در این شرایط دزد از شما شکایت میکند
رویداد۲۴ درست است که تصور اکثر افراد جامعه اینگونه است که در برخورد با دزد آزاد هستند و به هر نحو و طریقی میتوانند وی را متوقف نمایند، ولیکن این تصور کاملا اشتباه است. زیرا برای جرم سرقت، مجازات مشخصی در نظر گرفته شده است. پس نمیتوان فرد مرتکب جرم را وادار به تحمل مجازات و عذاب بیشتری نمود. لذا علی القاعده در برخورد با دزد، حق ضرب و جرح وی و صدمه زدن به او یا کشتن او را نداریم.
حکم صدمه زدن به سارق در مواجه با دزد چیست؟
اگر کسی را در حال دزدی بگیریم میتوانیم او را بزنیم؟ پرواضح است که فورا به ذهن اینگونه متبادر میشود که چون دزد را گرفتهایم میتوانیم هر رفتاری با او داشته باشیم و دزد نمیتواند علیه ما طرح شکایت کند یا پرونده کیفری تشکیل بدهد. این تصور کاملا غلط است. درست است که شما کسی را حین سرقت و دزدی گرفتهاید و برای متوقف نمودن ایشان باید اقداماتی را انجام دهید، ولیکن میبایست اقدامات شما جنبه قانونی داشته باشد و شرایط قانون را رعایت نماید.
اکثر افراد جامعه صرفا شنیدهاند که میتوانند در برخورد با دزد بگویند دفاع مشروع کردهاند و از هرگونه مسئولیت و جبران خسارتی مبرا گردند. این تصور نیز کاملا اشتباه است. اگر میخواهید در برخورد با دزد به دفاع مشروع استناد نمایید، باید شرایط آن را بدانید و دقیقا آن را رعایت نمایید. سپس رعایت شرایط دفاع مشروع را نزد قاضی به اثبات برسانید.
شرایط تحقق دفاع مشروع چیست؟
دفاع مشروع شرایط خاصی دارد که باید حتما آنها وجود داشته باشند تا بتوانیم عملی را مستحق مجازات ندانیم و شخص را معاف کنیم. در مورد کتک زدن دزد نیز باید این شرایط را مدنظر قرار دهیم.
طبق ماده ۱۵۶ قانون مجازات اسلامی: هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس، عرض، ناموس، مال یا آزادی تن خود یا دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی یا قریبالوقوع با رعایت مراحل دفاع، مرتکب رفتاری شود که طبق قانون جرم محسوب میشود، درصورت اجتماع شرایط زیر مجازات نمیشود:
- رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد. (برای دفاع از خود ناچار به انجام این اقدام باشد.)
- دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی (ترس عقلانی) باشد.
- خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد.
- توسل به قوای دولتی (پلیس) بدون فوت وقت عملا ممکن نباشد یا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر موثر واقع نشود.
آیا می شود دزد را کتک زد؟
با توجه به مواردی که در بندهای ماده ۱۵۶ قانون مجازات اسلامی، بیان شده است اگر شرایط دفاع مشروع وجود داشت و شما برای دفاع از خودتان، مالتان یا ناموس و آبرویتان مجبور به کتک زدن دزد و درگیری با او شدید، این اقدام شما در مقابل سارق، قابل مجازات نخواهد بود اما باید توجه داشته باشید که اقدام شما در مقابل سارق، باید با اقدمات او متناسب باشد و نباید بیش از حد رفتار او واکنش نشان دهید و به او آسیب وارد کنید درغیراینصورت سارق نیز از حقوقی برخوردار است و میتواند از شما شکایت کند.
منبع: مجله دلتا