تاریخ انتشار: ۰۹:۱۹ - ۰۵ دی ۱۳۹۵
تعداد نظرات: ۱ نظر
صادق زیباکلام در گفت‎وگو با رویداد۲۴:

اصولگرایان تندرو از نام«حقوق شهروندی» تنفر دارند

یک استاد دانشگاه گفت: حقوق شهروندی مستقل از اینکه اساسا در برگیرنده چه پیشنهادات و اصولی است تنها به دلیل اینکه نام «حقوق شهروندی» بر آن نهاده شده، مورد تنفر اصولگرایان تندرو قرار می‌گیرد.
رویداد۲۴یک استاد دانشگاه گفت: حقوق شهروندی مستقل از اینکه اساسا در برگیرنده چه پیشنهادات و اصولی است تنها به دلیل اینکه نام «حقوق شهروندی» بر آن نهاده شده، مورد تنفر اصولگرایان تندرو قرار می‌گیرد. 

آخرین روزهای آذرماه بود که رئیس جمهور از منشور حقوق شهروندی رونمایی کرد، اما دقیقا از‌‌ همان روز اصولگرایان ضمن انتقاد ازآن، این کار را فعالیت زودهنگام انتخاباتی نام نهادند و برهمین پایه به نقد حقوق شهروندی پرداختند. 

آیت الله یزدی دراین خصوص در سخنانی منشورحقوق شهروندی را تبلیغات انتخاباتی معرفی کرد و بر این اعتقاد است که باید براساس طرح یا لایحه‌ای به تصویب مجلس و سپس شورای نگهبان برسد و دولت بدون گذراندن این مراحل نمی‌تواند از آن سخن بگوید. 

لازم به یادآوری است که حفظ حقوق شهروندی در زمان ریاست آیت الله هاشمی شاهرودی از سوی قوه قضائیه پیشنهاد و به تصویب مجلس رسید. در واقع اقدامات جدید نه تنها کار تازه‌ای نیست بلکه سرمایه‌ای تکمیلی برای تقویت کارهای قدیم به حساب می‌آید. 

صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه درباره دلایل برخی مخالفت‎ها با رونمایی دولت از حقوق شهروندی گفت: درباره حقوق شهروندی باید دو مسئله انتقادات تند و تیز اصولگرایان و مسئله کارآیی آن را با هم در نظر گرفت. 

وی در رابطه با مسئله انتقادات اصولگرایان نسبت به این بحث بیان کرد: اصولگرایان تندرو با هر حرکت، پیشنهاد، طرح و نکته‌ای که در برگیرنده تامین آزادی‌های مدنی باشد، مخالف هستند. 

زیبا کلام در ادامه افزود: حقوق شهروندی مستقل از اینکه اساسا در برگیرنده چه پیشنهادات و اصولی است تنها به دلیل اینکه نام «حقوق شهروندی» بر آن نهاده شده، مورد تنفر اصولگرایان تندرو قرار می‌گیرد. حتی اگر بر فرض بندهایی درآن درنظرگرفته شود که زمان اجرا محدود کننده حقوق شهروندی باشد. 

وی در این رابطه تاکید کرد: اساسا اصولگرایان هر چیزی را که در برگیرنده مساوات بین مردم، آزادی قلم، مطبوعات و برابری باشد، مخالفت می‌کنند. همانطور که توضیح دادم مسئله مباحث در برگیرنده حقوق شهروندی نیست، بلکه موضوع اختلافی ریشه‎دار با این دو واژه است. 

زیبا کلام درباره توانایی مانور انتخاباتی حقوق شهروندی برای «حسن روحانی» در سال آینده نیز توضیح داد: خیر. حقوق شهروندی چون شرایط مردم را تغییر نمی‌دهد بنابراین در قبال محبوبیت رئیس جمهور هم بی‌تاثیر است. 

این استاد دانشگاه درباره کارآیی حقوق شهروندی نیز اظهار داشت: دراین خصوص باید مطرح کرد که هیچ چیزی با این حقوق شهروندی قرار نیست که تغییر کند. زیرا تامین حقوق شهروندی و دفاع از آن با نوشتن مرامنامه یا اساسنامه حاصل نمی‌شود بلکه با ایستادگی بر روی حقوق شهروندان محقق می‌شود. 

وی در ادامه افزود: زمانی که رئیس جمهور با مسائلی مانند توقیف روزنامه با تلفن یک مقام قضایی بدون بررسی هیات منصفه و یا محکمه، وجود گزینش‌ها، احضار خبرنگاران و نویسندگان، اعتصاب غذای زندانیان و... مواجه می‌شود و از کنار آن‌ها به سادگی عبور می‌کند در چنین وضعیتی حقوق شهروندی معنا و مفهومی ندارد زیرا رسیدگی به این موارد از جمله همین حقوق است و در واقع موضوعاتی از این دست است که آن را معنا دار می‌سازد. 

زیبا کلام یادآور شد: باز هم تاکید می‌کنم که در چنین شرایطی حقوق شهروندی با برگزاری سمینار یا همایش و طرح کلمات قشنگ دربین طرفداران به معنای اجرایی شدن آن نیست و پیگیری صرف حقوق شهروندی است که به آن معنا و مفهوم می‌بخشد. والا سال‌ها است که مردم کشورمان کلمات زیبا و قشنگ می‌شنوند. مهم آن است که قوه قضائیه و رئیس جمهوردر برابر مردم پاسخگو باشند و رئیس جمهور زمانی که مشاهده کرد در جایی قانون اساسی رعایت نمی‌شود، در رابطه با آن توضیح بخواهد. وقتی این اتفاق به هر دلیلی نمی‌افتد، بنابراین به میان کشیدن بحث حقوق شهروندی خیلی اهمیت ندارد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
علی پاک نظر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۹
0
0
به هر ترتیب تصویب ان گامی به پیش است ولی پیش برد ان کاری تاقت فرسا
نظرات شما