افزایش قیمت بیتکوین تا کجا ادامه دارد؟
رویداد۲۴ بیتکوین به پادشاه بیرقیب بازار ارزهای دیجیتال تبدیل شده است و پس از هاوینگ امسال رشد بیبازگشت خیرهکنندهای را تجربه میکند. قیمت بیتکوین در حالی از رقم یک میلیارد و پانصد میلیون تومان گذشت که همچنان آینده رمزارزها در ابهام است. آیا سرمایهگذاری در بازار بیتکوین، اتریوم، تتر و دیگر ارزهای دیجتال امن است؟
افزایش قیمت بیتکوین ادامه پیدا میکند؟
قیمت بیتکوین اوایل هفته جاری برای اولین بار وارد کانال ۶۰ هزار دلاری (یک میلیارد و پانصد و 9 میلیون تومان) شد و تمامی نگاهها را در جهان مبهوت خود کرد. به گزارش گجت، افزایش حمایت شرکتها از محبوبترین ارز مجازی جهان کمک کرده تا بیتکوین به رکوردشکنی خود ادامه دهد.
در حالی که آخرین رکورد این ارز دیجیتالی در اواخر بهمن گذشته ۵۸ هزار دلار بود، اما بیتکوین این هفته توانست بعد از چند روز تلاش سقف ۶۰ هزار دلار را بشکند. تحلیلگران فنی میگویند قیمت بیتکوین سقف مهمی را شکسته و این موضوع میتواندبسترسازی برای افزایش قیمت آن تا کانال ۷۰ هزار دلار باشد. اما آنچه مهم است روند استقبال سرمایهگذاران نهادی از این بازار است چرا که اگر استقبال از بازار ارزهای دیجتالی زیاد باشد امکان رشد قیمت نیز وجود دارد.
برخی شرکتها و موسسات مالی بیتکوین را به رسمیت شناختهاند در عین حال برخی نظر سنجیها نشان میدهد در انگلیس ۳۰ درصد سرمایهگذاران اعتقاد دارند وارد باند سرمایهگذاری در این حوزه نخواهند شد.
پیتر شف سرمایهگذار بزرگ طلا از جمله همین مخالفان بیتکوین است، اما جالب اینجاست که پسر شف، پیرو پدر نبوده و وارد بازار بیتکوین شده و شفِ پدر در توییتر از اون انتقاد کرده و به کنایه گفته پسرش را به دلیل خرید بیتکوین از ارث محروم خواهد کرد. پیتر شف عنوان کرده که پسر او قبل از اینکه بیتکوین به زیر ۵۰،۰۰۰ دلار سقوط کند تمام دارایی خود اعم از سهام نقرهاش را فروخته و تمام آن را در بزرگترین ارز دیجیتال دنیا سرمایهگذاری کرده است.
نهادهای بزرگ مالی به دنبال خرید بیتکوین
گرچه محافظهکاران و فعالان اقتصادی سنتی نسبت به ارزرمزها بدبین بوده و با دیده شک و تردید به این ابزار دارایی نگاه میکنند اما سازندگان بیتکوین مسیری را پیریزی کرده که مقاومت در برابر آن برای بسیاری از کمپانیها و فعالان اقتصادی دشوار است.
هر روز بر استقبال کمپانیها و افراد مشهور از بیتکوین اضافه میشود. گلدمن [ساکس] یکی از بزرگترین شرکتهای خدمات مالی در آمریکا میگوید علاقه سرمایهگذاران نهادی به بیتکوین باعث شده که روند فعلی وضعیت این ارزرمز با روند سال ۲۰۱۷ که ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاران خُرد بود، متفاوت باشد. چرا که بیشتر تقاضا از جانب سرمایهگذاران نهادی حول ترس در ارتباط با کاهش ارزش داراییها میچرخد.
گلدمن ساکس (Goldman Sachs)، در گزارش خود عنوان کرده که ۴۰ درصد مشتریان آنها به ارزهای دیجیتال دسترسی دارند.
شل اینگه روکه (Kjell Inge Røkke)، رئیس شرکت آکر (Aker)، نیز در نامهای به سهامداران شرکتش بیتکوین را پیشرفت خوانده و نوشته: «بیتکوین را میتوان تأیید کرد و به بخشهای کوچکتر تبدیل کرد، واحدهای کوچکترش را با یکدیگر تلفیق کرد، ذخیره کرد و بهصورت مجازی و بدون هزینه آن را منتقل کرد. طراحی بیتکوین آن را به یک دارایی دیجیتال کمیاب عالی بدل کرده است. تنها کاری که برای اجرای بیتکوین باید انجام داد مهیاکردن ارزانترین برق در جهان است. نیروی برق امنیت شبکه را تأمین میکند. لازم نیست به هیچ طرفی اعتماد شود و سلاحی هم برای حفاظت از آن لازم نیست. بیتکوین برای من یعنی «پیشرفت».
شرکت نروژی اکر اسا که بیشتر در حوزه نفت و گاز فعال است، اعلام کرد ۵۸ میلیون دلار در بازار ارزهای دیجیتالی سرمایهگذاری و یک واحد مخصوص به این ارزها را هم در شرکت خود ایجاد خواهد کرد.
در ادامه ورود شرکتهای سرمایه گذاری به بازار ارزهای دیجیتالی، کمپانی چینی میتو نیز اعلام کرد ۴۰ میلیون دلار در این بازار سرمایه گذاری کرده است. از این مبلغ ۱۷.۹ میلیون دلار صرف خرید بیتکوین و ۲۲.۱ میلیون دلار هم صرف خرید اتریوم شده است. شرکت کوین فلیپ نیز در آمریکا اعلام کرد که امکان پشتیبانی از رمزارز دوجکوین در خودپردازهای این شرکت فراهم شده است. پیش از این حدود ۱۸۰۰ دستگاه این شرکت از بیتکوین پشتیبانی میکردند.
سیانبیسی نیز در این باره گزارش داده، شرکت آرگو بلاک چین که یکی از شرکتهای بزرگ استخراج ارزهای دیجیتالی به شمار میرود در قراردادی که کمتر نظیر آن وجود داشته است ۳۲۰ هکتار زمین در غرب ایالت تگزاس آمریکا خریداری کرده که قرار است در آن تجهیزات استخراج ارزهای دیجیتالی نصب و فعال شوند. انتظار میرود برق مورد نیاز فعالیت این مزرعه عظیم چیزی در حدود ۲۰۰ مگاوات باشد که آن را تبدیل به یکی از بزرگترین مراکز استخراج جهان خواهد کرد.
نگاه منفی به بیت کوین در ایران تغییر میکند؟
اتفاق دیگری که در این حوزه افتاده و تبدیل به یک سیگنال مثبت قوی برای بازار بیتکوین شده، تاسیس بانک بیتکوین است. یک بانک آلمانی به نام دونر- رویشل که در هامبورگ مستقر است، به نخستین بانک این کشور تبدیل شد که امکان خرید و نگهداری ارزهای دیجیتالی را برای مشتریانش فراهم کرده است.
ایران نیز از تب داغ جهانی بر سر بیت کوین مستثنی نیست و دولت وا داشته شده نگاه منفی خود نسبت به ارز دیجیتال را تغییر دهد.
گرچه هنوز معاملات ارزرمزدار در ایران مجاز نیست، اما بانک مرکزی به تازگی معاملات آن را مشروط به واردات مجاز اعلام کرده است. عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی گفته: «به زودی چند صرافی مشخص میکنیم تا ثبت سفارشهایی که به صرافیها داده میشوند بتوانند برای واردات از طریق رمز ارزها، تأمین ارز کنند.».
اما ساختار اقتصادی ایران بسیار متفاوت از جهان عمل کرده و همین مجوزها خود میتواند دریچهای برای پیش رفت یک فساد ایجاد کند. همچنان که مجتبی توانگر، رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس ایران در نامهای خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران درباره افزایش معاملات ریالی برای خرید ارزهای دیجیتال در ایران هشدار داده است. در این نامه که این نماینده مجلس آن را در حساب کاربری توییتر خود منتشر کرده گفته شده با خرید ریالی رمزارزها از درگاههای پرداخت داخلی در ایران "زمینه شکلگیری پروندهای بزرگتر از سکه ثامن فراهم شده است. "
با این حال به نظر میرسد که دولت روحانی قصد دارد با کنترل بازار ارز دیجیتال، از تولید ارزمرزها برای تامین ارز و همچنین روشی برای نقل و انتقال مالی در دوران تحریم استفاده کند.
محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این باره گفته: با توجه به «محدودیتهای تحریمی و ارز آوری»، استفاده از ظرفیت رمز ارزها میتواند به کشور کمک کند.
پیشتر نیز سعید زرندی، معاون وزیر صنعت ایران اعلام کرده بود که استخراج ارزهای دیجیتال «ابزاری برای دور زدن تحریمها به شمار میآید»؛ بنابراین در ادامه احتمال میرود اسقبال از بیتکوین در سطح دولت هم پیش برود و این بازار در ایران هم مانند جهان روند پر شوری را در پیش بگیرد.
هرچند بسیاری از تحلیگران و فعالان اقتصادی از ابتدای اوج گیری بیتکوین معتقد بودند، این روند ادامهدار نخواهد بود و به سرمایهگذارن هشدار میدادند که رفتن به سمت سرمایهگذاری در این بازار پرریسک است، اما تا به این لحظه بیتکوین تمامی تحلیلها را نقض کرده و به رونق خود ادامه داده است.
فیلبی فیلبی (filbfilb)، تحلیلگر مطرح بازار بیتکوین، در کانال تلگرامی خود با اشاره به هدف ۷۰،۰۰۰ دلاری (و بیشتر) قیمت بیتکوین، رسیدن به این محدوده را «ندای سرنوشت» خوانده است و برخی دیگر از تحلیلگران نیز پیشبینی میکنند با توجه به اقبال بیتکوین در میان کمپانیهای بزرگ احتمال رکوردزنیهای بعدی نیز در این بازار قوی است.
بیتکوین ۱۲ سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال ۲۰۰۹ معاملات اولیه آن شکل گرفت.