درمان بیماری بواسیر در مردان
رویداد۲۴ نازنین احمدی: هموروئید یک بیماری شایع است که هم مردان و هم زنان را درگیر خود میکند. آنها به دلیل وریدهای متورم و ملتهب در رکتوم و مقعد ایجاد میشوند که میتواند باعث ناراحتی، درد و خونریزی شود.
درحالیکه هموروئید را میتوان به روشهای مختلفی درمان کرد، گزینههای درمانی برای مردان ممکن است به دلیل عوامل تشریحی و شیوه زندگی متفاوت باشد.
انواع هموروئید
دو نوع هموروئید وجود دارد:
- داخلی: هموروئید داخلی در داخل راستروده قرار دارد و بهطورکلی بدون درد است. آنها میتوانند در حین حرکات روده باعث خونریزی شوند و در صورت بزرگ شدن ممکن است از مقعد بیرون بزنند.
- خارجی: در خارج از مقعد قرار دارد و میتواند دردناک و خارشدار باشد. همچنین ممکن است در حین اجابت مزاج خونریزی کنند.
علل بواسیر در مردان
هموروئید میتواند به دلیل عوامل مختلفی ایجاد شود، از جمله:
- زور زدن در حین اجابت مزاج: این کار میتواند به وریدهای راستروده و مقعد فشار وارد کند و به ایجاد هموروئید کمک کند.
- یبوست مزمن: میتواند باعث زور زدن در حین حرکات روده شود که میتواند به ایجاد هموروئید کمک کند.
- نشستن یا ایستادن طولانیمدت: این کار به وریدهای راستروده و مقعد فشار وارد کرده و به ایجاد هموروئید کمک میکند.
- چاقی: اضافهوزن یا چاقی میتواند فشار بیشتری بر وریدهای راستروده و مقعد وارد کند و به ایجاد هموروئید کمک کند.
عوارض بواسیر
درحالیکه بواسیر بهطورکلی جدی نیست، اما در برخی موارد میتوانند عوارضی داشته باشد. این عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد.
- کمخونی: خونریزی مزمن ناشی از هموروئید میتواند منجر به کمخونی شود، وضعیتی که در آن کمبود گلبولهای قرمز در بدن وجود دارد.
- هموروئید خفه شده: در موارد نادر، هموروئید داخلی میتواند از مقعد بیرونزده و در خارج از بدن گیر کند و جریان خون آن را قطع کند. این بهعنوان هموروئید خفه شده شناخته میشود.
- لخته شدن خون: هموروئید خارجی ممکن است لختههای خونی ایجاد کند که میتواند باعث درد شدید شود و نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
روشهای درمانی برای بواسیر در مردان
راههای مختلفی برای درمان بواسیر در مردان وجود دارد که در این قسمت توضیح میدهیم.
بیشتر بخوانید: فیبروم رحم چیست؟
تغییرات سبک زندگی
- خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا: رژیم غذایی غنی از فیبر میتواند به نرم شدن مدفوع کمک کند و دفع آنها را راحتتر کند که میتواند خطر ابتلا به هموروئید یا بدتر شدن آن را کاهش دهد.
- نوشیدن آب زیاد: هیدراته ماندن میتواند به جلوگیری از یبوست کمک کند که میتواند به توسعه هموروئید کمک کند.
- ورزش منظم: این کار میتواند به بهبود عملکرد روده و کاهش خطر ابتلا به هموروئید کمک کند.
- پرهیز از زور زدن در حین اجابت مزاج: زور زدن در حین اجابت مزاج میتواند بر وریدهای راستروده و مقعد فشار وارد کند و هموروئید را تشدید کند. مهم است که هنگام اجابت مزاج وقت بگذارید و از زور زدن خودداری کنید.
- پرهیز از نشستن یا ایستادن طولانیمدت: نشستن یا ایستادن طولانیمدت میتواند بر وریدهای راستروده و مقعد فشار وارد کند و به ایجاد هموروئید کمک کند.
داروهای بدون نسخه
- کرمها و پمادهای موضعی: میتوان مستقیماً روی ناحیه آسیبدیده استفاده کرد تا التهاب را کاهش دهد و درد و خارش را تسکین دهند. برخی از ترکیبات رایج در این محصولات عبارتاند از هیدرو کورتیزون، فندق جادوگر و لیدوکائین.
- شیافها: کپسولهای کوچک گلولهای شکلی هستند که برای رساندن دارو مستقیماً به ناحیه آسیبدیده وارد رکتوم میشوند. آنها میتوانند در کاهش التهاب و تسکین درد و خارش مفید باشند.
داروهای تجویزی
- کرمها و پمادهای موضعی قویتر: اگر گزینههای بدون نسخه مؤثر نباشند، ممکن است یک متخصص، کرمها و پمادهای موضعی قویتر را تجویز کند.
- مسکنهای خوراکی: مسکنهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن ممکن است برای کاهش درد و ناراحتی توصیه شوند.
- نرمکنندههای مدفوع قوی: ممکن است برای کمک به نرم شدن مدفوع و راحتتر دفع آنها، نرمکنندههای مدفوع قوی تجویز شوند.
رویههای پزشکی
- بستن نوار لاستیکی: بستن باند لاستیکی شامل قرار دادن یک باند لاستیکی کوچک در اطراف پایه یک هموروئید داخلی است تا جریان خون آن قطع شود و باعث کوچک شدن و افتادن آن شود.
- اسکلروتراپی: شامل تزریق یک محلول شیمیایی به ناحیه آسیبدیده برای کوچک کردن هموروئید است.
- انعقاد مادونقرمز: انعقاد مادونقرمز شامل استفاده از نور مادونقرمز برای انعقاد رگهای خونی در ناحیه آسیبدیده است که باعث کوچک شدن هموروئید میشود.
- هموروئیدکتومی: یک عمل جراحی است که شامل برداشتن هموروئید میشود. این بهطورکلی برای موارد شدید هموروئید که به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهند اختصاص دارد.
پیشگیری از بواسیر در مردان
به گزارش رویداد۲۴ درحالیکه بواسیر را میتوان درمان کرد، اما قبل از درمان نیز میتوان از آن نیز پیشگیری کرد. برخی از نکات برای پیشگیری از عبارتاند از:
- خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا: رژیم غذایی غنی از فیبر میتواند به جلوگیری از یبوست کمک کند.
- نوشیدن مقدار زیادی آب: هیدراته ماندن میتواند از یبوست جلوگیری کند.
- ورزش منظم: ورزش منظم میتواند به بهبود عملکرد روده و کاهش خطر ابتلا به هموروئید مفید باشد.
- پرهیز از زور زدن در حین اجابت مزاج: زور زدن در حین اجابت مزاج میتواند بر وریدهای راستروده و مقعد فشار وارد کند و هموروئید را تشدید کند.
- وقفههای طولانیمدت از نشستن یا ایستادن: نشستن یا ایستادن طولانیمدت میتواند بر وریدهای راستروده و مقعد فشار وارد کند و به ایجاد هموروئید کمک کند.
- حفظ بهداشت: تمیز و خشک نگهداشتن ناحیه مقعد میتواند به جلوگیری از تحریک و عفونت کمک کند که میتواند هموروئید را بدتر کند.
- پرهیز از رابطه جنسی مقعدی: رابطه مقعدی میتواند فشار بیشتری بر وریدهای راستروده و مقعد وارد کند و هموروئید را تشدید کند.
درمانهای خانگی برای هموروئید
علاوه بر درمانهای پزشکی، چندین درمان خانگی وجود دارد که میتوانید هموروئید را تسکین دهید.
- حمام گرم: خیساندن در حمام گرم به مدت 10 تا 15 دقیقه چندین بار در روز میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند.
- استفاده از کمپرس یخ: قرار دادن کمپرس یخ روی ناحیه آسیبدیده به مدت 10 تا 15 دقیقه چندین بار در روز میتواند در کاهش درد و تورم اثرگذار باشد.
توجه به این نکته مهم است که اگرچه درمانهای خانگی ممکن است تسکیندهنده باشند، اما جایگزینی برای درمان پزشکی نیستند.
چه زمانی به یک متخصص مراجعه کنیم؟
اگر علائم هموروئید را تجربه میکنید، مهم است که به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید، زیرا این علائم میتواند نشانه یک بیماری جدیتر مانند سرطان روده بزرگ باشد. برخی از علائمی که نشان میدهد باید به یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مراجعه کنید عبارتاند از:
- خونریزی در حین اجابت مزاج
- درد یا ناراحتی شدید
- افتادگی هموروئید داخلی در خارج از مقعد
- علائم عفونت، مانند تب یا لرز
اقدامات پزشکی
علاوه بر اقدامات پزشکی که قبلاً ذکر شد، روشهای پزشکی دیگری نیز وجود دارد که ممکن است برای درمان بیماری توصیه شود.
بستن شریان هموروئیدی HAL
HAL یک روش کم تهاجمی است که شامل استفاده از سونوگرافی برای تعیین محل شریانهای خونرسانی به بواسیر و سپس بستن آنها برای کاهش جریان خون به بواسیر است.
دآرتیالیزاسیون هموروئیدی ترانس مقعدی THD
THD یک روش کم تهاجمی است که شامل استفاده از سونوگرافی برای تعیین محل شریانهای خونرسانی به بواسیر و سپس استفاده از یک دستگاه مخصوص برای بستن آنها و کاهش جریان خون به بواسیر است.
بستن شریان هموروئیدی با هدایت داپلر DGHAL
DGHAL یک روش کم تهاجمی است که شامل استفاده از سونوگرافی داپلر برای تعیین محل شریانهایی است که خونرسانی به هموروئیدها را انجام میدهند و سپس آنها را برای کاهش جریان خون به بواسیر میبندند.
درمانهای جایگزین
علاوه بر درمانهای پزشکی، درمانهای جایگزین نیز وجود دارد که ممکن است در درمان بواسیر مفید باشند. این روشها شامل:
- برخی گیاهان دارویی، ممکن است در کاهش التهاب و بهبود گردش خون در ناحیه آسیبدیده مفید باشند.
- طب سوزنی ممکن است در کاهش درد و التهاب مرتبط با هموروئید مفید باشد.
- درمان بیوفیدبک ممکن است در کاهش فشار در حین حرکات روده مفید باشد که میتواند هموروئید را تشدید کند.
توجه به این نکته مهم است که اگرچه درمانهای جایگزین ممکن است برای برخی افراد مفید باشد، اما جایگزینی برای درمان پزشکی نیستند. قبل از امتحان هر گونه درمان جایگزین مهم است که با یک متخصص مشورت کنید.
روشهای جراحی
در برخی موارد، ممکن است برای درمان بواسیرهایی که به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهند، عمل جراحی لازم باشد. این شرایط ممکن است این گونه باشد که:
- هموروئیدوپکسی یک روش جراحی است که شامل منگنه زدن هموروئیدها به دیواره راستروده برای کاهش اندازه و جریان خون آنها است.
- هموروئیدکتومی یک روش جراحی است که شامل برداشتن هموروئید میشود.
کلام پایانی
به انتها محتوا رسیدیم و خواندیم که هموروئید یک بیماری شایع است که میتواند ناراحتکننده و دردناک باشد. روشهای درمانی برای هموروئید در مردان شامل تغییر شیوه زندگی، داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی و روشهای پزشکی است.
پیشگیری از هموروئید شامل بسیاری از مراحل مشابه در درمان است، از جمله حفظ بهداشت، خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا، نوشیدن آب فراوان، ورزش منظم، اجتناب از زور زدن در حین اجابت مزاج، و وقفههای طولانیمدت از نشستن یا ایستادن.
اگر علائم هموروئید را تجربه میکنید، مهم است که به دنبال مراقبتهای پزشکی برای تعیین علت زمینهای و ایجاد یک برنامه درمانی مناسب باشید.