ورود پول مستمر به صندوقهای اهرمی در ۶ ماه اخیر
رویداد۲۴ دنیای اقتصاد نوشت: در ماهی که گذشت، شاخصکل بورس تهران، ۰.۵۹درصد رشد داشت که در برابر بازدهی دلار و سکه رقم بسیار ناچیزی محسوب میشود. همچنین عملکرد بد در نمادهای کوچک و با ارزش بازار پایین سبب شد تا وضعیت در شاخصهای هموزن و فرابورس بدتر هم باشد. در ماه گذشته، شاخص هموزن ۲.۵۶ و شاخصکل فرابورس نیز ۲.۹۶درصد از ارتفاع خود را ازدستدادند.
انتظارات تورمی از اسفندماه مجددا در اقتصاد کشور شعلهور شد و در این میان مجددا شاهد حمله نقدینگی به بازارهای دارایی بودیم. این روند در فروردین نیز ادامه داشت و دلار و سکه با افزایش همراه شدند و در سایه ریسکهای ژئوپلیتیکی که در منطقه وجود داشت، بورس تهران ماه پرفروغی را پشتسر نگذاشت. واکنش منفی به ریسکها، فقط به بازار سهام ایران محدود نمیشود و معمولا بهطور سنتی در بازارهای دارایی همه کشورها، وقتی ریسکی بروز پیدا میکند، بازارهای سهام با افت و بازار طلا و سکه با رشد همراه میشوند. موضوعی که در معاملات فروردین نیز در بازارهای دارایی ایران مشاهده شد و ابهامات موجود در فضای سیاسی کشور، از روانهشدن تقاضا به سمت بازار سهام جلوگیری بهعمل آورد و سرمایههای خرد برای حفظ ارزش راهی بازارهای موازی شدند.
کاهش دامنهنوسان
بعد از فعل و انفعالات در خاورمیانه در نتیجه تنشهای منطقهای، قابل پیشبینی بود که بازار سهام با رفتار هیجانی از سوی معاملهگران همراه شود. به اینترتیب سازمان بورس تشخیص داد که دامنهنوسان را کاهش دهد تا سرمایه سهامداران در معرض نوسان بیشتر قرار نگیرد. در ماده۲ قانون بازار اوراقبهادار صراحتا قید شده که در راستای حمایت از حقوق سرمایهگذاران و با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارآی اوراقبهادار و بهمنظور نظارت بر حسن اجرای قانون بازار اوراقبهادار، شورا و سازمان با ترکیب، وظایف و اختیارات مندرج در قانون مذکور تشکیل شدهاست.
در واقع وظیفه سازمان بورس این است که در مواقعی که بازار با شرایط اضطراری دستوپنجه نرم میکند و سرمایه سهامداران در معرض تهدید قرار میگیرد، در لحظه تصمیمات و اقدامات مقتضی را در راستای حفظ منافع سهامداران بهعمل آورد. در آغازین ساعات روز یکشنبه هفته پیش و قبل از شروع معاملات بازار سهام، سازمان بورس تشکیل جلسه داد و دامنهنوسان را در بازارهای مختلف دستخوش تغییر کرد تا هیجانات ایجادشده در تالار شیشهای که در قالب بیش واکنشی در بازار بروز و ظهور میکرد، سرمایه سهامداران را به ورطه نابودی نکشاند. موضوع دامنه محدود برای ۳روز از سوی سیاستگذار برای کنترل هیجانات بازار اعمال شدهبود و سازمان تصمیم گرفت سیاست دامنه محدود را برای روز چهارشنبه نیز اعمال کند. یقینا اگر سازمان بورس، در لحظه واکنش نشان نمیداد، وضعیت بازار بهمراتب بدتر از شرایط کنونی بود.
بررسی آمارهای ماهانه
بررسیها نشان میدهد که میانگین قیمت دلار در بازار آزاد در فروردین ماه با افزایش ۴هزارتومانی همراه شدهاست. دلار در اسفند میانگین قیمت ۵۹هزارتومانی را بهثبت رساندهبود و در فروردین میانگین قیمت دلار به ۶۳هزارتومان رسید، اما همانطور که گفته شد، با توجه به غبارآلودبودن فضا و ابهامات موجود، تقاضایی روانه بازار سهام نشد. بررسی سابقه قیمتی سکه در ماههای اخیر بیانگر این نکته است که سکه رفاه در آذر ماه حوالی ۲۹میلیونتومان معامله شده، در صورتیکه میانگین قیمت سکه رفاه در فروردین به حوالی ۴۲میلیونتومان رسیدهاست.
بیشتر بخوانید:
معاملات بورس تهران در هفته اخیر ۳۳ درصد افت کرد
خطر بند جنجالی بودجه ۱۴۰۳ در کمین بازار سرمایه
این رشد قیمتی که در بازار طلا و سکه حادث شده، سرمایههای خرد و سیال سطح جامعه را به سمت و سوی ابزارهای معاملاتی خانواده طلا و سکه سوق دادهاست. بررسیها نشان میدهد که کلیه صندوقهای طلا، فروردین را با بازدهی مثبت ماهانه به پایان رساندند و صندوقهای اهرمی نیز با توجه به وضعیت بد بازار، عملکرد مناسبی از خود برجای نگذاشتند، اما در بررسی معاملات صندوقهای اهرمی یک نکته جالبتوجه بهچشم میخورد.
در فروردین، واحدهای پنج صندوق اهرمی حاضر در بازار، بهطور میانگین، ۷۰۲میلیاردتومان میان خریداران و فروشندگان دست بهدست شد. این موضوع بدین معناست که بهرغم وضعیت بد بازار، این صندوقها همچنان خریداران خاص خود را داشتهاند که به امید کسب بازدهی بیشتر در آینده، اقدام به خرید واحدهای این صندوقها میکنند. همچنین در هر ۶ ماه گذشته، این صندوقها در مقیاس ماهانه با ورود پول همراه شدهاند. روانهشدن نقدینگی به سمت و سوی ابزارهای ریسکی، بیانگر این است که انتظارات تورمی در مقطع کنونی در سطح بالایی قرار دارد که سرمایهگذار ریسک بالا را بهجان میخرد تا بازدهی بیشتری نیز داشتهباشد.