رویداد۲۴ براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران تورم ۱۲ ماه منتهی به بهمن امسال به ۳۴٫۲ درصد رسیده، همچنین کشور نرخ بیکاری در پاییز امسال ۹٫۴ درصد و نرخ رشد منفی را در شش ماهه اول امسال پشت سر گذاشته است.
کشور ایران در سال آینده با چالشهایی در حوزه اقتصاد، سیاست و روابط بینالملل روبهرو است. در اقتصاد به جهت تورم بالا، نرخ رشد پایین، نوسانات بازارهای مالی و… ، در حوزه سیاست انتخابات ریاستجمهوری و در حوزه بینالملل مسائل مربوط به برجام و تحریمها از مهمترین چالشهای احتمالی پیشروی کشور است.
کمیل طیبی، اقتصاددان: نیمه اول سال آینده که دوره انتخابات ریاست جمهوری است به دو بخش سه ماهه تقسیم میشود. در سه ماهه اول جو انتخابات وجود دارد و توجه دولت کنونی را نیز به این سمت میبرد. سه ماهه دوم دولت جدید مستقر میشود. بنابراین کارایی که از دولت انتظار میرود عملا وجود ندارد و به مسائل روزمره تبدیل میشود. در واقع دولت فرصتی ندارد که سیاستگذاری جدید داشته باشد. دولت جدید نیز ابتدای کار است و وارد فضای سیاست گذاری نمیشود.
به طور کلی فعالیتهای خرد هم تحت تاثیر این شاخصها قرار میگیرد. یکی از موضوعات تاثیرگذار بودجه است که اگر تصویب شود به هر دو دولتی که سال آینده هستند خیلی کمک میکند. اما اگر این اتفاق نیافتد و وارد فضای یک دوازدهم شویم نباید انتظار تغییر عمیقی در فاکتورهای اقتصاد کلان از جمله نرخ رشد، تورم و بیکاری داشته باشیم. سیاستهای پولی و مالی مثل عملیات بازار ابزار کوتاه مدت است، برای بهبود فاکتورهای اقتصادی نیاز به برنامهریزی و سرمایهگذاری بلندمدت هست.
اگر تنشهای جدید ایجاد نشود و این نگرش ایجاد شود که سیستم به دنبال تعدیل تحریمهاست میتوانیم بگویم که ثبات نسبی اقتصادی داریم ولی کاهش شارپی در نرخ تورم اتفاق نمیافتد و ممکن است تورم در دامنه ۳۰ تا ۴۰ درصد را داشته باشیم اما حداقل جهش تورمی نداریم. این تنش زدایی میتواند به صادرات غیرنفتی کمک کند و زمینههای عرضه منابع ارزی فراهم شود.
به گفته او پیشبینی آینده اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ را باید از چند جهت مدنظر قرار داد.
بیشتربخوانید: دو سناریو برای آینده اقتصاد ایران