پذیرش شکست یا شکایت در دیوان عالی!/ اگر ترامپ نتیجه انتخابات ریاست جمهوری را قبول نکند چه خواهد شد؟
رویداد۲۴در حالی که نظرسنجیها برای مشخص شدن ساکن چهارسال آینده کاخ سفید در آمریکا در جریان است و احتمال پیروزی جوبایدن دموکرات بر رئیس جمهور فعلی آمریکا نیز بالا است، دونالد ترامپ در تلاش است تا صحنه رقابت های انتخاباتی در این کشور را مبهم به تصویر بکشد. اخیرا چنداظهار نظر او درباره احتمال عدم پیروزی در انتخابات سیزدهم آبان ماه با جنجال همراه شده است و کارشناسان به بیان احتمالات پیش روی ایالات متحده در صورت تمرد ترامپ از پذیرش نتایج انتخابات ریاست جمهوری پرداختند.
دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا هفته گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به خبرنگاری که از او درباره انتقال مسالمت آمیز قدرت در صورت شکست در انتخابات ریاست جمهوری این کشور، سوال کرده بود گفت: باید ببینیم چه خواهد شد. من به نحوه رایگیری اعتراض دارم... رایگیری پستی خارج از کنترل است و شما این را میدانید... البته هیچ انتقال قدرتی در کار نیست و استمرار (دولت) را خواهیم داشت.
در این بین، درگذشت یکی از قضات دیوان عالی آمریکا دقیقا پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور، بر نگرانیها افزود. چرا که ترامپ یک قاضی محافظه کار را برای تصدی این سمت به سنا معرفی کرده است و احتمال تایید وی نیز بالا است. در این صورت، ترکیب دادگاه عالی آمریکا در صورت احتمال پیروزی بایدن و عدم پذیرش ترامپ و کشیده شدن ماجرا به دیوان عالی، به نفع ترامپ است.
این اظهارات نگرانی بسیاری را در محافل آمریکایی به همراه داشته. حال سوال اینجاست که اگر انتقال مسالمت آمیز قدرت شکل نگیرد چه خواهد شد؟ نشریه تایمز انگلیس به این سوالات پاسخ داده است.
ترامپ در صورت شکست هم اعلام پیروزی میکند؟
ترامپ از برانگیختن خشم دیگران لذت میبرد و این کار را مکررا تکرار کرده و گفته تنها در صورت پیروزی خودش در انتخابات، به نتایج آن احترام میگذارد. او گفته اگر شب انتخابات از رقیب خود جلوتر باشد منتظر نتیجه رایگیری پستی نخواهد شد و خود را پیروز انتخابات معرفی خواهد کرد.
سخنگوی کاخ سفید روز پنج شنبه در نشستی خبری در پاسخ به سوالی پیرامون احتمال عدم کناره گیری دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از قدرت در صورت شکست در انتخابات آتی گفت که وی نتیجه انتخابات آزاد و عادلانه را قبول خواهد کرد. البته مشخص نیست آیا ترامپ در صورت شکست در این انتخابات نیز، آن را آزاد و عادلانه خواهد دانست یا نه.
آیا این با رویه معمول آمریکا مغایر است؟
این بار داستان با همیشه فرق میکند. به دلیل شیوع کرونا تعداد بیشتری از رای دهندگان نسبت به انتخاباتهای قبلی قرار است به صورت پستی در رایگیری شرکت کنند. در بسیاری از ایالات، دموکراتها دو برابر جمهوری خواهان از طریق پستی رای میدهند و این احتمال که شب انتخابات نتایج به نفع ترامپ باشد زیاد است، اما چند روز بعد که نتیجه رایگیری پستی اعلام شود شاید تغییر قابل توجهی به سمت بایدن رخ دهد.
در رای گیری غیابی برخی شهروندان ( از جمله آنهایی که ساکن ایالات متحده آمریکا نیستند، نظامیان، موظفان مشاغل که در روز انتخابات باید در پُستهای حساس خود باشند، زندانیان، اقلیت های مذهبی، بیماران و سالمندان و...) میتوانند با ثبت نام پیش از موعد به عنوان رایدهنده، پاکت پُستی رایگیری را دریافت کرده و پس از پُرکردن و رای دادن، آن را از طریق پُست به کمیسیون انتخابات بفرستند.
ترامپ گفته رای گیری پستی یک تقلب آشکار است و هیچ مدرکی برای حرف خود ارائه نکرده است. او گفته نتیجه انتخابات پستی را به رسمیت نمیشناسد. درگیری بعد از انتخابات با چالشهای حقوقی چنین رویدادی یادآور اختلاف بین الگور و جرج دبلیو بوش در سال ۲۰۰۰ میلادی است که در نهایت دادگاه مساله را حل و فصل کرده و به نفع بوش رای داد.
دموکراتها هنوز از مصالحه سریع الگور با بوش زخم خوردهاند و این بار تجربه سابق را تکرار نمیکنند.
آیا کار دوباره به دادگاه خواهد کشید؟
احتمالا بله، اما شاید مشکل مثل قبل حل و فصل نشود در این صورت کنگره ورود خواهد کرد. سیستم الکترال این اجازه را به ایالات داده که تا ۳۵ روز شمارش آرای آنها طول بکشد. اگر هر یک از کاندیداها بعد از شمارش نهایی نتیجه را قبول نکند کنگره موظف است انتصاف الکتورهای ایالتی که ۵۳۸ نفر مرد و زن را شامل میشود، بپذیرد. این الکتورها (مجمع گزینندگان) معمولا بر اساس شمارش آرا رییس جمهور را از هر ایالت انتخاب میکنند. اگر با هم به توافق نرسند میتوانند بر اساس وابستگیهای حزبی خود رای دهند.
بیشتر بخوانید:سازوکار نظرسنجیهای انتخاباتی در آمریکا/ چرا ترامپ از بایدن پیش افتاد؟
در نظام انتخاباتی آمریکا در واقع رأیدهندگان هر ایالت گزینشگران رئیسجمهور (electors) را انتخاب میکنند و آنها بعداً رئیسجمهور را انتخاب میکنند. در موارد بسیار نادر این امکان وجود دارد که رأیدهندگان در برگهٔ اخذ رأی به نامزدی رأی بدهند، ولی گزینشگران منتخب آنها شخص دیگری را رئیسجمهور کنند.
بدترین سناریوی پیش روی انتخابات آمریکا چیست؟
بن بست و هرج و مرج. قانون اساسی آمریکا میگوید دوران ریاست جمهوری یک رییسجمهور ۲۰ ژانویه بعد از انتخابات به پایان میرسد. اما اگر نتایچ انتخابات هنوز محل اختلاف باشد، رییس جمهور منتخب باید توسط مجلس نمایندگان انتخاب شود. در این شرایط معمولا رییس مجلس که نانسی پلوسی است را انتخاب میکنند. این در حالی است رییس سنای آمریکا که معاون رییس جمهور کنونی (مایک پنس) است احتمالا انتخاب مجدد ترامپ را تایید کرده است.
آیا قبلا این اتفاق افتاده؟
بله. در سال ۱۸۷۶ کاندیدای دموکراتها ساموئل تیلدن رای مردمی بیشتری در برابر رادفورد هیز جمهوری خواه به دست آورد. اما آرای الکترال در چهار ایالت محل اختلاف بود. فلوریدا و دو ایالت دیگر نتایج را ثبت کرده و دو نفر را پیروز اعلام کردند. کنگره کمیسیونی در ژانویه ۱۸۷۷ تشکیل داد تا مساله را حل و فصل کند. نتیجه مصالحه پیروزی هینز بود و این نتیجه تنها دو روز قبل از تحلیف اعلام شد. او پشت درهای بسته قسم خورده بود که جلوی قیام مردم را بگیرد.