پاسخ به یک ابهام بزرگ؛ واکسن کرونا باعث بیماری و مرگ میشود؟
رویداد۲۴ در حال حاضر، هیچ واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به ویروس عامل این بیماری که به تایید نهادهای نظارتی مربوطه رسیده باشد، در دسترس نیست؛ اما محققان در تلاشند هر چه زودتر به یک واکسن موثر دست پیدا کنند. یکی از چالشهای پیش روی تولید واکسن، تضمین ایمنی آن است.
پژوهشگران دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و موسسه تحقیقات سلامت با بررسی شواهد به این پرسش پاسخ دادند که آیا امکان دارد واکسن کرونا هم باعث ابتلا و مرگ افراد شود؟
به گفته این محققان؛ واکسنهای کووید ۱۹ که در مرحله آزمایش هستند، از انواع گوناگونی شامل پروتئین، RNA ،DNA و ویروس های تضعیف شده تشکیل شدهاند. واکسنهایی که از ویروس زنده ضعیفشده ساخته شدهاند، اغلب به آزمایشهای ایمنی گستردهتری نیاز دارند. در مورد استفاده از این نوع واکسنها برای افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند، نگرانی وجود دارد.
نتایج آزمایشات حاصل از واکسنهایی که توسط محققان در دست تهیه هستند، نشان میدهد همه واکسنها عوارض جانبی دارند. هیچکدام از این واکسنها هنوز برای استفاده گسترده مورد تأیید قرار نگرفته و آزمایشات بیشتری برای تایید آنها لازم است. اما واکسنهایی که به مرحله مطالعه انسانی رسیدهاند، عموما پاسخ ایمنی به ویروس ایجاد کردهاند.
بیشتر بخوانید: سازمان بهداشت جهانی: واکسن نمیتواند به تنهایی کرونا را به پایان برساند؟ +فیلم
هر یک از این واکسنها عوارضی مانند خستگی، تب، سردرد، درد عضلانی یا درد در محل تزریق داشتند و طیف وسیعی از اثرات جانبی در آنها وجود داشته است. شواهد نشان می دهد ۷ تا ۱۰ روز بعد از تزریق واکسن کرونا به افراد داوطلب، افراد علامت تب را تجربه کردهاند؛ اما هیچکدام از واکسنها تهدیدکننده زندگی نبودند.
در مورد واکسنی که در دانشگاه آکسفورد در حال آزمایش است، حدود ۷۰ درصد از شرکتکنندگان خستگی، ۶۸ درصد سردرد، ۶۰ درصد درد عضلانی، ۵۶ درصد لرز و ۱۸ درصد تب را گزارش کردهاند. علائم این واکسن از خفیف تا شدید متغیر است.
بر اساس اعلام کمیته اطلاعرسانی و آموزش همگانی کرونا در دانشگاه علوم پزشکی تهران که به بررسی مستندات، شواهد و پاسخهای علمی در مورد ویروس کرونا میپردازد؛ نسبت به تایید واکسنها از لحاظ کارایی و ایمنی در سطح دنیا حساسیت زیادی وجود دارد و علاوه بر نهادهای ملی کشورها که تایید واکسن ها را بر عهده دارند، نهادهای بینالمللی نظیر یونسیف و سازمان جهانی بهداشت نیز در راستای تعیین بیخطری و کارایی واکسنها به کشورها کمکهای فنی و مشاورهای میدهند. در کشور ما نیز معاونت بهداشت و سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، واکسنها را ارزیابی و تایید میکند.