانال غیرممکن است اما اظهار نظر قطعی در مورد اینکه شاخص بورس در چه بازه زمانی به این کانال ورود کند کمی دشوار است.
صنایع مورد توجه بازار سهام
وی به صنایعی که اکنون مورد اقبال سرمایهگذاران در بازار قرار گرفته است اشاره و خاطرنشان کرد: به نظر میرسد همچنان جریان ورود نقدینگی بازار به سمت صنایع پتروشیمی، پالایشی، مس، فولاد و خودرو و بانکیها باشد، در دو ماه گذشته عمده رشد بازار مربوط به این صنایع بوده و بخش قابل توجهی از معاملات روزانه هم به این صنایع اختصاص داده شده است.
تاثیر عرضه صندوقهای ETF بر معاملات بورس
اسلامی به تاثیر عرضه دومین مرحله از صندوقهای ETF در بازار اشاره کرد و گفت: نخستین مرحله از عرضه این صندوقها به دلیل تجربه پایین مردم با استقبال چندانی همراه نشد اما دومین و سومین مرحله مورد توجه مردم قرار خواهد گرفت که میتواند به طور حتم بر روند بازار تاثیرگذار باشد.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه تاثیر عرضه صندوقهای ETF در بازار دو بعدی است افزود: ورود صندوقها به این بازار سیگنال، رشد سهامی است که در این صندوقها قرار دارند و میتواند در بازار اثر مثبت داشته باشد، بخش منفی آن تامین نقدینگی برای خرید این صندوقها از طریق فروش سهام است اما اینکه کدام یک از این کفهها از توانایی بیشتری در بازار برخوردار باشند همچنان نامشخص است.
حرف اول سهامداران حقیقی برای ادامه رشد بورس
وی با بیان اینکه حجم جریان ورود نقدینگی به این بازار توسط سهامداران حقیقی حرف اول را در روند پیش روی بازار میزند، گفت: تا زمانی که شدت جریان ورود نقدینگی از میزان عرضهها بزرگتر باشد بازار رشد میکند اما زمان آن غیرقابل پیش بینی است.
اسلامی با اشاره به اینکه برای اینکه مردم بتوانند برای مدتی طولانی از منافع بازار استفاده کنند نباید عجولانه تصمیم بگیرند و باید به صورت غیرمستقیم نسبت به سرمایه گذاری در این بازار اقدام کنند، خاطرنشان کرد: انتظار داریم به منظور آگاهتر شدن سرمایهگذاران، نرخ رشد بازار سرمایه آهستهتر و روند صعودی بازار ادامهدار باشد.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه انتظار ما از ارکان بازار سرمایه کمک برای افزایش عمق معاملات بازار سرمایه است، گفت: مسوولان باید تلاش کنند ضمن افزایش برای ورود شرکتها به بورس و عرضههای اولیه، تدابیری اتخاذ کنند تا بازار سرمایه بتواند بازویی برای تامین مالی شرکت های پذیرفته در بورس باشد.