تاریخ انتشار: ۰۹:۰۸ - ۲۱ خرداد ۱۴۰۰

قطع واکسیناسیون سالمندان و بحران کمبود واکسن/ مساله چطور حل خواهد شد؟

 در روزهای اخیر ماجرای قطع روند واکسیناسیون سالمندانی که دوز اول واکسن را دریافت کرده بودند خبرساز شد.

روند واکسیناسیون کرونا در ایران

رویداد۲۴ یکی از مهمترین اتفاقاتی که در روزهای اخیر درباره مسئله واکسیناسیون در کشور افتاد، کمبود چشمگیر واکسن برای تزریق دوز دوم واکسن کرونا به شهروندان دارای اولویت بود.

بسیاری از شهروندان در چند روز گذشته در فضای مجازی از تجربیتشان در نبود دز دوم واکسن کرونا نوشتند و به این موضوع اعتراض کرده‌اند، حتی به نظر می‌رسد به برخی از آن‌ها پیشنهاد شده است که دز دوم واکسن دیگری تزریق کنند.

گزارشها می گوید در هفته های اخیر برخی سالمندان با مراجعه بدون ثبت نام برای واکسیناسیون کرونا، مصائب فراوانی می‌بینند، بعضی از آنها از ساعت ۴-۵ صبح به مراکز واکسیناسیون مراجعه می‌کنند و پس از مدتها انتظار در صف و زیر آفتاب گرم خرداد، دست خالی بر می‌گردند، صحنه‌ای آشنا در تمام دهه‌های گذشته، صف کوپن، صف مرغ، صف دلار و حالا صف واکسن کرونا!

موضوع دست خالی ماندن سالمندان از ایستادن در صف کرونا توسط وزارت بهداشت هم تایید شد. سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تصاویر منتشر شده از یک مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا در تهران مربوط به اولین روز آغاز به کار این مرکز بوده که افراد برای تزریق واکسن بدون رعایت نوبت سنی مراجعه کرده بودند.

مسئله کمبود واکسن و قطع روند واکسیناسیون توسط برخی از مسئولان وزارت بهداشت هم تایید شده است و آن‌ها انگشت اتهام را به سمت کشورهایی می‌گیرند که هنوز واکسن ارسال نکرده‌اند.

عاطفه عابدینی، دبیر کمیته علمی کشوری کووید-۱۹ در این رابطه گفته بود: وزارت بهداشت تمام سعی خود را می‌کند که برای کسانی که دز اول را دریافت کردند، دز دوم واکسن را تهیه کرده و در دسترس قرار دهد. هرچند که مشکلاتی وجود دارد و واقعیت این است که وزارت بهداشت در این زمینه مشکلاتی دارد، اما تمام سعی‌شان این است که بتوانند به موقع دز دوم را تهیه کنند.

مشکل از جایی شروع شد که برخی متخصصان پیشنهاد کردند به جای دوز دوم واکسن خارجی از نمونه های داخلی استفاده شود. مینو محرز یکی از این متخصصان است که می گوید می شود به جای واکسن سینوفارم در دوز دوم از واکسنهای مشابه استفاده کرد. البته او در گفتگو با خبرآنلاین تاکید کرد اگر کمبود واکسن رفع نشود همه چیز دوباره از اول شروع می شود.


بیشتر بخوانید: بحران تامین واکسن کرونا در ایران؛ تزریق دوز دوم در انتظار محموله‌های جدید


مینو محرز، محقق تیم پژوهش واکسن کووایران برکت، در این رابطه می‌گوید: اگر مثلا قرار باشد دز دوم واکسنی چهار هفته بعد تزریق بشود اما این به هر دلیلی رخ ندهد، واکسیناسیون آن فرد باید دوباره از اول شروع شود. این یعنی ممکن است کلا واکسیناسیون انجام شده لغو شود و از اول شروع شود، چون مثلا واکسنی وجود دارد که باید سه ماه بعد تزریق شود و یک واکسن دیگر باید چهار هفته بعد تزریق شود. فاصله زمانی تزریق دز دوم واکسن‌ها به طور کلی فرق می‌کنند.

گزارشهای متعددی از کمبود واکسن در استانها منتشر شد و روسای دانشگاه های علوم پزشکی اعلام کردند برای واکسیناسیون جمعیت تحت پوشش دارای اولویت با مشکل مواجه شده اند.

ماجرای کمبود واکسن به اندازه ای به رسانه ها کشید که حتی سازمان تخصصی پزشکان هم اعلام کرد واکسیناسیون گروه بزرگی از کادر درمان با مشکل مواجه شده است چون واکسن نیست. در این رابطه مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی گفت: اگر وزارت بهداشت پای کار بیاید، می‌توان تا تیر ماه واکسیناسیون کادر درمان را به طور کامل به پایان رساند.

حسین کرمانپور با عنوان این مطلب که وضعیت واکسیناسیون جامعه پزشکی در سه چهار دسته تقسیم بندی می‌شود، گفت: نخست، دسته‌ای از جامعه پزشکی که در دور اول واکسیناسیون کادر درمان، مبتلا به کرونا بودند و واکسن را نزدند که البته تعدادشان زیاد نبود. دسته دیگر، کسانی بودند که به هر دلیل مطلع نشدند و دسته سوم، پزشکانی بودند که در زمان آغاز واکسیناسیون، بنا به دلایل مختلفی در مسافرت بوده‌اند و دسته دیگر، کسانی بوده‌اند که بیماری خاصی غیر از کرونا داشته‌اند.

وی افزود: البته تعداد این افراد که در دسته‌های مختلف قرار می‌گیرند، زیاد نیست و شاید حدود ۵ هزار نفر باشند.

کرمانپور ادامه داد: دسته دیگری هستند که دوز اول واکسن را زده‌اند ولی هنوز دوز دوم را نزده‌اند که به عنوان جاماندگان دوز دوم واکسن کرونا تلقی می‌شوند.

مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی ایران، در توضیح اینکه چرا این پزشکان هنوز دوز دوم واکسن را نزده‌اند، گفت: واکنش بدن به واکسن در دوز اول باعث شده منتظر بمانند تا تعیین تکلیف شوند. البته کسانی هم هستند که دوز اول را زده‌اند و پزشک آنها گفته است که به خاطر بیماری زمینه‌ای که دارند، می‌بایست دوز دوم از همان نمونه واکسن را نزنند.

مسئله کمبود واکسن حتی به انتخابات و مناظره داوطلبان ریاست جموری کشید و برخی از نامزدها اعتراض کردند چرا در کشور کمبود داریم. در پاسخ البته کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: کاندیدای محترم و گرامی نگران دولت آینده خود نباشید، تنها مشکلی که دولت آتی نخواهد داشت تامین واکسن کروناست، نیازی به خرید واکسن از محل بسته های معیشتی و کمک های مردمی به اقشار آسیب پذیر و آسیب دیده هم نیست، جسارتا به مشکلات دیگر بپردازید.

برخی مسئولان گفتند مسئله کمبود واکسن مربوط به تامین ارز برای واردات بوده. در این رابطه وزیر نیرو از صدور مجوز برای تامین ۱۲۵ میلیون دلار منابع ارزی ایران در عراق برای خرید ۱۶ میلیون دوز واکسن کوواکس و انتقال این مبلغ به یک بانک اروپایی خبر داد.

رضا اردکانیان اظهار کرد: با پیگیری‌های مستمر خوشبختانه مجوزهای لازم برای حواله ۱۲۵ میلیون دلار از منابع پولی ایران از بانک تجارت عراق به بانک سوییسی برای تامین ۱۶ میلیون دوز واکسن کوواکس (سبد واکسن‌های مورد تایید سازمان بهداشت جهانی) اخذ شد.

طبق اعلام وزارت نیرو، وی اظهار کرد: انتظار می‌رود تا پایان هفته ترتیبات اداری این کار انجام گرفته و به زودی این واکسن‌ها در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران قرار بگیرد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما