پس از ورود بایدن به کاخ سفید در چه شرایطی میتوان انتظار کاهش قیمتها را داشت؟
رویداد۲۴ آلبرت بغزیان، کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه تهران در ارتباط با تاثیر روی کار آمدن جو بایدن بر وضعیت اقتصادی ایران، گفت: «در ابتدا باید توجه داشته باشیم در همان روز اول بعد از کسب اکثریت آرای الکترال توسط جو بایدن، شاهد یک شوک اولیه بر بازار ارز بودیم.
این امر نیز البته طبیعی به نظر میرسید اما طی روزهای آتی شاهد بالا رفتن نرخ ارز بودیم. در روزهای اول شاهد بودیم که با وجود کاهش قیمتها اکثریت قاطع را فروشندگان تشکیل میدادند و نه خریدداران. به عبارتی در بازار شاهد صف فروش ارز بودیم اما خریداری وجود نداشت.»
وی افزود: «با این اوصاف اکنون مساله از نظر اقتصادی این است که از نوسانان چند روز گذشته هیچ مبنای واقعی نداشته و مبداء تعیین نرخ در بازار ارز به هیچ عنوان مشخص نیست. لذا تغییرات را نمیتوان بر اساس یک منطق اقتصادی خاص در بازار ارز یا سرمایه مورد تحلیل قرار داد.
البته باید توجه داشت که تغییرات واقعی در بازار ارز بیشتر زمانی اتفاق خواهد افتاد که ریاست جمهوری او با اطمینان کامل مورد تثبت قرار بگیرد و در این شرایط شاهد تاثیرگذاری روانی خروج ترامپ از کاخ سفید بر نرخ ارز در کشور خواهیم بود.»
این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه تصریح کرد: «مسلما پس از انتخاب بایدن با توجه به شعارهایی که او در گذشته و طی دوران رقابتهای انتخاباتی سر داده است، انتظار کاهش قیمتها و تورم در ایران را میتوان امر معقول ارزیابی کرد. البته در این میان سیاستها بانک مرکزی نیز بسیاری قابل تامل است و باید دید که آیا نگاه این نهاد به بازار است یا خود نرخ ارز ر تعیین و هدایت میکند.
بیشتر بخوانید: سناریوهای آینده تحریمهای ایران؛ تحریمها آن قدر پیچیده است که بایدن هم نمیتواند لغوشان کند
اما باید توجه داشت که کاهش نرخ ارز تا زمانی که تثیت نشود و در بازار سرمایه با آن نرخ معامله انجام نشود، نمیتواند منجر به کاهش قیمتها شود. این روند میتوان از بازار ارز و طلا شروع شود و در ادامه به بازار خودرو، مسکن و سایر اقلام ضروری گسترش پیدا کند.»
بغزیان در بخشی دیگر از گفتههای خود پیرامون این مساله که آیا روی کار آمدن بایدن میتواند منجر به حل مشکلات اقتصادی کشور شود، اظهار داشت: «در ابتدا باید توجه داشت که در هر مرحله جدید از تحریمهای دولت ترامپ علیه یک زمینه خاص همانند پتروشیمی، فولاد یا چند شرکت خاص ایرانی، شاهد تاثیر منفی بر بازار ارز بودیم اما در مقطع کنونی نیز میتوان خلاف این روند را انتظار داشت؛ بدین معنی که با هر مرحله از برداشته شدن تحریمها شاهد کاهش نرخ ارز نیز خواهیم بود. در چند سال اخیر بهانه تمامی افزایش قیمتها در تمامی زمینههای مختلف تولیدی تحریم و افزایش نرخ ارز بوده است اما در وضعیت جدید این بهانهها از میان خواهد رفت.»
وی در پایان تصریح کرد: «بیش از هر موضوع دیگر، در شرایط بعد از روی کار آمدن بایدن میبایست به بحث استمرار و اراده بانک مرکزی برای کاهش نرخ ارز اشاره داشت. در صورت تثبت نرخ ارز، افزایش قیمتها روند منطقی پیدا خواهد کرد و دیگر مجال و زمینهای برای افزایش سرسامآور قیمتها وجود نخواهد داشت. روند منطقی این است که قیمتها کاهش پیدا کند، مگر اینکه سیاستهای دولت یعنی همان سوء مدیریت زمینهساز بحران مجدد و باقی ماندن نرخ تورم و قمیتها در وضعیت فعلی باشد.»