فردا مستاجر جدید کاخ سفید مشخص میشود
از مکزیک تا تهران؛ جهان منتظر نتایج انتخابات آمریکا
نیروهای میانهرو و نزدیک به حسن روحانی که نگاهی به انتخابات ماهمی نیز دارند، علیرغم سیاستهای تندتر کلینتون نسبت به ایران، امیدوارند کلینتون رأی بیاورد چراکه او به برجام متعهد خواهد ماند.
رویداد۲۴-«فایننشال تایمز» در مطلبی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نوشت: درحالیکه انتخابات آمریکا به روزهای پایانی خود نزدیک میشود، در سایر کشورها نیز آثار آن مشاهده میشود. آنها خود را آماده نتایج این انتخابات میکنند.
چین
شی جین پینگ، رئیسجمهور چین و سایر رهبران کمونیست، انتخابات آمریکا را انتخاب بین شیطانی که میشناسند و شیطانی که غیرقابلپیشبینی است، میدانند.
هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات این انتخابات در دوره وزارت خود سابقه تنشهای متعددی با مقامات چینی ازجمله پناه دادن به یک شورشی چینی در سفارت آمریکا را دارد. چین میداند که کلینتون علاوه بر ایجاد چالشهای متعددی برای آن ازجمله انتقادات نسبت به وضعیت حقوق بشر چین، چالشی جدی نیز در دریای جنوبی چین ایجاد خواهد کرد.
از طرفی اظهارات دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه انتخابات آمریکا مبنی بر خروج نیروهای ایالات متحده از کره جنوبی و ژاپن، منجر به برتری ژئوپلیتیک چین در منطقه خواهد شد. هرچند تهدیدات ترامپ مبنی بر ایجاد موانع تجارت برای چین، شی جین پینگ را نگران میکند.
علاوه بر این موارد، فارغ از اینکه چه کسی انتخاب شود، چین به دنبال منافع خود است. فارغ از همکاری فراآتلانتیکی، ترامپ و کلینتون وعده دادهاند که معاهده تجارت منطقهای که چین از آن حذف شده است را از بین ببرند.
عربستان
نگاه ریاض واضح است: انتخابات در واشنگتن تغییراتی غیرقابلکنترل را در خاورمیانه ایجاد خواهد کرد.
بوش پدر از دوستان کشورهای حوزه خلیج فارس و از مدافعان کویت در مقابل تهاجم عراق بود؛ اما اخراج صدام حسین توسط پسرش منجر به رقابتهای فرقهای در عراق، افزایش تأثیر ایران در عراق و شکلگیری گروههای رادیکال چون داعش شد.
علاوه بر این، رأی آوردن ترامپ خطرات خود را دارد. وعده او مبنی بر ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا و اعلام حمایت نظامی از ریاض صرفاً در صورت پرداخت هزینه آن، درست پس از تصویب قانونی که به خانوادههای قربانیان 11 سپتامبر اجازه طرح شکایت از ریاض را میدهد، قطعاً برای عربستان علامت مثبتی نیست.
از طرفی، کلینتون همراهی بیشتری با پادشاهیهای خلیج که میلیونها دلار به بنیاد او کمک کردهاند، خواهد داشت. کلینتون بازیگران سیاسی منطقه، ترسها و اهداف آنها را میداند. برخلاف باراک اوباما، او در دوره وزارت خود نگران به خطر افتادن روابط سنتی و قدیمی آمریکا با دیکتاتوریهای منطقه طی بهار عربی بود.
رهبران سعودی امیدوارند او برخوردی قاطعتر از اوباما در سوریه و همچنین در مورد کشور رقیبش، ایران داشته باشد.
ایران
سیاستمداران ایران و جامعه بازرگانان آنان بهدقت انتخابات آمریکا را رصد میکنند چراکه این انتخابات میتواند منجر به تسریع بهبود عمل به برجام و یا ایجاد دور جدیدی از ابهامها در مورد آن شود.
نیروهای میانهرو و نزدیک به حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران که نگاهی به انتخابات ماهمی نیز دارند، علیرغم سیاستهای تندتر کلینتون نسبت به ایران، امیدوارند کلینتون رأی بیاورد چراکه او به برجام متعهد خواهد ماند.
مترجم: طه اکرمی (کارشناس مسائل آمریکا)