اجارهنامه را چگونه بنویسیم؟
رویداد۲۴ برای خرید و فروش ملک، نوعی از قراردادها در نظر گرفته شده که به آنها قرارداد اجاره میگویند. در این مطلبدر نظر داریم در مورد قرارداد اجاره (اجاره نامه)، نوشتن قرارداد اجاره و تعدیل اجاره بها صحبت کنیم.
قرارداد اجاره چیست؟
وقتی شخصی ملکی را اجاره میکند، مالک و مستاجر توافق خود را در قالب قرارداد اجاره یا اجاره نامه تنظیم میکنند.
طبق ماده ۴۶۶ قانون مدنی، اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر، مالک منافع عین مستاجره میشود؛ یعنی کسی که مالش را مثل خانه در اختیار شخص دیگری قرار میدهد در مقابل، اجاره بهای آن را دریافت میکند. در قرارداد اجاره دو تعریف داریم یکی موجر یا اجاره دهنده و دیگری مستاجر یا اجاره کنند.
موجر به کسی گفته میشود که دارایی خود را اجاره داده و مستاجر به کسی میگویند که مالی را اجاره می کند و در مقابل استفاده از منافع آن، مبلغ معینی را میپردازد.
اجارهبها نیز مبلغی است که بابت اجاره به موجر پرداخت میشود. عین مستاجره به مال موضوع اجاره یا مورد اجاره میگویند.
انواع قرارداد اجاره کدامند؟
موضوع قرارداد اجاره متفاوت است و شامل اقسام گوناگون می شود؛ مثل اجاره محل کار، ماشین، خانه، اجاره حیوان و غیره.
از بعد دیگر میتوان قراردادهای اجاره را به دو دسته رسمی و عادی دسته بندی کرد:
۱- قرارداد رسمی
قراردادی است که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده و با به ثبت رسیدن آن رسمیت پیدا میکند. در این صورت مثلاً اگر موجر و مستاجر در مورد اجاره بها به مشکل بربخورند، میتوانند از طریق دفاتر اسناد رسمی درخواست صدور اجراییه کنند.
۲- قرارداد عادی
نوع دیگر این قراردادها، قرارداد عادی است. این قراردادها معمولاً در بنگاههای املاک و طبق دستور و برنامههای اتحادیه املاک تنظیم میشود و در این صورت اگر موجر و مستاجر به مشکل بربخورند میتوانند به دادگاه مراجعه کنند.
مواردی که باید در اجاره نامه در نظر گرفته شود
۱. مدت اجاره مشخص باشد
۲. دو نسخه از برگه اجاره تهیه شود
۳. موجر مستاجر و همچنین دو شاهد آن را امضا کنند.
اجاره نامه دستی ساده
برای اینکه یک اجاره نامه دستی ساده بنویسیم، باید به نکات خاصی توجه داشته باشیم. برای این کار باید سعی کنیم از یک نمونه قرارداد اجاره نامه رسمی استفاده کنیم.
قوانین اجاره خانه
در یک قرارداد اجاره حتماً مشخصات طرفین قرارداد باید به درستی ذکر شود. این قسمت از اهمیت حقوقی زیادی برخوردار است.
پرداخت حق شارژ، گرفتن کد رهگیری، مدت زمان اجاره، نحوه پرداخت اجاره بها، شرایط تسلیم عین مستاجره، تکالیف مربوط به موجر و مستاجر، حقوق موجر و حقوق مستاجر، مسئله خسارت به مال مورد اجاره، تضمین تخلیه عین مستاجره، تقاضای مهلت برای تخلیه ملک و موارد بر هم زدن قرارداد اجاره و بسیاری از نکات ریز و درشت جزء قوانین اجاره نامه هستند که اطلاعات کافی در مورد آنها از مشکلات احتمالی جلوگیری میکند.
تمدید قرارداد اجاره
برای اینکه یک قرارداد اجاره را تمدید کنیم، میتوانیم یکی از این دو راه را انتخاب کنیم:
یکی اینکه قرارداد اجاره جدید تنظیم کنیم و دوم اینکه قرارداد اجاره قبلی را پشت نویسی کرده و مسئله تمدید آن را کامل در پشت برگه ذکر کنیم.
وقتی که مالک و مستاجر به یکدیگر اعتماد و شناخت پیدا میکنند، معمولا به بنگاه مراجعه نمیکنند و مبالغ پول پیش و اجاره را پشت برگه اجاره نامه قبلی ذکر میکنند. این مسئله کاملا به صورت توافقی بین طرفین مطرح میشود.
اگر قسمتی از قرارداد قبلی تغییر کرده یا شروط جدیدی مطرح شده، حتماً آن را در پشت برگه قرارداد اجاره قبلی نوشته و ذکر کنید. اما اگر پشت نویسی را در بنگاه معاملات ملکی انجام میدهید، حتماً کد رهگیری و شماره ثبت را از بنگاه دریافت کنید. به هیچ عنوان به صورت شفاهی و زبانی قرارداد اجاره را تمدید نکنید، زیرا هیچ جنبه قانونی ندارد و در هیچ کجا مورد استناد و ملاک قرار نمیگیرد.
تعدیل اجاره بها چیست؟
وقتی که زمان اجاره تمام شده و از تاریخ استفاده مستاجر از عین مستاجره سه سال تمام گذشته باشد و میان موجر و مستاجر توافق جدیدی انجام نشده باشد، هر کدام از طرفین دعوا یعنی موجر و مستاجر میتوانند به استناد اینکه هزینه های زندگی افزایش یا کاهش پیدا کرده، درخواست تجدید نظر کنند.
تعدیل اجاره بها یعنی شرایطی که مالک و مستاجر بر سر مبلغ اجاره بها اختلاف دارند که عموما این اختلاف در افزایش اجاره بها صورت میگیرد و عموما براساس شاخص تعدیل اجاره بها، فرمول تعدیل اجاره بها تعیین میشود.
بیشتر بخوانید: نگاهی به کلاهبرداری کامپیوتری در قوانین
تکلیف ضامن پس از بازپرداخت بدهی وامگیرنده چیست؟
شرایط طرح دعوای تعدیل اجاره از سوی مستاجر و صاحب خانه، طبق ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر سال ۱۳۵۶ شامل دو مورد میباشد:
۱. انقضای مدت اجاره
۲. سپری شدن سه سال شمسی
شرایط فسخ قرارداد اجاره توسط مستاجر
در طول روز قراردادهای اجاره زیادی بین صاحب خانه و مستاجر بسته می شود، ولی بعد از مدت زمانی موجر و مستاجر ممکن است به دلایل خاصی از این کار پشیمان شده و تصمیم به فسخ آن بگیرند.
مستاجر در صورت یکی از موارد زیر میتواند اقدام به فسخ قرارداد اجاره نماید:
۱. اینکه امکانات و ویژگیهای ملکی را که اجاره کرده با شرایط موجود در قرارداد مطابقت نداشته باشد.
۲. اینکه قسمتی از خانه یا کل ملک در معرض خرابی و ویرانی باشد به صورتی که مستاجر امکان ادامه زندگی را در آن نداشته باشد.
۳. در صورتی که حق فسخ قرارداد توسط مستاجر در قرارداد ذکر شده باشد یا به صورت توافقی در اجاره نامه مطرح شده باشد.
۴. اینکه مالک در قرارداد متعهد شده باشد که بخشی از خانه را تعمیر کند، ولی بعد از قرارداد اجاره از این کار ممانعت کند.
در این مطلب در مورد قرارداد اجاره، نوشتن قرارداد اجاره و تعدیل اجاره بها موضوعات مهمی را با شما دوستان در میان گذاشتیم و جزئیاتی همچون شرایط اجاره، شرایط فسخ قرارداد اجاره را بررسی کردیم امیدواریم که از آن بهره کافی برده باشید. این مطلب برگرفته از سایت پلتفرم حقوقی ترازو است.
یکی از مشکلات این روزهای مردم روند طولانی مراجعه به مراکز حقوقی برای دریافت مشاوره است؛ برای رفع این مشکل میتوان از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده کرد.