تاریخ انتشار: ۱۹:۱۱ - ۲۳ مهر ۱۴۰۲

فلاحت‌پیشه، تحلیلگر مسائل بین‌الملل: جنگ حماس و اسرائیل بیشتر در جهت منافع روسیه است

فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم درباره احتمال نقش داشتن روسیه در حمله حماس گفت: طبیعتا این جنگ بیشتر در راستای منافع روسیه است، اما اینکه به معنای نقش داشتن روس‌ها باشد، من بعید می‌دانم چنین نقشی را بتوان برای روسیه قائل شد.

جنگ اسرائیل و غزه

رویداد۲۴ به گزارش سایت دیده‌بان ایران؛ از زمان حمله حماس به اسرائیل، ادعایی مبنی بر نقش روسیه در این حمله مطرح می‌شود. نشریه «پولیتیکو» در گزارشی از حمله حماس به اراضی اشغالی اسرائیلی‌نشین تحت عنوان «هدیه حماس به ولادیمیر پوتین» یاد کرده و می‌نویسد: «روسیه از هرج و مرج لذت می‌برد چرا که باعث می‌شود توجه و انرژی غرب از اوکراین منحرف شود به همین خاطر تا حدی به وضعیت اخیر در اسرائیل دامن می‌زند. در حقیقت پوتین این بحران‌ها را شعله ور نکرد، اما او اکنون خوشحال است که بنزین را روی آتش می‌ریزد و دو طرف درگیری را به نفع خود بازی می‌دهد.»

در واکنش به این ادعاها الکساندر بن تزوی، سفیر اسرائیل در مسکو این هفته به روزنامه کامرسانت گفت: «ما فکر نمی‌کنیم که روسیه هیچ نقشی [در حمله] داشته باشد». او افزود طرح این موضوع که ممکن است روسیه ارتباطی با جنایات حماس در اسرائیل داشته باشد، «از اساس بی‌معنی» است.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه تحلیلگر مسائل بین‌الملل درباره ادعای نقش آفرینی روسیه در حمله حماس به دیده‌بان ایران گفت: «هر اتفاقی که در دنیا رخ دهد، ممکن است برخی کشورها آن را در راستای منافع ملی خودشان ببینند و برخی هم خلاف امنیت ملی کشور خود ببینند. به هر حال روسیه کشوری است که درگیر جنگ اوکراین است و بخش اعظم ظرفیت لجستیکی غرب پشت اوکراین قرار گرفت. اکنون هم بخش عمده این کمک‌ها باید صرف اسرائیل و جنگ با فلسطین شود. طبیعتا این جنگ بیشتر در راستای منافع روسیه است اما اینکه به معنای نقش داشتن روس‌ها باشد، من بعید می‌دانم چنین نقشی را بتوان برای روسیه قائل شد.»


بیشتر بخوانید: آمریکا تخلیه شهروندان خود را از اسرائیل آغاز کرد


وی درباره علت بعید بودن نقش روسیه در این جنگ گفت: «عملیات حماس بسیاری از بازیگران منطقه از جمله ایران و روسیه را غافل‌گیر کرد. به باور من چنین مواردی به عنوان یک سری اتهامات سیاسی مطرح می‌شود. اما یک واقعیت وجود دارد و آن این است که جریان حماس برخلاف دیگر گروه‌های مقاومت، دست‌کم از سال 2005 میلادی به این سو کمتر زیر ذره‌بین اطلاعاتی اسرائیل قرار داشت. به همین دلیل نیروهای مختلفی از کشورهای مختلف دنیا با حماس همکاری داشتند و حتی همکاری‌هایی با چچن‌ها صورت گرفت. چون نیروهای قدیر اف و چچن به عنوان نیروهای همراه پوتین در جنگ با اوکراین به حساب می‌آیند، این بحث به این نحو مطرح شده که همکاری‌هایی که در زمان بهار عربی شکل گرفت، بعد از شکست بهار عربی هم ادامه داشته و الان در موضوع فلسطین ادامه دارد. این‌ها فرضیاتی است که مطرح شده و باعث شکل‌گیری این ادعاها شده است.»

این استاد دانشگاه در پاسخ به اینکه روسیه از چه طرقی می‌توانسته به فلسطین کمک کند، به دیده بان ایران گفت: «جمعیت یهودیان داخل قلمرو روسیه از جمعیت یهودیان اسرائیل هم بیشتر است. بخش عمده‌ای از مقامات سیاسی در دومای روسیه در اختیار یهودیان روسیه قرار دارد. بنابراین این ادعا که روسیه به سمت همکاری‌های راهبردی با گروه‌های مقاومت حرکت کرده باشد را دشوار می‌دانم. به ویژه اینکه بارها روسیه و اسرائیل سطح بالای همکاری‌های راهبردی و اطلاعاتی را باهم داشتند. اصولا مناسبات بین روسیه و اسرائیل، به ویژه در زمینه اصلاحاتی، امنیتی و نظامی به حدی گسترده بوده که جایی برای گروه‌های مقاومت نبوده است. لذا معتقدم آنچه مطرح است بیشتر یک ادعای سیاسی است و بعید می‌دانم دولت روسیه نقشی در جنگ حماس داشته باشد.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما